Doorgaan naar hoofdcontent

Stress

Stress is alomtegenwoordig. Ik merk het bij de bedrijven waar ik SPOC ben, bij mijn collega's, mijn vrienden en familieleden. Bij mezelf.

En de stress neemt toe. De cijfers liegen er niet om. Bij een recente analyse van de beslissingen bij consultaties voor een aantal van onze klanten heb ik een explosieve toename gevonden van ongeschikte werknemers door stress en burn-out. Een maatschappelijk fenomeen dat trouwens door de hele westerse wereld vernietigend om zich heen slaat.En is dit verbazend? Het levenstempo neemt elke dag toe. Een internationale studie, het Pace of Life Project, heeft aangetoond dat in één generatie de snelheid van wandelen in de grote wereldsteden met gemiddeld 10% is toegenomen. 

Elke dag weer een hoop nieuwe vragen, elke dag weer nieuwe problemen die je niet hebt gecreëerd, maar die je wel moet oplossen. Mails moeten niet meer de volgende dag worden beantwoord, maar binnen het uur. Heb je de mail al gelezen? Ik heb hem vijf minuten geleden doorgestuurd. L'enfer, c'est les autres.

Maar blijkbaar hoeft dit niet zo te zijn. 

Een studie aan de University of Wisconsin-Madison volgde 30.000 volwassenen gedurende 8 jaar. Ze brachten de ervaren stress in kaart, maar ook of dit als schadelijk of niet werd ervaren. En hocus pocus: diegenen die het niet als slecht voor de gezondheid zagen, leefden langer dan diegenen die het als negatief ervoeren. Een beetje zoals voodoo dus; dat werkt ook enkel als je erin gelooft.

En inderdaad, stress kan ook een positief gegeven zijn. De uitdaging doet je grenzen verleggen. De adrenalinerush laat je voelen dat je leeft. De verhoogde hartslag, de versnelde ademhaling. De gespannen spieren. Bring it on! Als je de effecten van stress beschouwt als een goede lichamelijke reactie, ga je er ook anders op reageren. Dit heeft een recente studie van Jamieson et al nog aangetoond.

Enfin, de psychologe Kelly McGonigal kan het beter uitleggen dan ik, en is ook aangenamer om naar te kijken. Dus geef ik hieronder de video mee waarin ze hierover uitweidt.


Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee