Doorgaan naar hoofdcontent

Stop met piekeren - twee adviezen

Perfectionisme is een gekende risicofactor voor angst en stress, leidend tot depressie en burn-out. Dat komt onder meer door het piekeren gepaard met onaangepast perfectionisme. Het aanhoudend negatief denken heeft een negatieve invloed op het gemoed en het zelfbeeld. 

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in Behavioral and Cognitive Psychotherapy, blijkt dat ook de overtuigingen over dit piekeren zelf een negatieve invloed hebben.


1033 jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar vulden een vragenlijst in met de volhardingssubschaal van de Perfectionism, Persistence and Perseveration Questionnaire (PPPQ-22). De proefpersonen werd gevraagd uitspraken te beoordelen als: "Soms merk ik dat ik doorga, zelfs als het geen zin heeft om door te gaan." Ze voltooiden ook beoordelingen van metacognitieve overtuigingen. Deze omvatten positieve overtuigingen over piekeren, negatieve overtuigingen over de onbeheersbaarheid en schadelijkheid van piekeren, en overtuigingen over de noodzaak om je gedachten te beheersen. Alle proefpersonen werden bovendien beoordeeld op symptomen van angst en depressie.

Statistische analyse toonde aan dat de de overtuigingen over piekeren indirect de angstscores van de deelnemers beïnvloedden, door hun invloed op perfectionismegedrag. Zowel de proefpersonen die piekeren als een nuttige strategie beschouwen als diegenen die ze als oncontroleerbaar bestempelden, blijken meer kans te hebben op angst en depressie. Met andere woorden, deze overtuigingen over piekeren voorspellen perfectionisme, dat vervolgens angst voorspelt.

Welke adviezen kan ik hieruit distilleren?

1 Piekeren is geen zinvolle strategie - dus leid jezelf af

Ben je zelf een andere mening toegedaan? Vind je dat piekeren eigenlijk best nuttig kan zijn, en je kan helpen om tot een oplossing te komen voor een hardnekkig probleem? Dan is het hoog tijd dat je die mening herziet. 

Want niet alleen is piekeren slecht voor je welzijn, ook de overtuiging dat het nuttig is heeft een negatieve impact. Je geeft jezelf namelijk permissie om te piekeren, want hey, "het kan best nuttig zijn".

Onderzoek heeft voldoende uitgewezen dat het voortdurend en herhalend zorgen maken over een probleem, geen zin heeft. Je haalt hier geen nuttige inzichten uit, het heeft geen constructieve meerwaarde.

Dus wanneer je begint te piekeren, is het beter dat je jezelf dan actief afleidt. Doe iets, wat dan ook. Maar stop met piekeren.

2 Je hebt wel degelijk een impact op piekeren - plan een piekeruurtje in

Het is "gemakkelijk" om te denken dat je er niets aan kunt doen. Je bent nu eenmaal een piekeraar, and that's that. 

Maar door jezelf in een dergelijke slachtofferrol te plaatsen, saboteer je jezelf. Je kunt dit wel degelijk aanpakken, er zijn tal van technieken om te stoppen met piekeren, of op zijn minst de impact ervan te verminderen. 

Een heel eenvoudig trucje waar je al mee kunt beginnen, is om een "piekeruur" in te lassen. Schrijf op waar je over piekert, zodat je er niet over moet blijven nadenken. En plan dan een uur op de dag in, waarover je helemaal los kunt gaan en er de pleuris uit kunt piekeren. Maar na dat uur is het afgelopen, alleszins tot je volgende piekeruur. 

Klinkt misschien een beetje vergezocht, maar het werkt wel degelijk.


Zo. Ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen. En indien niet? Wel, ik ga daar alleszins niet over zitten piekeren.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i