Doorgaan naar hoofdcontent

Dodelijk arbeidsongeval op oude Ford-terreinen in Genk

Een 22-jarige bouwvakker uit Moldavië is op 10 november om het leven gekomen bij een arbeidsongeval op de site van de vroegere Ford in Genk. Hij werkte voor een onderaannemer van de firma Willy Naessens.

 

 

Op de voormalige Ford-terreinen in Genk is donderdagmiddag 10 november 2022 een dodelijk arbeidsongeval gebeurd bij de bouw van een bedrijfspand. Het gebouw wordt opgetrokken door de firma Willy Naessens. Een onderaannemer, waarvoor het slachtoffer werkte, plaatste betonnen balken. Toen een betonnen dwarsbalk doormidden brak, is de 22-jarige man uit Moldavië zo’n twintig meter naar beneden gestort. De bouwvakker stond in het bakje van een hoogtewerker maar zou geen veiligheidsharnas hebben gedragen.

 

Het bouwterrein is afgezet voor onderzoek. Daarin zal nagegaan worden waarom de dwarsbalk het begaf. Het ging om een lange en zware betonnen balk. De vraag hierbij is of het beton al voldoende droog was. Onderzoekers zullen ook natrekken waarom het slachtoffer geen veiligheidsharnas droeg. Dit is verplicht in hoogtewerkers.

 

Vallen van hoogte is een vaak voorkomende oorzaak van (ernstige) arbeidsongevallen, zoals een recent rapport van de Nederlandse Inspectie SZW nog heeft aangetoond. Ongeveer 5% van de werkenden werkt op hoogte. Meestal gaat het om ladders, steigers of hoogwerkers. In iets meer dan de helft van de bedrijven waar wordt gewerkt op hoogte is er geen risicoanalyse of is werken op hoogte niet opgenomen als risico. In bedrijven met minder dan tien werknemers heeft bijna twee derde geen risicoanalyse, of staat werken op hoogte er niet in. Een grote meerderheid van de bedrijven neemt wel maatregelen om valgevaar te voorkomen. Het gaat hierbij meestal om organisatorische maatregelen zoals voorlichting en toezicht (71%). Bijna 60% neemt bronmaatregelen, zoals het vervangen van arbeidsmiddelen door een veiliger middel. Ruim 10% van de bedrijven neemt helemaal geen maatregelen om het risico te beheersen. Vaak gaat het hier om bedrijven in de sector handel.

 

Ongevallen op hoogte hebben meestal betrekking op vallen van een ladder, trapje of opstapje. Deze slachtoffers hebben vaak geen blijvend letsel. Slachtoffers die vallen van een dak, vloer of platform, lopen vaak ernstiger letsel op dan slachtoffers die van een ladder vallen. Vaak vallen zij van 2,5 meter of hoger. In een kwart van de bijna 100 ongevallen heeft dit geleid tot blijvend letsel bij het slachtoffer. Vaak verloor het slachtoffer de balans bij het uitvoeren van een activiteit, gleed uit of struikelde. Ook ontbrak regelmatig de (dak)randbeveiliging.

 

De preventieadviseur moet een risicoanalyse uitvoeren met het oog op het identificeren, het vaststellen, het nader bepalen en het evalueren van die risico's voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van werkzaamheden op hoogte. De werkgever heeft de verplichting de nodige materiële en organisatorische maatregelen te treffen. Wanneer men werkzaamheden op hoogte niet kan vermijden, moeten ze goed worden gepland en voorbereid. Deze werken moet men uitvoeren op een veilige manier, waarbij men gebruik maakt van de juiste uitrusting. Niet voldoen aan deze eisen voor een veilige uitvoering, kan aanleiding zijn tot onmiddellijke stillegging van de werken en tot boetes. Bij werken met onderaannemers draagt ook de opdrachtgever een verantwoordelijkheid, met regels die beschreven staan in de Welzijnswet onder “Werken met derden”.

 

 

De inzet van buitenlandse werknemers bij onderaannemers staat geregeld ter discussie. Het wordt er soms minder nauw genomen met de veiligheidsregels, temeer omdat ze onder hoge tijdsdruk werken.

 

 

Bron

Dodelijk arbeidsongeval op voormalige Ford-terreinen in Genk: betonnen dwarsbalk sleurt Moldavische bouwvakker mee https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221110_95194489

TV Limburg 22-jarige man komt om bij arbeidsongeval op voormalige Ford-terrein https://www.tvl.be/nieuws/22-jarige-man-komt-om-bij-arbeidsongeval-op-voormalige-ford-terrein-145889

 

Afbeelding (bron: https://img.nieuwsblad.be/8w9WT6X97lW7xyUPfjK1qU2Tmik=/fit-in/960x640/https%3A%2F%2Fstatic.nieuwsblad.be%2FAssets%2FImages_Upload%2F2022%2F11%2F10%2F21ae88b7-f8f6-452b-9ac2-f53e7f5a61a1.jpg)




Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels