Doorgaan naar hoofdcontent

Het grote griepgevaar

Zware, kloppende hoofdpijn. Hoge koorts met hevige rillingen. Algemene, ondraaglijke spierpijnen. En een allesoverheersend onwelzijn en misselijkheid. Iedereen kent het wel. Het zijn uiteraard de gevolgen van het kijken naar een optreden van Justin Bieber.
Maar het zijn ook de symptomen van griep. Deze virusinfectie teistert elke winter de wereldbevolking, en staat nu weer voor de deur.
Verwar het niet met een verkoudheid. Het griepseizoen schiet pas echt uit de startblokken in januari, en houdt dan een tiental weken aan. Je kunt er ook veel zieker van worden dan bij een banale snotvalling. Het kan gaan van een week koorts met spierpijn tot de dood, of erger nog, ziekteverlet. En dat in de periode van de evaluatiegesprekken!

Is er dan niets dat je kunt doen? Wel jazeker. Er bestaat een zeer veilige, eenvoudige en effectieve preventieve maatregel: de griepprik. Deze beschermt je in meer dan 80% van de gevallen tegen de griep, en geeft op zijn minst een gedeeltelijke bescherming. Ben je nu niet blij dat je bent ingegaan op de gratis spuitjes die je via je werkgever kon bekomen? Je kunt nu met een gerust hart op beide oren slapen.
Wat, je bent geen vaccin gaan halen? Oh, wel, daar is het nu wel te laat voor... Eh, veel sterkte dan maar!


Okee, zal ik toch maar een aantal gezondheidstips te geven voor de niet-gevaccineerden. Niet dat die echt zoveel uithalen, maar bon.

1. Was je handen.
De meeste mensen zitten constant aan hun gezicht, niezen in hun handen, peuteren in hun neus... Die viezeriken geef jij dan een hand, om achteraf precies hetzelfde te doen! Best dat je dus regelmatig deze slijmerige bacteriën van je handen wast. Gewone zeep is even effectief als de dure antibacteriële snufjes.

2. Vermijd zieken.
Helaas is het vandaag de dag niet meer toegelaten om de zieken te verplichten rond te lopen met een ratelaar, zoals de lepralijders van weleer. Je zult dus zelf de komende weken op je hoede moeten zijn en mensen die er post-Bieber uitzien als de pest ontwijken.
Als je zelf ziek bent, dan blijf je beter thuis, in plaats van al de anderen aan te steken. Carrièretip: blijf niet thuis, en geef je belangrijkste concurrenten een dikke smakkerd!

3. Leef gezond.
Als je in een algemeen goede conditie bent, ga je ook minder vatbaar zijn voor de griep. Drink dus voldoende water, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Deze maatregelen zouden bovendien ook voor andere dingen goed zijn - langer leven en zo. Win-win!

4. Laat je vaccineren.
Voor dit griepseizoen is het dus te laat. Nu, het zal waarschijnlijk toch maar een mild seizoen worden, you lucky bastards. Maar volgend jaar kan het anders zijn! Zo om de zeventig jaar muteert het griepvirus in die mate dat er een pandemie optreedt. De laatste echt grote pandemie dateert van 1918-19; hieraan stierven toen 20 tot 100 miljoen mensen (men weet het niet zo precies; maar ach, wat zijn een aantallen tientallen miljoentjes meer of minder). Een paar jaar geleden bleek de varkensgriep een vals alarm te zijn, maar vroeg of laat is het wél prijs. Haal dit najaar dus toch maar dat spuitje.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels