Doorgaan naar hoofdcontent

Stop met piekeren - twee adviezen

Perfectionisme is een gekende risicofactor voor angst en stress, leidend tot depressie en burn-out. Dat komt onder meer door het piekeren gepaard met onaangepast perfectionisme. Het aanhoudend negatief denken heeft een negatieve invloed op het gemoed en het zelfbeeld. 

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in Behavioral and Cognitive Psychotherapy, blijkt dat ook de overtuigingen over dit piekeren zelf een negatieve invloed hebben.


1033 jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar vulden een vragenlijst in met de volhardingssubschaal van de Perfectionism, Persistence and Perseveration Questionnaire (PPPQ-22). De proefpersonen werd gevraagd uitspraken te beoordelen als: "Soms merk ik dat ik doorga, zelfs als het geen zin heeft om door te gaan." Ze voltooiden ook beoordelingen van metacognitieve overtuigingen. Deze omvatten positieve overtuigingen over piekeren, negatieve overtuigingen over de onbeheersbaarheid en schadelijkheid van piekeren, en overtuigingen over de noodzaak om je gedachten te beheersen. Alle proefpersonen werden bovendien beoordeeld op symptomen van angst en depressie.

Statistische analyse toonde aan dat de de overtuigingen over piekeren indirect de angstscores van de deelnemers beïnvloedden, door hun invloed op perfectionismegedrag. Zowel de proefpersonen die piekeren als een nuttige strategie beschouwen als diegenen die ze als oncontroleerbaar bestempelden, blijken meer kans te hebben op angst en depressie. Met andere woorden, deze overtuigingen over piekeren voorspellen perfectionisme, dat vervolgens angst voorspelt.

Welke adviezen kan ik hieruit distilleren?

1 Piekeren is geen zinvolle strategie - dus leid jezelf af

Ben je zelf een andere mening toegedaan? Vind je dat piekeren eigenlijk best nuttig kan zijn, en je kan helpen om tot een oplossing te komen voor een hardnekkig probleem? Dan is het hoog tijd dat je die mening herziet. 

Want niet alleen is piekeren slecht voor je welzijn, ook de overtuiging dat het nuttig is heeft een negatieve impact. Je geeft jezelf namelijk permissie om te piekeren, want hey, "het kan best nuttig zijn".

Onderzoek heeft voldoende uitgewezen dat het voortdurend en herhalend zorgen maken over een probleem, geen zin heeft. Je haalt hier geen nuttige inzichten uit, het heeft geen constructieve meerwaarde.

Dus wanneer je begint te piekeren, is het beter dat je jezelf dan actief afleidt. Doe iets, wat dan ook. Maar stop met piekeren.

2 Je hebt wel degelijk een impact op piekeren - plan een piekeruurtje in

Het is "gemakkelijk" om te denken dat je er niets aan kunt doen. Je bent nu eenmaal een piekeraar, and that's that. 

Maar door jezelf in een dergelijke slachtofferrol te plaatsen, saboteer je jezelf. Je kunt dit wel degelijk aanpakken, er zijn tal van technieken om te stoppen met piekeren, of op zijn minst de impact ervan te verminderen. 

Een heel eenvoudig trucje waar je al mee kunt beginnen, is om een "piekeruur" in te lassen. Schrijf op waar je over piekert, zodat je er niet over moet blijven nadenken. En plan dan een uur op de dag in, waarover je helemaal los kunt gaan en er de pleuris uit kunt piekeren. Maar na dat uur is het afgelopen, alleszins tot je volgende piekeruur. 

Klinkt misschien een beetje vergezocht, maar het werkt wel degelijk.


Zo. Ik hoop dat ik je hiermee wat heb kunnen helpen. En indien niet? Wel, ik ga daar alleszins niet over zitten piekeren.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h