Doorgaan naar hoofdcontent

Al 30 maanden tournée minérale

12 juni 2019. Dat was de laatste keer dat ik een druppel alcohol aangeraakt heb.


Ja kijk, nu klink ik als een ex-alcoholist. "Al 965 dagen nuchter. Bijna aan mijn muntje voor 1000 dagen!" Maar ik ben nooit een grote drinker geweest. Het is naar aanleiding van de "tournée minérale" dat ik er hier nu even over uitweid. Want de hele ceremonie vind ik nogal bijzonder. Alcohol drinken als sociale gewoonte zit zó ingebakken in onze cultuur, dat de ondertussen jaarlijkse traditie om een maand alcohol af te zweren met opzet pas in februari is gezet. Want januari, nochtans het moment dat alle goede voornemens gemaakt worden voor het nieuwe kalenderjaar, tja, dan moet je toch met wat bubbels kunnen klinken hè.


Maar ik heb dus ondertussen al bijna drie jaar geen alcohol meer aangeraakt. In de maanden voor die bewuste datum had ik ook maar sporadisch een glaasje gedronken; op een aantal nieuwjaarsrecepties en zo. Eigenlijk had ik me begin dat jaar al voorgenomen om gewoonweg te stoppen, maar op 12 juni was er een plechtige opening van een nieuw onderzoekscentrum, en dat werd gevierd met een kaas en wijnavond. Toen ik al aangaf dat ik het daar bij kaas zou houden, kreeg ik van verschillende hoeken geschokte reacties. "Maar het is een wijnproeverij!" Dus dronk ik uit beleefdheid een aantal glaasjes, en reed ik achteraf lichtjes tipsy naar huis. En ja, bij die proeverij had ik ook als een échte connaisseur enkel aan de wijn kunnen slurpen, even in de mond laten rondwalsen, en het vervolgens uitspuwen in een spitoon. Maar ik koos ervoor om dat niet te doen. Waarom niet? Nou, omdat ik dat fucking disgusting vind. Tot daar aan toe dat ik spoelwater terug uitspuw bij de tandarts, ik ga daar niet mee beginnen op een feestje. Maar bon, sedertdien heb ik dus iets meer gedronken. Ik vond het op zich nog een mooie afsluiter; beter stoppen na een wijnproeverij dan na een lauwe Heineken uit een plastic bekertje op een muziekfestival, denk ik zo. 


Mijn beslissing blijft regelmatig consternatie wekken. Elk feestje, elke receptie, elke bijeenkomst waar een fles champagne wordt ontkurkt, komt gegarandeerd de vraag: "Hoe, drink jij niets?" Zelfs bij familie, waar ik ondertussen al een twintigtal keren hetzelfde verhaal heb gebracht: nee, ik drink geen alcohol.


Toch bizar eigenlijk, dat je een verklaring moet geven waarom je ervoor kiest om geen hard drugs te nemen (wat alcohol in feite dus wel degelijk is). Met cocaïne zie ik dat niet gebeuren. "Hoe, ook niet één lijntje?" 

Ja, ik weet al hoe je gaat reageren: dat kun je niet vergelijken. Maar neem dan koffie bijvoorbeeld, wat toch ook deel uitmaakt van de culturele gewoonte. Daar blijft men niet over doordrammen.

"Koffie?" 

"Nee, dank je." 

"Iets anders, thee misschien?" 

"Nee, thx."

"Okey dokey."

Kous af.


Maar voor alcohol? Daar heb je haast een doktersbriefje voor nodig. 

"Cava?"

"Nee bedankt, water of fruitsap is goed."

"Hoe, geen cava?"

"Nope, thx."

"Een halfje dan?"

"Nee hoor."

"Het is goeie hoor!" (met soms vervolgens een uitgebreide uitleg over hoe het een speciaal jaar was, en een bijzondere regio - zeker als het over rode wijn gaat)

"Ja bedankt, maar ik ga toch passen. Ik drink geen alcohol."

"Hoe, drink jij niets? Nooit?!"

"Nee."

"Waarom niet?"

Ondertussen kent mijn echtgenote het riedeltje ook al zo vanbuiten, dat ze het in mijn plaats zegt. Dat ik alcohol niet zo goed verdraag; dat ik er de volgende dagen dan nog last van heb, en dat ik dus gewoonweg ermee gestopt ben. Soms komen er nog wat vervolgvragen, waarin ik dan wat verdere wetenschappelijke duiding geef over de minder goede metabolisering van alcohol die dan een tijdelijke vergiftiging geeft. En na enkele zinnen komt de berusting, en kan ik gaan sippen aan een glaasje fruitsap, of soms krijg ik net als de kinderen ook wat Kidibul, want dat ziet er dan toch ongeveer hetzelfde uit, dan lijk ik niet zo'n rare snuiter.


Nu, in deze stukjes geef ik soms wat meer prijs dan elders, en hier zal ik dat ook doen. Wanneer ik vroeger alcohol dronk, was het voornamelijk om wat "losser" te zijn; men vond me doorgaans leuker na enkele glaasjes. Ondertussen kan ik ook een gesprek onderhouden zonder het ontremmende effect van ethanol in de bloedstroom; ik maak me ook véél minder bezorgd over wat men van me vindt. En waarom ik volledig cold turkey gegaan ben? Niet omdat ik er doodziek van word, zoals ik soms beweer (omdat dit de gemakkelijkste uitleg is). En het is ook niet omdat het een schadelijke hard drug is; van één glaasje om de x weken ga ik nu ook weer niet doodgaan. Nee, de echte reden: ik vind het niet lekker. Ik heb het nooit lekker gevonden. Dan liever wat fruitsap, of ja, een lekker glaasje Kidibul.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...