Doorgaan naar hoofdcontent

Coronavirus - welke verdunning bleekwater moet je gebruiken

Het SARS-CoV-2 virus is heel gevoelig voor zeep, alcohol en chloorverbindingen. Vandaar ook het advies dat je regelmatig je handen moet wassen (en dan liefst met zeep, want dat is nog het meest effectief, en is ook minder schadelijk voor de huid dan alcohol of chloorverbindingen).

Nu, voor grote oppervlakken is het nog het gemakkelijkst om chloorverbindingen te gebruiken, en dan nog best een verdunning van natriumhypochloriet. Dit is nog het best bekend als "javel", oftewel bleekwater. 

Maar met welke verdunning?



Wel, bleekwater is op zich al een verdunde oplossing van natriumhypochloriet, doorgaans van 5%. Bij gebruik dien je dit nog verder te verdunnen.

Het advies van de Belgische overheid

Tot voor kort gaf Sciensano het advies om 10 ml bleekwater met 1 liter water te vermengen, maar in de geüpdatete versie van 1 april (zie pdf) hebben ze de dosis verviervoudigd naar 40 ml per liter water

Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer,...) met water dat 4% bleekwater (=javel) bevat (doe 40 ml bleekwater (=4 soeplepel) in een fles van 1 liter en vul deze vervolgens met kraanwater). 

Dit komt overeen met een verdunning van 0,2%.

De internationale adviezen

Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) adviseert nog steeds een verdunning van 0,05%, zie pdf

After ventilation, the above mentioned areas should be carefully cleaned with a neutral detergent, followed by decontamination of surfaces using a disinfectant effective against viruses. Several products with virucidal activity are licensed in the national markets and can be used following the manufacturer’s instructions. Alternatively, 0.05% sodium hypochlorite (NaClO)1 (dilution 1:100, if household bleach is used, which is usually at an initial concentration of 5%) is suggested. For surfaces that can be damaged by sodium hypochlorite, products based on ethanol (at least 70%) can be used for decontamination after cleaning with a neutral detergent.


Het Amerikaanse CDC is op haar beurt weer lekker bezig met "imperial units": "5 tablespoons (1/3rd cup) bleach per gallon of water OR 4 teaspoons bleach per quart of water". Volgens Google is een "Amerikaanse teaspoon" 14,7868 ml. Een gallon is 3,785 liter. Omgerekend wordt dat ongeveer 20 ml bleekwater per liter water, dus ca. 0,1% verdunning natriumhypochloriet.

Ook nog dit

Het ene bleekwater is het andere niet. De effectieve verdunning kan nogal eens verschillen, met soms slechts 3,7% natriumhypochloriet in water i.p.v. 5%.

Conclusie

Dus welke verdunning moet je nu gebruiken? Wel, een verdunning van (minstens)  0,1% natriumhypochloriet zal wel goed zijn, maar gezien er soms toch wat lagere concentraties zijn: volg dan toch maar het advies van Sciensano en gebruik 40 ml bleekwater per liter water.

Of weet je wat, nog beter: gebruik "een goede scheut".

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin