Doorgaan naar hoofdcontent

Informatitis

Informatie is goed, maar er is ook zoiets als teveel informatie.

Wanneer destijds "meneer doktoor" een geneesmiddel voorschreef, wist de patiënt niet beter dan dat het zou werken. Want er was een vertrouwensrelatie. De dokter had het beste voor met de patiënt, en de patiënt wist dat. Dus de dokter kon zelfs een suikerpil voorschrijven, en de patiënt zou zich door het placebo-effect alleen al een stuk beter voelen.

Maar vandaag is dat niet het geval meer. Elk medicijn heeft een bijsluiter, met daarop in kleine lettertjes al hetgene er misschien wel eens mis zou kunnen lopen. Maagklachten, bloedarmoede, astma-aanvallen, anafylactische shock, allerlei gruwelijke nevenwerkingen worden tot treurens toe opgesomd. Steeds vaker hoor ik patiënten me toevertrouwen dat ze het niet zo hebben op medicijnen, op al die "chemische rommel". Wel sorry hoor, maar 80% van alle medicijnen zijn nog steeds gebaseerd op stoffen die in de natuur gevonden worden - nog een reden om onze flora en fauna in ere te houden, maar dat terzijde.

Hier ligt hem nu precies het huidige succes in de alternatieve geneeskunde. Heb je hoofdpijn? Dan neem je wilgenbast. Hier is geen bijsluiter, met vermelding van allerlei mogelijke nevenwerkingen. Geen uitvoerige lijst van waarschuwingen over contra-indicaties, wisselwerkingen, nevenwerkingen enz. Het is een natuurlijk middel, dus het kan niet slecht zijn, toch? Beter dan chemische brol zoals acetylsalicylzuur - wat wel toevallig de gezuiverde stof is die uit wilgenbast wordt gehaald.

De opvatting van de mensen is verkeerd. Het zijn juist de "natuurlijke producten" waarbij men moet oppassen. De ongezuiverde geneesmiddelen, waarbij men nooit zeker kan weten welke dosis men precies neemt, en welke andere (mogelijk schadelijke) stoffen er ook in het goedje zitten. Een aantal jaren geleden was er nog een heel schandaal rond chinese kruiden, die bij een aantal mensen de dood tot gevolg hebben gehad, en bij nog een behoorlijk aantal anderen een niertransplantatie. Maar dat wordt snel vergeten.

De moderne geneeskunde is gebouwd op een wetenschappelijke fundering. Alle geneesmiddelen en behandelingswijzen worden voortdurend gecontroleerd op hun effectiviteit en mogelijke schadelijkheid. En dat is goed. Maar soms weten de mensen meer dan goed voor hen is. Het vertrouwen in hun dokter is hierdoor zoekgeraakt. En dat is niet goed.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h