Doorgaan naar hoofdcontent

Bloedserieus

Ik ben strijdlustig, zelfverzekerd, extravert en gepassioneerd.

Wel, volgens de Japanners dan toch. Want volgens hen is de bloedgroep bepalend voor iemands karakter en temperament.
Zo wordt iemand met bloedgroep A omschreven als mild, punctueel, netjes, verantwoordelijk en betrouwbaar. Mensen met bloedgroep A zijn zeer gewild als boekhouders. Mensen met bloedgroep B staan bekend als dominant, arrogant en doelgericht. Ze zijn daarom zeer geschikt in functies op gebied van marketing en verkoop. Bloedgroep AB staat voor creatieve persoonlijkheden die goed kunnen samenwerken. En mensen met bloedgroep O... wel, die heb ik al beschreven. Ideale beroepen voor mensen zoals ik zijn blijkbaar bankier en topsporter.

Een tijd terug was er nog een (mini)hype in de USA over het bloedgroepdieet. Mensen met bloedgroep O bijvoorbeeld, moesten veel vlees en dergelijke eten, want zij hebben "primitief" bloed. Alstublieft zeg! Zulke beweringen klinken logisch, maar het zijn klinkklare nonsens.

Wat zijn bloedgroepen nu eigenlijk?

Er zijn vier hoofdbloedgroepen: A, B, AB en O. Dit onderscheid is gebaseerd op twee antigenen. Dit zijn bepaalde eiwitten op de celwand van rode bloedcellen. Heb je één van de twee antigenen, dan heb je bloedgroep A of B. Heb je ze allebei, AB. Heb je geen van beide, O. Heel simpel. In België heeft 46 % van de bevolking bloedgroep O, 42 % bloedgroep A, 9 % bloedgroep B en 3 % bloedgroep AB.

Naast A en B, is er nog een derde antigeen gevonden. Deze noemt men de rhesusfactor. Wie rode bloedcellen heeft waarop deze rhesusfactor zit, is rhesus-positief. De anderen zijn rhesus-negatief. 85 % van de Belgische bevolking heeft de rhesusfaktor (rh+) en 15 % is dus rhesusnegatief.

Het onderscheid op basis van antigenen is belangrijk omdat ons immuunsysteem op deze manier werkt. Witte bloedcellen komen in contact met allerlei andere cellen. Zolang het lichaamseigen cellen zijn, geen probleem. Ze herkenen de eiwitten op de celwanden als lichaamseigen. Maar zodra er een virus of bacterie het lichaam binnendringt, gaan (een welbepaalde subsoort van) witte bloedcellen merken dat hun eiwitten lichaamsvreemd zijn. Er worden antistoffen aangemaakt, een soort van moleculaire enterhaakjes, die binden aan deze antigenen.

Beeld je nu in dat je iemand met bloedgroep A+ bloed geeft. Zolang dit donorbloed dezelfde eiwitten op de celwand van de rode bloedcellen heeft, is er geen probleem. Maar heeft het bloed antigeen B, dan begint de miserie. Het lichaam herkent dit eiwit niet, en gaat massaal antistoffen aanmaken tegen dit antigeen, die zich allemaal gaan vasthechten aan de "boosdoeners". Hierdoor gaat het donorbloed samenklonteren, en sterft de patiënt.

Nu snap je ook waarom iemand met bloedgroep O- de universele donor wordt genoemd. Deze persoon heeft geen van de drie mogelijke antigenen, en zal dus nooit een immunologische reactie uitlokken. Iemand met bloedgroep AB+ is dan weer de universele ontvanger, want hij kan van iedereen bloed krijgen zonder dat het lichaam eiwitten als lichaamsvreemd gaat ervaren.

Ik heb het een beetje gesimplifieerd, maar dat is wel in grote lijnen het principe.

Dus het heeft allemaal niets te maken met je karakter of liefdesleven, met al dan niet primitief bloed. Het zijn eiwitten op de celwanden van rode bloedcellen, niets meer en niets minder.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn