Doorgaan naar hoofdcontent

Informatitis

Informatie is goed, maar er is ook zoiets als teveel informatie.

Wanneer destijds "meneer doktoor" een geneesmiddel voorschreef, wist de patiënt niet beter dan dat het zou werken. Want er was een vertrouwensrelatie. De dokter had het beste voor met de patiënt, en de patiënt wist dat. Dus de dokter kon zelfs een suikerpil voorschrijven, en de patiënt zou zich door het placebo-effect alleen al een stuk beter voelen.

Maar vandaag is dat niet het geval meer. Elk medicijn heeft een bijsluiter, met daarop in kleine lettertjes al hetgene er misschien wel eens mis zou kunnen lopen. Maagklachten, bloedarmoede, astma-aanvallen, anafylactische shock, allerlei gruwelijke nevenwerkingen worden tot treurens toe opgesomd. Steeds vaker hoor ik patiënten me toevertrouwen dat ze het niet zo hebben op medicijnen, op al die "chemische rommel". Wel sorry hoor, maar 80% van alle medicijnen zijn nog steeds gebaseerd op stoffen die in de natuur gevonden worden - nog een reden om onze flora en fauna in ere te houden, maar dat terzijde.

Hier ligt hem nu precies het huidige succes in de alternatieve geneeskunde. Heb je hoofdpijn? Dan neem je wilgenbast. Hier is geen bijsluiter, met vermelding van allerlei mogelijke nevenwerkingen. Geen uitvoerige lijst van waarschuwingen over contra-indicaties, wisselwerkingen, nevenwerkingen enz. Het is een natuurlijk middel, dus het kan niet slecht zijn, toch? Beter dan chemische brol zoals acetylsalicylzuur - wat wel toevallig de gezuiverde stof is die uit wilgenbast wordt gehaald.

De opvatting van de mensen is verkeerd. Het zijn juist de "natuurlijke producten" waarbij men moet oppassen. De ongezuiverde geneesmiddelen, waarbij men nooit zeker kan weten welke dosis men precies neemt, en welke andere (mogelijk schadelijke) stoffen er ook in het goedje zitten. Een aantal jaren geleden was er nog een heel schandaal rond chinese kruiden, die bij een aantal mensen de dood tot gevolg hebben gehad, en bij nog een behoorlijk aantal anderen een niertransplantatie. Maar dat wordt snel vergeten.

De moderne geneeskunde is gebouwd op een wetenschappelijke fundering. Alle geneesmiddelen en behandelingswijzen worden voortdurend gecontroleerd op hun effectiviteit en mogelijke schadelijkheid. En dat is goed. Maar soms weten de mensen meer dan goed voor hen is. Het vertrouwen in hun dokter is hierdoor zoekgeraakt. En dat is niet goed.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Moet je bij het vaccineren optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit?

Je haalt het vaccin uit de verpakking, duwt de lucht eruit*, je steekt de naald in de bovenarm. En dan? Trek je even op, om te kijken of je niet in een bloedvat zit? Fout!  De griepvaccinatiecampagne loopt op haar laatste benen, maar dit onderwerp blijft sowieso relevant. Over het griepvaccin in het algemeen heb ik recent nog geblogd ( veilig, effectief, versterkt afweer, beschermt anderen ), en de vraag of je de injectieplaats moet ontsmetten heb ik ook onlangs nog beantwoord ( nee ). Bij deze een nieuwe stelling, die blijkbaar niet alom gekend is: bij het plaatsen van een vaccin in de musculus deltoideus, moet je NIET even optrekken om te kijken of je niet in een bloedvat zit. Ik doe dat zelf ook nog vaak, hoor. Macht der gewoonte. Zelfs eerst de plek ontsmetten, ook al is dat dus niet nodig. Zo kan ik even goed wrijven, en voelen ze de prik niet. Trick of the trade. De naald erin, eventjes optrekken (damn, deed ik het weer), en dan langzaam inspuiten. Want dan heeft de

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn