Doorgaan naar hoofdcontent

Bruisend water tegen de kater

Of nee wacht, SPRITE is het beste redmiddel tegen een kater! Zo lees ik het toch op verschillende nieuwssites, zoals bvb. die van Het Laatste Nieuws.
"Chinese onderzoekers hebben 'Sprite' tot beste middel gekroond om een kater te bestrijden..."
"De onderzoekers onderzochten de 'helende' werking van een zestigtal drankjes en daarbij kwam 'Sprite' verrassend als effectief middeltje uit de bus. De extracten van citroen en limoen zorgen ervoor dat onze lever een bepaald enzym sneller aanmaakt. En dat enzym zorgt op zijn beurt voor een snelle afbraak van alcohol."


Uit nieuwsgierigheid ben ik wat verder gaan zoeken naar de bron van dit nieuwsartikel. En via verschillende websites ben ik tot het originele nieuwsartikel geraakt op Chemistry World.
Geen vermelding hier van extracten van citroen of limoen. Wel dat een aantal dranken, waaronder Sprite en bruisend water, de activiteit van alcohol dehydrogenase (ADH) verlagen en de activiteit van aldehyde dehydrogenase (ALDH) verhogen.
"Among these drinks were Xue bi and Hui yi su da shui, carbonated drinks known in English as Sprite and soda water, respectively."
ADH versnelt de afbraak van ethanol tot acetaldehyde. Ethanol is de wetenschappelijke naam van de alcohol waar we allemaal zo van houden. Acetaldehyde is een afbraakproduct van ethanol, en veroorzaakt mogelijk een aantal van de nevenwerkingen na alcoholconsumptie. Dus hoe sneller dit wordt afgebroken en verwijderd, hoe sneller de kater verdwijnt. ALDH versnelt de afbraak van acetaldehyde tot acetaat. Acetaat is volledig onschuldig en wordt uitgescheiden in de urine.
Enfin, het verhaal is dus al iets anders, en naast Sprite wordt ook "gewoon" bruisend water vermeld.

Uiteindelijk heb ik ook het originele artikel gelezen. Het is in slecht Engels geschreven, en in een publicatie die niet in PubMed geregistreerd staat. Met andere woorden, ik zou de bevindingen van het artikel sowieso al met een serieuze korrel zout nemen. Dat gezegd zijnde, lijken de inhoud en de methodiek van het onderzoek me wel correct te zijn uitgevoerd.

In ieder geval, hierin staat dat van de 57 geteste dranken slechts één een duidelijk effect heeft op zowel het enzym ADH als het enzym ALDH. De drank "hui yi su da shui"  vertraagt de werking van het enzym ADH ietwat (dit zet ethanol om in acetaldehyde - this is bad) en versnelt de werking van ALDH (dit zet acetaldehyde om in acetaat - this is good). En nu komt de clou: Hui yi su da shui is NIET Sprite, maar bruisend water.

Het is erbarmelijk gesteld met de journalistiek. Iedereen kopieert zomaar van elkaar zonder zelf de feiten te controleren (mét registratie om het originele artikel te kunnen raadplegen heb ik hiervoor slechts een kwartier nodig gehad). En sommige "journalisten" hebben zelfs het lef om hun artikel wat verder op te smukken door zélf een verklaring uit te vinden (in dit geval "de extracten van citroen en limoen").

Wat hebben we dus geleerd?
1. Bruisend water zou de effecten van een kater wat kunnen verminderen; maar verder onderzoek is nodig.
2. Vertrouw niet zomaar op wat je leest... behalve dan als het van mij komt :-D.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels