Doorgaan naar hoofdcontent

Made in Mexico

Mexico heeft dus een nieuw griepvirus. Tss, is het in de wereld nog niet erg genoeg met de economische crisis, de milieuvervuiling en het broeikaseffect? Wat heeft Mexico bezield om op zulk een moment af te komen met een nieuwe griep? Werkelijk!
Aan de andere kant, het geeft me wel weer een onderwerp voor mijn blog. Zo zie je maar weer, op kosmische schaal blijft alles in balans.

Het "griepvirus" bestaat eigenlijk uit een groep van verschillende varianten van het influenzavirus. Het zijn meestal type A influenzavirussen, maar ook type B en in nog mindere mate type C.
De eiwitmantel van de influenzavirussen is verschillend. Op basis hiervan worden ze verder onderverdeeld. De "H" verwijst naar het type hemagglutinine in de eiwitmantel en "N" naar het type neuraminidase. De combinatie van H en N geeft naam aan het subtype van het virus, bijvoorbeeld H1N1. Bij mensen betreft het drie verschillende H's en twee N's: H1, H2 en H3 en N1 en N2.
Nu, deze eiwitten muteren aan de lopende band. Hierdoor kun je telkens weer "de griep" krijgen; het immuunstelsel moet telkens weer specifieke antilichamen tegen de nieuwe virussen aanmaken.
Dit proces noemt men "antigenic drift", en het leidt tot het jaarlijkse griepseizoen. Hoe meer het nieuwe griepvirus verschilt, hoe moeilijker voor het immuunsysteem om snel deze boosdoener te herkennen en antilichamen aan te maken. Dit bepaalt de ernst van het griepseizoen.
Wanneer er een geheel nieuw subtype virus verschijnt, spreekt men van "antigenic shift". Dit virus is zodanig verschillend, dat het quasi gegarandeerd leidt tot een pandemie, een wereldwijde uitbraak.
Een antigenische shift gebeurt gemiddeld om de 70 jaar (meen ik me toch te herinneren.) De vorige pandemie is de Spaanse Griep van 1918-1919, reken dus maar uit!
(Wel, eigenlijk was er in 1868-1969 nog een pandemie: de Hong Kong griep, maar die woedde voornamelijk in Azië; bovendien is het dramatische effect behoorlijk minder als ik vanaf dan 70 jaar laat bijtellen: "Wat, komt de volgende pandemie in 2038? Pff, who cares!").
In ieder geval, zo'n antigenische shift kan optreden wanneer iemand op hetzelfde moment met verschillende virussen is besmet.
Virussen zijn behoorlijk sociale rakkertjes, en wisselen genetisch materiaal uit als visitekaartjes. En dit kan dus leiden tot een nieuw virussubtype.
Dit is ook de reden dat de virologen wereldwijd hun billen bijeen knepen toen de vogelgriep uitbrak. Dit virustype, H5N1, is hoogst besmettelijk bij vogels. Mensen moeten al goed hun best doen om van dit virussubtype ziek te worden, maar het gebeurt. En als ze dan nog eens een seizoensgriepje oplopen... kablam! Armaggeddon! Enfin, misschien dus.

Nu is er in Mexico dus een nieuwe H1N1 virusstam die varkens-, vogel- en menselijke genen bevat, in een combinatie die nog nooit eerder is aangetroffen.
Er blijven bepaalde gelijkenissen tussen dit Mexicaanse griepvirus en de H1N1 virussen die de mensen infecteren (en hiertegen worden beschermd door de seizoensvaccinaties), dus misschien biedt hier de griepvaccinatie ook een gedeeltelijke bescherming.
En het nieuwe virus is bovendien gevoelig voor de antivirale middelen oseltamivir en zanamivir.

Moeten we dus gaan panikeren, alle grenzen sluiten en alle toeristen die Spaans spreken stante pede in quarantaine zetten? Het antwoord is vanzelfsprekend: een berekend, koelbloedig JA! Het einde is nabij! Aah, blijf weg van mij, raak me niet aan!!

Voor meer - en accuratere - informatie over het griepvirus, verwijs ik naar de website influenza.be, het callcenter 0800/99777 en naar de eminente viroloog prof. Marc Van Ranst.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal