Doorgaan naar hoofdcontent

Bloedserieus

Ik ben strijdlustig, zelfverzekerd, extravert en gepassioneerd.

Wel, volgens de Japanners dan toch. Want volgens hen is de bloedgroep bepalend voor iemands karakter en temperament.
Zo wordt iemand met bloedgroep A omschreven als mild, punctueel, netjes, verantwoordelijk en betrouwbaar. Mensen met bloedgroep A zijn zeer gewild als boekhouders. Mensen met bloedgroep B staan bekend als dominant, arrogant en doelgericht. Ze zijn daarom zeer geschikt in functies op gebied van marketing en verkoop. Bloedgroep AB staat voor creatieve persoonlijkheden die goed kunnen samenwerken. En mensen met bloedgroep O... wel, die heb ik al beschreven. Ideale beroepen voor mensen zoals ik zijn blijkbaar bankier en topsporter.

Een tijd terug was er nog een (mini)hype in de USA over het bloedgroepdieet. Mensen met bloedgroep O bijvoorbeeld, moesten veel vlees en dergelijke eten, want zij hebben "primitief" bloed. Alstublieft zeg! Zulke beweringen klinken logisch, maar het zijn klinkklare nonsens.

Wat zijn bloedgroepen nu eigenlijk?

Er zijn vier hoofdbloedgroepen: A, B, AB en O. Dit onderscheid is gebaseerd op twee antigenen. Dit zijn bepaalde eiwitten op de celwand van rode bloedcellen. Heb je één van de twee antigenen, dan heb je bloedgroep A of B. Heb je ze allebei, AB. Heb je geen van beide, O. Heel simpel. In België heeft 46 % van de bevolking bloedgroep O, 42 % bloedgroep A, 9 % bloedgroep B en 3 % bloedgroep AB.

Naast A en B, is er nog een derde antigeen gevonden. Deze noemt men de rhesusfactor. Wie rode bloedcellen heeft waarop deze rhesusfactor zit, is rhesus-positief. De anderen zijn rhesus-negatief. 85 % van de Belgische bevolking heeft de rhesusfaktor (rh+) en 15 % is dus rhesusnegatief.

Het onderscheid op basis van antigenen is belangrijk omdat ons immuunsysteem op deze manier werkt. Witte bloedcellen komen in contact met allerlei andere cellen. Zolang het lichaamseigen cellen zijn, geen probleem. Ze herkenen de eiwitten op de celwanden als lichaamseigen. Maar zodra er een virus of bacterie het lichaam binnendringt, gaan (een welbepaalde subsoort van) witte bloedcellen merken dat hun eiwitten lichaamsvreemd zijn. Er worden antistoffen aangemaakt, een soort van moleculaire enterhaakjes, die binden aan deze antigenen.

Beeld je nu in dat je iemand met bloedgroep A+ bloed geeft. Zolang dit donorbloed dezelfde eiwitten op de celwand van de rode bloedcellen heeft, is er geen probleem. Maar heeft het bloed antigeen B, dan begint de miserie. Het lichaam herkent dit eiwit niet, en gaat massaal antistoffen aanmaken tegen dit antigeen, die zich allemaal gaan vasthechten aan de "boosdoeners". Hierdoor gaat het donorbloed samenklonteren, en sterft de patiënt.

Nu snap je ook waarom iemand met bloedgroep O- de universele donor wordt genoemd. Deze persoon heeft geen van de drie mogelijke antigenen, en zal dus nooit een immunologische reactie uitlokken. Iemand met bloedgroep AB+ is dan weer de universele ontvanger, want hij kan van iedereen bloed krijgen zonder dat het lichaam eiwitten als lichaamsvreemd gaat ervaren.

Ik heb het een beetje gesimplifieerd, maar dat is wel in grote lijnen het principe.

Dus het heeft allemaal niets te maken met je karakter of liefdesleven, met al dan niet primitief bloed. Het zijn eiwitten op de celwanden van rode bloedcellen, niets meer en niets minder.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h