Doorgaan naar hoofdcontent

Coronavirus - welke verdunning bleekwater moet je gebruiken

Het SARS-CoV-2 virus is heel gevoelig voor zeep, alcohol en chloorverbindingen. Vandaar ook het advies dat je regelmatig je handen moet wassen (en dan liefst met zeep, want dat is nog het meest effectief, en is ook minder schadelijk voor de huid dan alcohol of chloorverbindingen).

Nu, voor grote oppervlakken is het nog het gemakkelijkst om chloorverbindingen te gebruiken, en dan nog best een verdunning van natriumhypochloriet. Dit is nog het best bekend als "javel", oftewel bleekwater. 

Maar met welke verdunning?



Wel, bleekwater is op zich al een verdunde oplossing van natriumhypochloriet, doorgaans van 5%. Bij gebruik dien je dit nog verder te verdunnen.

Het advies van de Belgische overheid

Tot voor kort gaf Sciensano het advies om 10 ml bleekwater met 1 liter water te vermengen, maar in de geüpdatete versie van 1 april (zie pdf) hebben ze de dosis verviervoudigd naar 40 ml per liter water

Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv. tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer,...) met water dat 4% bleekwater (=javel) bevat (doe 40 ml bleekwater (=4 soeplepel) in een fles van 1 liter en vul deze vervolgens met kraanwater). 

Dit komt overeen met een verdunning van 0,2%.

De internationale adviezen

Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) adviseert nog steeds een verdunning van 0,05%, zie pdf

After ventilation, the above mentioned areas should be carefully cleaned with a neutral detergent, followed by decontamination of surfaces using a disinfectant effective against viruses. Several products with virucidal activity are licensed in the national markets and can be used following the manufacturer’s instructions. Alternatively, 0.05% sodium hypochlorite (NaClO)1 (dilution 1:100, if household bleach is used, which is usually at an initial concentration of 5%) is suggested. For surfaces that can be damaged by sodium hypochlorite, products based on ethanol (at least 70%) can be used for decontamination after cleaning with a neutral detergent.


Het Amerikaanse CDC is op haar beurt weer lekker bezig met "imperial units": "5 tablespoons (1/3rd cup) bleach per gallon of water OR 4 teaspoons bleach per quart of water". Volgens Google is een "Amerikaanse teaspoon" 14,7868 ml. Een gallon is 3,785 liter. Omgerekend wordt dat ongeveer 20 ml bleekwater per liter water, dus ca. 0,1% verdunning natriumhypochloriet.

Ook nog dit

Het ene bleekwater is het andere niet. De effectieve verdunning kan nogal eens verschillen, met soms slechts 3,7% natriumhypochloriet in water i.p.v. 5%.

Conclusie

Dus welke verdunning moet je nu gebruiken? Wel, een verdunning van (minstens)  0,1% natriumhypochloriet zal wel goed zijn, maar gezien er soms toch wat lagere concentraties zijn: volg dan toch maar het advies van Sciensano en gebruik 40 ml bleekwater per liter water.

Of weet je wat, nog beter: gebruik "een goede scheut".

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels