Doorgaan naar hoofdcontent

Stress

Stress is alomtegenwoordig. Ik merk het bij de bedrijven waar ik SPOC ben, bij mijn collega's, mijn vrienden en familieleden. Bij mezelf.

En de stress neemt toe. De cijfers liegen er niet om. Bij een recente analyse van de beslissingen bij consultaties voor een aantal van onze klanten heb ik een explosieve toename gevonden van ongeschikte werknemers door stress en burn-out. Een maatschappelijk fenomeen dat trouwens door de hele westerse wereld vernietigend om zich heen slaat.



En is dit verbazend? Het levenstempo neemt elke dag toe. Een internationale studie, het Pace of Life Project, heeft aangetoond dat in één generatie de snelheid van wandelen in de grote wereldsteden met gemiddeld 10% is toegenomen. 

Elke dag weer een hoop nieuwe vragen, elke dag weer nieuwe problemen die je niet hebt gecreëerd, maar die je wel moet oplossen. Mails moeten niet meer de volgende dag worden beantwoord, maar binnen het uur. Heb je de mail al gelezen? Ik heb hem vijf minuten geleden doorgestuurd. L'enfer, c'est les autres.

Maar blijkbaar hoeft dit niet zo te zijn. 

Een studie aan de University of Wisconsin-Madison volgde 30.000 volwassenen gedurende 8 jaar. Ze brachten de ervaren stress in kaart, maar ook of dit als schadelijk of niet werd ervaren. En hocus pocus: diegenen die het niet als slecht voor de gezondheid zagen, leefden langer dan diegenen die het als negatief ervoeren. Een beetje zoals voodoo dus; dat werkt ook enkel als je erin gelooft.

En inderdaad, stress kan ook een positief gegeven zijn. De uitdaging doet je grenzen verleggen. De adrenalinerush laat je voelen dat je leeft. De verhoogde hartslag, de versnelde ademhaling. De gespannen spieren. Bring it on! Als je de effecten van stress beschouwt als een goede lichamelijke reactie, ga je er ook anders op reageren. Dit heeft een recente studie van Jamieson et al nog aangetoond.

Enfin, de psychologe Kelly McGonigal kan het beter uitleggen dan ik, en is ook aangenamer om naar te kijken. Dus geef ik hieronder de video mee waarin ze hierover uitweidt.


Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels