Doorgaan naar hoofdcontent

Het zomeruur

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart schakelen we weer over op het zomeruur. Om 2 uur zetten we de klok 1 uur vooruit. Dat betekent dus een uur minder slaap. Welke impact heeft dit op uw gezondheid, en wat kunt u eraan doen?
 
 
De gezondheidseffecten
Het vooruitzetten van de klok vraagt om enige aanpassing van ons slaapritme(1), en leidt tot een nettoverlies aan slaap in de week volgend op de invoering van het zomeruur(2). Sommige mensen kunnen last hebben van concentratiemoeilijkheden op het werk, depressiviteit of agressie en eetproblemen. Doorgaans zijn de meeste werknemers na een week volledig aangepast aan het nieuwe slaapritme.
 
Meer hartaanvallen
Volgens een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Cardiology(3) was het risico op een hartaanval op de dag van de invoering van het zomeruur 71 procent groter dan op de zondag ervoor. In de week na de invoering van het zomeruur lag het aantal hartaanvallen 17 procent hoger dan gemiddeld. In België zijn 15.000 mensen per jaar(4) slachtoffer van een hartaanval, oftewel 41 mensen per dag. Het zomeruur zou dus statistisch gezien 29 extra hartaanvallen inhouden op 27 maart, of 49 in de week van 28 maart.
Dit verhoogd risico zou te wijten zijn aan een verstoring van de hormonenbalans, gekoppeld aan een bloeddrukstijging (3,5).
 
 
Wereldkaart: gebieden die zomertijd gebruiken (blauw), gebieden die geen zomertijd meer gebruiken (oranje), gebieden die nooit zomertijd hebben gebruikt (rood). Bron: Wikipedia
 
Meer ongelukken
Een onderzoek in Sleep Medicine(6) toonde aan dat het aantal verkeersongevallen op de maandag na de overschakeling op het zomeruur bijna verdubbelde, met een stijging van 92%. Volgens de meest recente epidemiologische gegevens(7) gebeurden er in 2014 in België 41.481 verkeersongevallen met in totaal 53.975 slachtoffers, waarbij 727 mensen het leven lieten binnen de 30 dagen na het ongeval. Het zomeruur zou dus statistisch gezien 105 extra verkeersongevallen betekenen, met 136 slachtoffers, waarvan 2 dodelijke.
De stijging van het aantal ongevallen zou liggen aan vermoeidheid door de verstoring van het bioritme. Maar wellicht komt het ook doordat het 's ochtends langer donker is op de weg.
 
Vermoeidheid en concentratiestoornissen
Volgens een artikel in Sleep Medicine(2) duurt het een week voor we de effecten van het zomeruur helemaal van ons afschudden.
Het effect is vergelijkbaar met een jetlag. Ochtendmensen zullen er over het algemeen wat minder last van hebben(8).
 
Wat kunt u doen ?
Ga vanaf woensdagavond elke dag een kwartiertje eerder slapen en sta ook iets vroeger op. De omschakeling is dan niet zo groot.
Wees ’s morgens, als uw wekker gaat, meteen actief en zorg voor veel licht en veel geluid. Hiermee activeert u uw interne biologische klok.
Stel risicovolle of delicate taken een week uit tot u aangepast bent aan het zomeruur en u uw slaaptekort heeft ingehaald.
 
 
Bronnen
1. Chronobiol Int. 2013 Dec; 30(10): 1218-22. Effects of transitions into and out of daylight saving time on the quality of the sleep/wake cycle: an actigraphic study in healthy university students. Tonetti L et al.
2. Sleep Med Rev. 2013 Aug; 17(4):285-92. The impact of daylight saving time on sleep and related behaviours. Harrison Y.
3. Am J Cardiol. 2013 Mar 1; 111(5): 631-5. Incidence of myocardial infarction with shifts to and from daylight savings time. Jiddou MR et al.
4. Belgische Cardiologische Liga. 2011. Hartinfarct: neem het leven ter harte! Een bewustmakings- en informatiecampagne van de Belgische Cardiologische Liga.
5. Open Heart. 2014 Mar 28; 1(1): e000019. Daylight savings time and myocardial infarction. Sandhu A et al.
6. Sleep Med. 2001 Jan; 2(1): 31-36. Fatal accidents following changes in daylight savings time: the American experience. Varughese J et al.
7. Statistics Belgium. 2015 Dec 3. Verkeersongevallen 2014. Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium.
8. NRC Handelsblad. 2014 Mar 29. Maandag meer hartaanvallen? Voormolen S.
 
Dit artikel verscheen op 21 maart 2016 in de Actuascan van spmt arista (met weliswaar een iets opgewekter werknemer dan hierboven).

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...