Doorgaan naar hoofdcontent

AI op de werkvloer: casestudy ID9 - Colonoscopie

Op 17 mei 2023 heeft EU-OSHA zestien casestudies gedeeld, om inzicht te geven in hoe taken kunnen worden geautomatiseerd met behulp van op AI gebaseerde systemen, en hoe dit het welzijn van werknemers kan bevorderen. Deze studies kijken naar de impact van deze systemen op veiligheid en gezondheid op het werk. Ze brengen ook in kaart wat de drijvende krachten zijn, wat de obstakels kunnen zijn en wat de succesfactoren zijn voor het optimaal gebruik van deze technologie, terwijl werknemers tegelijkertijd worden beschermd.

De casestudy "Artificial intelligence software supporting physicians in colonoscopy diagnostic tasks (ID9)" beschrijft hoe AI-detectiesoftware beelden van coloscopieƫn (kijkonderzoeken van de dikke darm) analyseert in een oncologisch centrum in Midden-Duitsland. Hoewel de AI-toepassing gebruikt wordt voor een nauwkeurige diagnose, vervangt het de artsen niet, maar ondersteunt het hen. AI opent ook de deur naar nieuwe mogelijkheden zoals teleconsultaties, robotische chirurgie, zorg op afstand en geautomatiseerde medicijnlevering.

1 Bedrijfsprofiel en situatieschets

Het oncologisch centrum, gevestigd in een academisch ziekenhuis in Midden-Duitsland, heeft in 2021 meer dan 1.000 kankerpatiƫnten behandeld. Coloscopieƫn zijn een routineprocedure in Duitsland voor het voorkomen van kanker. Tijdens een colonoscopie onderzoekt een arts de dikke darm met een camera-aangedreven buis, genaamd een colonoscoop. Ondanks high-tech endoscopie-apparaten, kunnen slijm en andere resten de detectie van vroege darmkanker belemmeren. Daarom wordt nu in het oncologisch centrum AI ingezet voor real-time video-analyse.

Deze AI, getraind om poliepen en adenomen te identificeren, verwerkt de beelden van de colonoscoop live en toont potentiƫle vroege kankerindicaties op het scherm. Vooral bij het detecteren van moeilijk te vinden adenomen kleiner dan 5 mm, heeft de AI een hogere detectiegraad dan de arts.

 

2 Implementatie

De invoering van dit AI-systeem verliep vlot en relatief simpel. Het hoofd van het oncologisch centrum zette de stap naar aanschaf na de evaluatie van de technologie. De financiering werd goedgekeurd door het management. Een gegevensbeveiligingsevaluatie werd uitgevoerd, zoals gebruikelijk bij nieuwe medische technologie. Na de installatie in de kliniek, gaf het ontwikkelbedrijf een uitleg over het gebruik ervan. Het systeem is nu met Ć©Ć©n druk op de knop operationeel. Het draait op moment van publicatie van de casestudy ongeveer drie maanden zonder incidenten.

 

3 Problemen en hindernissen bij de uitvoering

Er waren geen technische problemen bij de implementatie. Omdat het AI-systeem is geĆÆntegreerd in een bestaande opstelling, waren er geen grote aanpassingen nodig. Het systeem is gebruiksvriendelijk en wordt goed ontvangen door het medisch personeel. De kost van het AI-systeem, gezien als de “gouden standaard”, kan wel als een uitdaging worden beschouwd. Hoewel de prijzen van deze technologie iets zijn gedaald, blijft het een duur product, mogelijk een belemmering voor kleinere ziekenhuizen of individuele artsenpraktijken.

 

4 Impact op veiligheid en gezondheid op het werk

De invoering van geavanceerde robotica of op AI gebaseerde systemen kan een brede impact hebben op veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Het kan een aantal uitdagingen en kansen met zich meebrengen die uniek zijn voor elke casestudy. Daarom is het belangrijk om mogelijke belemmeringen en drijfveren in kaart te brengen om er in toekomstige projecten rekening mee te houden. Deze nieuwe vormen van taakautomatisering kunnen zelfs leiden tot veranderingen in het algemene VGW-beheer van een bedrijf. Via de interviews zijn een aantal van deze factoren voor deze specifieke casestudy geĆÆdentificeerd en besproken.

 

4a Uitdagingen

  • Cognitieve belasting: Hoewel AI bedoeld is om cognitieve belasting te verminderen, kan dit systeem soms het tegenovergestelde effect hebben. Het systeem geeft prioriteit aan gevoeligheid boven specificiteit, wat kan leiden tot meer indicaties dan noodzakelijk. Voor elke indicatie moeten artsen een beslissing nemen, wat kan leiden tot beslissingsmoeheid. Maar aangezien elke procedure ongeveer 10 tot 12 minuten duurt, kunnen pauzes worden genomen om dit effect te compenseren.

 

4b Kansen

  • Langetermijn werkdruk: Hoewel het AI-systeem de tijd van individuele controles verlengt, kan het toekomstige werklast verminderen door vroege detectie van kritieke poliepen. Dit kan grotere medische behandelingen voorkomen, hoewel langetermijnstudies hierover nog niet beschikbaar zijn.
  • Emotioneel welzijn: Het vierogenprincipe, waarbij zowel een arts als een verpleegkundige de colonoscopie controleren, blijft behouden. Maar nu biedt de AI een extra paar ogen, wat kan helpen om de stress te verminderen die ontstaat als er ondanks de controle toch een carcinoom ontwikkeld wordt bij patiĆ«nten.

 

5 Belangrijkste bevindingen

Deze studie toont het grote potentieel van AI in de geneeskunde. AI kan beeldanalyse automatiseren, waarbij het in samenwerking met artsen betere patiƫntenzorg kan bieden. De huidige impact op de veiligheid en gezondheid op het werk is beperkt, maar er kunnen aanzienlijke voordelen op lange termijn zijn. Vroegtijdige kankerdiagnose door AI kan de overlevingskansen van patiƫnten vergroten en de werklast en sterfte verminderen.

AI vervangt de mens niet in het diagnostisch proces, het is een hulpmiddel. Het menselijke aspect blijft cruciaal, zowel voor de arts-patiƫntrelatie als voor het ethisch en verantwoordelijk gebruik van AI. De eindverantwoordelijkheid voor de diagnose ligt bij de arts, niet bij de AI.

Tot slot zien we grote veranderingen in de medische sector door AI en robotica. Deze technologieƫn kunnen de werklast verminderen en tegelijkertijd het medisch personeel veiliger maken. Ze bieden ook de mogelijkheid om routineklussen te automatiseren, waardoor zorgverleners meer tijd kunnen besteden aan hun patiƫnten.


Bronnen:

EU-OSHA - Using AI for task automation while protecting workers: eight case studies provide new insights https://osha.europa.eu/en/highlights/using-ai-task-automation-while-protecting-workers-eight-case-studies-provide-new-insights

EU-OSHA – Publications https://osha.europa.eu/en/publications

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in Ć©Ć©n overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieĆ«n: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 Ć  9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...