Doorgaan naar hoofdcontent

Bruisend water tegen de kater

Of nee wacht, SPRITE is het beste redmiddel tegen een kater! Zo lees ik het toch op verschillende nieuwssites, zoals bvb. die van Het Laatste Nieuws.
"Chinese onderzoekers hebben 'Sprite' tot beste middel gekroond om een kater te bestrijden..."
"De onderzoekers onderzochten de 'helende' werking van een zestigtal drankjes en daarbij kwam 'Sprite' verrassend als effectief middeltje uit de bus. De extracten van citroen en limoen zorgen ervoor dat onze lever een bepaald enzym sneller aanmaakt. En dat enzym zorgt op zijn beurt voor een snelle afbraak van alcohol."


Uit nieuwsgierigheid ben ik wat verder gaan zoeken naar de bron van dit nieuwsartikel. En via verschillende websites ben ik tot het originele nieuwsartikel geraakt op Chemistry World.
Geen vermelding hier van extracten van citroen of limoen. Wel dat een aantal dranken, waaronder Sprite en bruisend water, de activiteit van alcohol dehydrogenase (ADH) verlagen en de activiteit van aldehyde dehydrogenase (ALDH) verhogen.
"Among these drinks were Xue bi and Hui yi su da shui, carbonated drinks known in English as Sprite and soda water, respectively."
ADH versnelt de afbraak van ethanol tot acetaldehyde. Ethanol is de wetenschappelijke naam van de alcohol waar we allemaal zo van houden. Acetaldehyde is een afbraakproduct van ethanol, en veroorzaakt mogelijk een aantal van de nevenwerkingen na alcoholconsumptie. Dus hoe sneller dit wordt afgebroken en verwijderd, hoe sneller de kater verdwijnt. ALDH versnelt de afbraak van acetaldehyde tot acetaat. Acetaat is volledig onschuldig en wordt uitgescheiden in de urine.
Enfin, het verhaal is dus al iets anders, en naast Sprite wordt ook "gewoon" bruisend water vermeld.

Uiteindelijk heb ik ook het originele artikel gelezen. Het is in slecht Engels geschreven, en in een publicatie die niet in PubMed geregistreerd staat. Met andere woorden, ik zou de bevindingen van het artikel sowieso al met een serieuze korrel zout nemen. Dat gezegd zijnde, lijken de inhoud en de methodiek van het onderzoek me wel correct te zijn uitgevoerd.

In ieder geval, hierin staat dat van de 57 geteste dranken slechts één een duidelijk effect heeft op zowel het enzym ADH als het enzym ALDH. De drank "hui yi su da shui"  vertraagt de werking van het enzym ADH ietwat (dit zet ethanol om in acetaldehyde - this is bad) en versnelt de werking van ALDH (dit zet acetaldehyde om in acetaat - this is good). En nu komt de clou: Hui yi su da shui is NIET Sprite, maar bruisend water.

Het is erbarmelijk gesteld met de journalistiek. Iedereen kopieert zomaar van elkaar zonder zelf de feiten te controleren (mét registratie om het originele artikel te kunnen raadplegen heb ik hiervoor slechts een kwartier nodig gehad). En sommige "journalisten" hebben zelfs het lef om hun artikel wat verder op te smukken door zélf een verklaring uit te vinden (in dit geval "de extracten van citroen en limoen").

Wat hebben we dus geleerd?
1. Bruisend water zou de effecten van een kater wat kunnen verminderen; maar verder onderzoek is nodig.
2. Vertrouw niet zomaar op wat je leest... behalve dan als het van mij komt :-D.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin