Doorgaan naar hoofdcontent

Beroepsastma vaststellen in vier eenvoudige stappen

In een lang vervlogen verleden volgde ik op een afdeling pneumologie de consultatie beroeps- en milieugerelateerde aandoeningen mee op. Met de regelmaat van de klok kwamen we patiënten tegen die al maanden, jarenlang astmaklachten hadden, en waar pas na veel omwegen de connectie met het werk werd gemaakt. Vandaag nog worden in België slechts 10% van de beroepsastma’s als dusdanig herkend en behandeld. Dus er is nog veel werk aan de winkel.

Dr. David Bernstein, professor aan de universiteit van Cincinnatti, heeft recent een heel nuttige richtlijn opgesteld voor behandelend artsen, om beroepsastma door isocyanaten te diagnosticeren (zie pdf). Maar eigenlijk kun je het stappenplan eenvoudig uitbreiden, en dan heb je een richtlijn voor detectie van quasi alle beroepsastma’s.
Hieronder geef ik het weer in vier eenvoudige stappen en vijf mogelijke vaststellingen.Stap 1 – Anamnese
Bevraag de patiënt. Wat doet hij/zij van werk? Is daar een blootstelling aan allergenen mogelijk? Verbeteren de astmaklachten tijdens een verlofperiode?

Stap 2 – Spirometrie
Voer een ademhalingstest uit. Is ze obstructief? Verbetert ze na gebruik van een bronchodilatator?

Stap 3 – Piekstroommetingen
Laat de patiënt gedurende minstens vier weken piekstroommetingen uitvoeren en bijhouden, idealiter met twee weken werk en twee weken verlof. Zie je een geleidelijke verbetering tijdens de weekends en/of een verlofperiode?

Stap 4 – Procovatieproef
Laat in een gespecialiseerd centrum een provocatieproef op histamine of metacholine uitvoeren, na een periode van minstens twee weken werken.


Resultaat 1 – Piekstroommetingen en provocatieproef normaal, geen klinisch astma
à Mag blijven werken met blootstelling aan de allergene stoffen.

Resultaat 2 – Piekstroommetingen normaal, provocatieproef abnormaal, bronchiale overgevoeligheid of klinisch astma
à Mag blijven werken met blootstelling aan de allergene stoffen, maandelijkse opvolging is nodig.

Resultaat 3 – Piekstroommetingen abnormaal, provocatieproef normaal, astma onwaarschijnlijk
à Verder onderzoek is nodig.

Resultaat 4 - Piekstroommetingen abnormaal, provocatieproef abnormaal, astma werkgerelateerd
à Verwijder zo snel mogelijk uit de beroepsmatige blootstelling. Een aanvraag tot schadeloosstelling kan aangevraagd worden bij Fedris.

Resultaat 5 - Piekstroommetingen abnormaal met én zonder beroepsblootstelling, klinisch astma verergerd door het werk of ernstig werkgerelateerd astma
à Verwijs naar een longspecialist met ervaring in beroepsgerelateerde aandoeningen.


Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h