Doorgaan naar hoofdcontent

Beroepsastma vaststellen in vier eenvoudige stappen

In een lang vervlogen verleden volgde ik op een afdeling pneumologie de consultatie beroeps- en milieugerelateerde aandoeningen mee op. Met de regelmaat van de klok kwamen we patiënten tegen die al maanden, jarenlang astmaklachten hadden, en waar pas na veel omwegen de connectie met het werk werd gemaakt. Vandaag nog worden in België slechts 10% van de beroepsastma’s als dusdanig herkend en behandeld. Dus er is nog veel werk aan de winkel.

Dr. David Bernstein, professor aan de universiteit van Cincinnatti, heeft recent een heel nuttige richtlijn opgesteld voor behandelend artsen, om beroepsastma door isocyanaten te diagnosticeren (zie pdf). Maar eigenlijk kun je het stappenplan eenvoudig uitbreiden, en dan heb je een richtlijn voor detectie van quasi alle beroepsastma’s.
Hieronder geef ik het weer in vier eenvoudige stappen en vijf mogelijke vaststellingen.Stap 1 – Anamnese
Bevraag de patiënt. Wat doet hij/zij van werk? Is daar een blootstelling aan allergenen mogelijk? Verbeteren de astmaklachten tijdens een verlofperiode?

Stap 2 – Spirometrie
Voer een ademhalingstest uit. Is ze obstructief? Verbetert ze na gebruik van een bronchodilatator?

Stap 3 – Piekstroommetingen
Laat de patiënt gedurende minstens vier weken piekstroommetingen uitvoeren en bijhouden, idealiter met twee weken werk en twee weken verlof. Zie je een geleidelijke verbetering tijdens de weekends en/of een verlofperiode?

Stap 4 – Procovatieproef
Laat in een gespecialiseerd centrum een provocatieproef op histamine of metacholine uitvoeren, na een periode van minstens twee weken werken.


Resultaat 1 – Piekstroommetingen en provocatieproef normaal, geen klinisch astma
à Mag blijven werken met blootstelling aan de allergene stoffen.

Resultaat 2 – Piekstroommetingen normaal, provocatieproef abnormaal, bronchiale overgevoeligheid of klinisch astma
à Mag blijven werken met blootstelling aan de allergene stoffen, maandelijkse opvolging is nodig.

Resultaat 3 – Piekstroommetingen abnormaal, provocatieproef normaal, astma onwaarschijnlijk
à Verder onderzoek is nodig.

Resultaat 4 - Piekstroommetingen abnormaal, provocatieproef abnormaal, astma werkgerelateerd
à Verwijder zo snel mogelijk uit de beroepsmatige blootstelling. Een aanvraag tot schadeloosstelling kan aangevraagd worden bij Fedris.

Resultaat 5 - Piekstroommetingen abnormaal met én zonder beroepsblootstelling, klinisch astma verergerd door het werk of ernstig werkgerelateerd astma
à Verwijs naar een longspecialist met ervaring in beroepsgerelateerde aandoeningen.


Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels