Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf tips waarmee je 120 boeken op een jaar kunt lezen

120 boeken lezen op een jaar. Van al mijn doelstellingen is deze blijkbaar degene die het meest tot de verbeelding spreekt, want ik krijg hierbij vaak de vraag “wanneer ik eigenlijk slaap”.
Hieronder geef ik mee hoe ik het doe.


Kijk niet naar tv

Of ga niet op café, of zit niet op Facebook. Kies om het even welke activiteit waar je heel veel tijd aan besteedt, en vraag jezelf af of je niet beter iets anders zou doen. Stel je prioriteiten.

Het heeft achteraf beschouwd nog lang geduurd voordat ik stopte met voor de elfde keer te kijken naar een herhaling van een comedyserie die ik niet eens zo goed vond, en die dan nog eens herhaaldelijk onderbroken werd met ergerlijke reclamespots en aankondigingen van andere series die ik niet goed vond. Ik verlies dus geen tijd meer met “klassieke”* tv; moest het niet zijn dat mijn dochters graag naar Nick Jr kijken, en mijn echtgenote naar het nieuws, dan had ik al lang ons kabelabonnement opgezegd.

Voorzie een leesmoment

Voor mij is dat sowieso elke avond, net voor het slapengaan. Let wel, gebruik hiervoor een speciale ebooklezer of een ouwerwets papieren exemplaar; niét je tablet. Het blauwe licht dat die toestellen uitstralen, onderdrukt je melatonine en brengt je slaapritme in de war. Zelf gebruik ik een Kindle Paperwhite. Dit toestel heeft een ingebouwde en aanpasbare schermverlichting, waardoor ik in alle comfort ook ’s avonds kan lezen.

Volg het op

Meten is weten. Als je een einddoel voor ogen hebt, kun je mits opvolging van je stand van zaken evalueren of je niet dringend wat tijd moet gaan vrijmaken om te lezen. Hier kan ik Goodreads aanraden: een online community met een overzicht van zowat àlle boeken. Je kunt hier ingeven hoeveel boeken je tegen het eind van het jaar gelezen wilt hebben, en Goodreads geeft aan hoeveel boeken je voor- of achterstaat.

Wees wel eerlijk tegenover jezelf; ga niet enkel novella's lezen om aan je aantallen te geraken, en geef ook enkel de boeken in die je daadwerkelijk helemaal gelezen hebt.

Luister naar audioboeken

Dit is de tip met de meeste impact. 78 van de 120 boeken die ik in 2016 verslonden heb, waren audioboeken. Dit zijn boeken die ingelezen worden door een professioneel voorlezer of de auteur zelf, en die je kunt downloaden in mp3 of een gelijkaardig formaat. De meest uitgebreide verzameling vind je op audible.com. Ik heb gehoord dat zulke boeken zelfs illegaal als torrents te vinden zijn, maar daar weet ik voor het overige uiteraard niets van af.

Ik beluister audioboeken tijdens het autorijden. Ik zit elke werkdag minstens twee uur in de auto, nu is dat niet langer volledig tijdverlies. “Maar is dat niet gevaarlijk?” Niet gevaarlijker dan luisteren naar de radio, so stop bugging me about it. Bellen tijdens het rijden is daarentegen wél gevaarlijk, zelfs handenvrij (meer hierover in “Het dodelijk sms’je”).

En je kunt ook naar audioboeken luisteren terwijl je andere activiteiten uitvoert, zoals grasmaaien, joggen, de kippen voeren, of terwijl je in een saaie vergadering zit**.

Bonus: die activiteit is dan ook verbonden met het luisterboek. Wanneer ik bijvoorbeeld kijk naar de isolatie op onze zolder, beleef ik ook telkens flarden van J.K. Rowling's Harry Potter, die ik beluisterde terwijl ik de rotswol plaatste. En wanneer ik terugdenk aan The Dark Tower van Stephen King, zie ik voor mijn geestesoog weer de kasseien passeren, die ik destijds uit onze tuin recupereerde.

Voor gevorderden

Audioboeken zijn heel leuk, maar o zo traag. Het duurt een uur voordat de lezer 35 pagina’s heeft voorgelezen; wanneer ik een boek lees, kom ik aan 80 pagina’s per uur. Vroeger had ik een speciale mp3-speler, een Sandisk Clip, waarmee je audioboeken 25% sneller kunt afspelen. En nu zijn er ook prima apps die nog meer tweaking toelaten!
Voor de Android gebruiker kan ik zeker de Smart Audiobook Player aanraden. Momenteel beluister ik hiermee fictieboeken aan 1.6x de normale snelheid, en non-fictie publicaties aan 1.8x. Voor een gebruiker van het iOS-platform is de app Bookmobile een goede optie. Niet zo veelzijdig als de Android app, en een heel gedoe om een audioboek op je iPhone te krijgen, maar al bij al zeker ok.

*Netflix daarentegen, daar ben ik van bij de aanvang een enorme fan van. Een aantal aanraders: Stranger Things, Black Mirror, Luther, Sherlock, House of Cards, Jessica Jones, Broadchurch, River, Breaking Bad.
**Dat laatste valt wel meestal een beetje te veel op, met de oortjes en zo; still working on that.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal