Doorgaan naar hoofdcontent

Vier tips om je gezicht minder aan te raken


Hou 1,5 meter afstand. Check. Was regelmatig je handen. Check. Raak je gezicht niet aan. Oeh, dat is al een heel stuk moeilijker, niet? Volgens psychologisch onderzoek raken mensen gemiddeld 16 (zestien!) keer per uur hun gezicht aan. En het is zo dat men zichzelf kan besmetten met het SARS-CoV-2 virus. Dus hou daarmee op. Maar het is een onbewuste gewoonte die heel moeilijk te doorbreken blijkt. Dus in dit artikel enkele tips.


Ok, ik wil eerst toch nog even duidelijk zijn. Ten eerste: het grootste risico op besmetting is via droplet transmissie: een zieke hoest of niest, en je staat op minder dan 1,5 meter er vandaan. Dus hou afstand. En ten tweede: het tweede risico op besmetting is door het aanraken van voorwerpen/oppervlakken waar recent een zieke persoon op heeft gehoest of heeft aangeraakt met ongewassen handen. Dus als je regelmatig je handen wast, is het risico op besmetting ook weer een aantal grootteordes kleiner. Nadat je je handen gewassen hebt, mag je je gezicht zoveel bepotelen als je wilt. Totdat je weer voorwerpen (zoals deurklinken, bureauoppervlakken - of andermans hand) gehanteerd hebt uiteraard.

Tip 1 - Herken de triggers
Hou je eigen gedrag gedurende een aantal uren oplettend in het oog. Of vraag aan een huisgenoot om dat te doen - je kinderen zitten zich mogelijk steendood te vervelen, het zal voor hen wellicht een leuk spelletje zijn om mama of papa enkele uren te bespioneren en nota's te maken wanneer en hoe je je gezicht aanraakt.
Misschien gebruik je je handen als kinsteun, of zit je regelmatig peinzend je ooghoek te strelen, of peuter je de hele tijd onbewust in je neus (de kans is groot dat je kinderen deze laatste activiteit gaan rapporteren, ongeacht of je dit nu daadwerkelijk doet of niet).
Op basis hiervan kun je gerichte acties gaan nemen om dit bewust te onderdrukken.

Tip 2 - Hou je handen bezig
Door je handen bezig te houden met een stressbal of een ander voorwerp zoals bijvoorbeeld een balpen, kun je het aantal keren dat je je gezicht aanraakt verminderen en triggers minimaliseren. Maar vergeet niet om dat voorwerp regelmatig schoon te maken en te ontsmetten.
Niet je ding? Als je je handen niet direct nodig hebt, dan kun je ze ook onder je armen of onder je benen "vastklemmen".
Het gebruik van (sterk) geurende zeep of lotion kan ook helpen. Als je je handen dan dicht bij je gezicht brengt, maakt de geur je er bewust van. Hou er wel rekening mee dat je na een tijdje die geur gaat beginnen haten…

Tip 3 - Papieren zakdoekjes
Moet je toch ab-so-luut ge gezicht aanraken? Heb je die onweerstaanbare jeuk aan je linkeroog die maar niet weggaat? En hoe meer je probeert er niet aan te denken, hoe sterker de drang wordt, en hoe meer het je gedachten gaat beheersen tot uiteindelijk… heb je ook jeuk gekregen tijdens het lezen van de voorgaande zinnen?
Wel, hou hiervoor een doosje met papieren zakdoekjes bij de hand, en gebruik dat om te wrijven, krabben of peuteren in plaats van je vingers.

Tip 4 - Relax
Met al die richtlijnen zou je nog obsessief gedrag beginnen vertonen, met continu gedachten in je hoofd "gezicht niet aanraken, gezicht niet aanraken, …" en het angstzweet dat je uitbreekt wanneer je dat onvermijdelijk tóch weer eens gedaan hebt. Al die stress is niet gezond. Dat heeft een negatieve impact op je immuunsysteem. Dus hoe meer je gestrest bent, hoe minder je lichaam het vermogen vermindert om infecties te bestrijden. Eh, dat laatste had ik misschien beter niet gezegd, nu begin je daar waarschijnlijk ook over te stressen…
Besteed dus ook aandacht aan relaxatieoefeningen, via meditatie of mindfulness technieken. Hoe relaxter je bent, hoe minder je geneigd bent om je gezicht aan te raken.

En zoals ik hoger al aangaf: wanneer je handen proper zijn, mag je gerust je gezicht aanraken. Hou dus voldoende afstand en was regelmatig je handen, en dan komt het wel in orde.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski