Doorgaan naar hoofdcontent

Coronavirus - welke verdunning bleekwater moet je gebruiken

Het SARS-CoV-2 virus is heel gevoelig voor zeep, alcohol en chloorverbindingen. Vandaar ook het advies dat je regelmatig je handen moet wassen (en dan liefst met zeep, want dat is nog het meest effectief, en is ook minder schadelijk voor de huid dan alcohol of chloorverbindingen).

Nu, voor grote oppervlakken is het nog het gemakkelijkst om chloorverbindingen te gebruiken, en dan nog best een verdunning van natriumhypochloriet. Dit is nog het best bekend als "javel", oftewel bleekwater. 

Maar met welke verdunning?Wel, bleekwater is op zich al een verdunde oplossing van natriumhypochloriet, doorgaans van 5%. Bij gebruik dien je dit nog verder te verdunnen.

Het advies van de Belgische overheid

Tot voor kort gaf Sciensano het advies om 10 ml bleekwater met 1 liter water te vermengen, maar in de geüpdatete versie van 1 april (zie pdf) hebben ze de dosis verviervoudigd naar 40 ml per liter water

Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer,...) met water dat 4% bleekwater (=javel) bevat (doe 40 ml bleekwater (=4 soeplepel) in een fles van 1 liter en vul deze vervolgens met kraanwater). 

Dit komt overeen met een verdunning van 0,2%.

De internationale adviezen

Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) adviseert nog steeds een verdunning van 0,05%, zie pdf

After ventilation, the above mentioned areas should be carefully cleaned with a neutral detergent, followed by decontamination of surfaces using a disinfectant effective against viruses. Several products with virucidal activity are licensed in the national markets and can be used following the manufacturer’s instructions. Alternatively, 0.05% sodium hypochlorite (NaClO)1 (dilution 1:100, if household bleach is used, which is usually at an initial concentration of 5%) is suggested. For surfaces that can be damaged by sodium hypochlorite, products based on ethanol (at least 70%) can be used for decontamination after cleaning with a neutral detergent.


Het Amerikaanse CDC is op haar beurt weer lekker bezig met "imperial units": "5 tablespoons (1/3rd cup) bleach per gallon of water OR 4 teaspoons bleach per quart of water". Volgens Google is een "Amerikaanse teaspoon" 14,7868 ml. Een gallon is 3,785 liter. Omgerekend wordt dat ongeveer 20 ml bleekwater per liter water, dus ca. 0,1% verdunning natriumhypochloriet.

Ook nog dit

Het ene bleekwater is het andere niet. De effectieve verdunning kan nogal eens verschillen, met soms slechts 3,7% natriumhypochloriet in water i.p.v. 5%.

Conclusie

Dus welke verdunning moet je nu gebruiken? Wel, een verdunning van (minstens)  0,1% natriumhypochloriet zal wel goed zijn, maar gezien er soms toch wat lagere concentraties zijn: volg dan toch maar het advies van Sciensano en gebruik 40 ml bleekwater per liter water.

Of weet je wat, nog beter: gebruik "een goede scheut".

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i