Doorgaan naar hoofdcontent

Stress

Stress is alomtegenwoordig. Ik merk het bij de bedrijven waar ik SPOC ben, bij mijn collega's, mijn vrienden en familieleden. Bij mezelf.

En de stress neemt toe. De cijfers liegen er niet om. Bij een recente analyse van de beslissingen bij consultaties voor een aantal van onze klanten heb ik een explosieve toename gevonden van ongeschikte werknemers door stress en burn-out. Een maatschappelijk fenomeen dat trouwens door de hele westerse wereld vernietigend om zich heen slaat.En is dit verbazend? Het levenstempo neemt elke dag toe. Een internationale studie, het Pace of Life Project, heeft aangetoond dat in één generatie de snelheid van wandelen in de grote wereldsteden met gemiddeld 10% is toegenomen. 

Elke dag weer een hoop nieuwe vragen, elke dag weer nieuwe problemen die je niet hebt gecreëerd, maar die je wel moet oplossen. Mails moeten niet meer de volgende dag worden beantwoord, maar binnen het uur. Heb je de mail al gelezen? Ik heb hem vijf minuten geleden doorgestuurd. L'enfer, c'est les autres.

Maar blijkbaar hoeft dit niet zo te zijn. 

Een studie aan de University of Wisconsin-Madison volgde 30.000 volwassenen gedurende 8 jaar. Ze brachten de ervaren stress in kaart, maar ook of dit als schadelijk of niet werd ervaren. En hocus pocus: diegenen die het niet als slecht voor de gezondheid zagen, leefden langer dan diegenen die het als negatief ervoeren. Een beetje zoals voodoo dus; dat werkt ook enkel als je erin gelooft.

En inderdaad, stress kan ook een positief gegeven zijn. De uitdaging doet je grenzen verleggen. De adrenalinerush laat je voelen dat je leeft. De verhoogde hartslag, de versnelde ademhaling. De gespannen spieren. Bring it on! Als je de effecten van stress beschouwt als een goede lichamelijke reactie, ga je er ook anders op reageren. Dit heeft een recente studie van Jamieson et al nog aangetoond.

Enfin, de psychologe Kelly McGonigal kan het beter uitleggen dan ik, en is ook aangenamer om naar te kijken. Dus geef ik hieronder de video mee waarin ze hierover uitweidt.


Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal