Doorgaan naar hoofdcontent

Dankbaar

Het volgende onderwerp is misschien een beetje off-topic, maar ik vind het een zodanig nuttig concept dat ik het met iedereen wil delen.

Ik baseer mijn leven en opvattingen zoveel mogelijk op objectieve feiten en metingen, en zo weinig mogelijk op subjectieve veronderstellingen en meningen. Just the facts, ma’am. Vandaar ook dat ik zulk een fan ben van evidence based medicine. “Werken aan je geluksgevoel” leek me altijd een behoorlijk zweverig begrip. Maar toen ik las dat je geluksgevoel wetenschappelijk bewezen voor 40% beïnvloedbaar is (de helft is genetisch bepaald, en 10% bepaald door omgevingsfactoren waar je geen vat op hebt) was mijn interesse gewekt, en ging ik op zoek naar meer informatie.
De helft van je geluksgevoel ligt dus al vast in je genen. Daar kun je niets aan wijzigen. Deal with it; dat is het enige advies dat ik hierover kan geven.
Je omgevingsfactoren, dat zijn zaken die je overkomen. Maar die hebben met 10% eigenlijk weinig impact op je geluksgevoel. Bovendien speelt een factor mee die hedonistische adaptatie heet. Dat betekent dat je gaat wennen aan de nieuwe situatie.
Wanneer je bijvoorbeeld de lotto wint, dan ga je je voor een tijdje behoorlijk happy voelen, maar na een jaar ben je aan het vloeken over de stotterende motor in je luxejacht en de zure smaak van je Belugakaviaar bij het ontbijt. En je gemiddeld geluksniveau is terug genormaliseerd naar je  beginwaarde. Omgekeerd blijkt (gelukkig) ook het geval; uit onderzoek blijkt dat mensen die na een ongeluk paraplegisch worden (dit is een volledige verlamming van de benen, inclusief het bijbehorende gedeelte van de romp), na een behoorlijk grote dip van een aantal maanden, een jaar  later toch weer op hun oorspronkelijke geluksniveau zitten.
Dus moet je het doen met de 40% waar je vat op hebt. En dat is je eigen perceptie van je geluk. Een werkmiddel om deze perceptie te verbeteren, is de dankbaarheidsoefening. Er zijn verschillende varianten hiervan, maar degene die ik nu sinds een aantal weken toepas, houdt in dat je elke avond in een overzichtslijst drie dingen van die dag noteert waarvoor je dankbaar bent. Elke dag moeten het andere onderwerpen zijn, je kunt dus niet elke avond zeggen dat je dankbaar bent voor je kinderen. Wel kun je elke dag een specifieke gebeurtenis met je kinderen voor de geest halen waar je dankbaar voor bent: een dikke knuffel van je oudste dochter, of een fijne daguitstap, of het feit dat je jongste dochter motorisch heel ver vooruit blijkt te zijn op haar leeftijdsgroep (I’m just sayin’).
Deze oefening stimuleert je om elke avond terug te blikken op de gebeurtenissen van die dag, maar met een speciale aandacht voor de positieve aspecten ervan. Dat je een uur in de file hebt gezeten, dat helpt je geen zier verder in het aanvullen van je lijstje. Dus het heeft geen zin om daar verder over te malen. Maar wel dat je door die file een groot stuk van je audioboek hebt kunnen beluisteren. De stress die je voelde voor de aanvang van je presentatie is ook niet nuttig voor je oefening; de positieve reacties achteraf wel.
En na verloop van tijd ga je steeds meer beseffen hoeveel zaken (zowel groot als klein) je wel hebt om dankbaar voor te zijn. Ik ben dankbaar voor het gras dat mijn schoonvader voor ons heeft gemaaid. Voor de noten (van bij mijn zus) die mijn vader voor me heeft geraapt. Voor het feit dat ik überhaupt nog twee ouders in goede gezondheid heb. Voor mijn twee knappe dochtertjes, en al de leuke belevenissen die ik met hen heb. Voor mijn liefhebbende echtgenote, en al datgene wat ze voor me doet. Voor onze mooie tuin, die nog steeds in bloei staat. Voor het pluche konijn van mijn oudste dochter, dat ik toch nog in de winkel waar ze die had achtergelaten, heb teruggevonden. Voor de verleiding van een friet, waar ik drie dagen geleden aan kon weerstaan. En voor de lekkere friet, waarvan ik twee dagen geleden heb genoten. Voor het feit dat ik niet in Syrië leef. En voor de inspiratie tot het blogartikel dat ik bij deze heb geschreven.
Ja, ik ben een fortuinlijk man. En daar ben ik heel dankbaar voor. Gebruik deze oefening, en binnen een aantal weken ben jij ook dankbaar voor jouw geluk.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels