Doorgaan naar hoofdcontent

Viraal versus duurzaam beleid

Regelmatig passeren er op mijn Linkedinfeed video's die om de een of andere reden viraal gegaan zijn, en die door een van mijn contactpersonen ook geliket worden. Zo passeerde er recent onderstaande video over Ephraim Sibeko, een baggageafhandelaar bij Lanseria International Airport in Zuid-Afrika.


In de video zie je Ephraim zeer consciëntieus elke koffer omdraaien, zodat het handvat aan de buitenkant ligt, en de voorkant bovenaan. 

Er zijn duizenden likes en laaiend enthousiaste commentaren bij het bericht, die de werknemer en de onderneming loven om de klantgerichtheid. Want bovenstaande leidt onmiskenbaar tot een optimale user experience: elke klant wordt kostbare seconden bespaard, omdat de vermoeide reiziger in één vloeiende beweging zijn of haar koffer kan vastgrijpen en kan voortrollen naar de dichtstbijzijnde transportband.

Ook al vind ik het als concept op zich heel lovenswaardig, ik vind het een bijzonder slecht beleid. Vanuit ergonomisch oogpunt is de voorovergebukte houding zeer rugbelastend. Doe dit enkele uren per dag, en op korte termijn zal de werknemer waarschijnlijk uitvallen. Op lange termijn zal hij  sowieso chronische rug- en schouderklachten krijgen door vroegtijdige slijtage. Op naar de volgende Ephraim dan maar?

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zoeken naar een andere manier waarop de user experience van de klanten behouden kan worden, zonder daarbij het welzijn van de werknemer uit het oog te verliezen. Zulke beleidsmaatregelen gaan misschien minder snel viraal, maar ze zijn daarentegen wel duurzaam.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni