Doorgaan naar hoofdcontent

High in the sky

Ik ben weer laks in het bijhouden van mijn blog. Zal ik hier maar even een casus plaatsen waarover ik recent advies heb verstrekt.

Een werknemer volgt een opleiding tot dakdekker. Dit beroep houdt een aantal beroepsgebonden risico's in. Werken op hoogte. Heffen en tillen. Blootstelling aan UV-stralen (van de zon)... Maar in deze casus is vooral het werken op hoogte van belang. Want de werknemer in kwestie is onder behandeling met methadon. Dit is een opioïde analgeticum, met andere woorden een pijnstiller die op opium lijkt. De meest werkzame stof in opium is morfine, men zegt dan ook wel dat methadon een morfine-agonist is, een morfine-nabootser. Heroïne is ook een morfine-agonist.
Methadon is vooral bekend als afkickmiddel voor heroïneverslaafden. Het wordt ook nog gebruikt ter bestrijding van ernstige pijn waarbij (op korte termijn) geen behandeling van de veroorzaker van de pijn mogelijk is. Ik zal (zoals altijd) discreet blijven, en niet uitweiden over de reden waarom de werknemer een behandeling krijgt met methadon. Maar het is niet ter bestrijding van ernstige pijn. Heb je 'm? Heb je 'm? Maar meer zeg ik niet. Discreet.

Nu, de werknemer in kwestie verzekert de collega arbeidsgeneesheer dat hij geen alcohol nuttigt. Erewoord. Hij neemt geen andere medicatie. Heeft geen last van bijwerkingen. En het klinisch onderzoek is volledig normaal. Mijn collega heeft de bijsluiter van methadon bekeken, en hier staat vermeld: "rijd niet - gebruik geen gereedschap of bedien geen machines". De vraag naar mij is dan ook: kan ze de werknemer geschikt verklaren voor een opleiding tot dakdekker?
Nu, methadon behoort voor evaluatie van rijgeschiktheid (en ik vind dat het dan ook kan gebruikt worden als richtlijn voor werken op hoogte) tot categorie II.2. Dit betekent dat het product een matige invloed kan hebben op de rijvaardigheid. Indien de dosis methadon niet te snel is opgebouwd (en ik ga ervan uit dat dit onder een goede begeleiding is uitgevoerd), dan vallen de nevenwerkingen nog mee. De werknemer moet wel gewezen worden op de risico’s verbonden aan het gebruik van het geneesmiddel. De eerste dagen van de behandeling of tot op het ogenblik dat hij zich bewust is van de effecten zou hij ook niet op hoogte mogen werken. Hij is wellicht al langer onder behandeling, dus vertel ik de collega arts dat ik hem wel geschikt zou verklaren voor de opleiding.

Maar het blijft toch een riskante situatie. Wat als hij tijdens een zware dag onder de blakende zon zijn dorst gaat lessen met enkele frisse pintjes? Voor je het weet, zit-ie een voorstelling van Chim Chim Cheree op te voeren op de nok van het dak, en maakt hij als grande finale een duikvlucht naar de klinkers rondom het huis.
Om zichzelf in te dekken tegen o.m. de bijtende kritieken van Mary Poppins-fanaten, heb ik mijn collega dan ook aangeraden om de werknemer in kwestie een verklaring te laten ondertekenen. Hierin zou ik vermelden dat aan de werknemer de risico’s verbonden aan het gebruik van methadon zijn uitgelegd (i.e. euforie, sedatie, vertigo, vermindering van het concentratievermogen en de cognitieve prestaties, passiviteit), en het verbod op combinatie van methadon met andere moleculen zoals bvb. heroïne, medicatie zoals bvb. narcotische analgetica, en natuurlijk alcohol.


Dit doet me eigenlijk denken aan een grappig waargebeurd verhaal. Een man moest wat herstellingswerken uitvoeren aan zijn dak. Maar voor de veiligheid bond hij zichzelf met een stevig touw vast aan zijn veiligheidsharnas. Voor het andere einde van het touw vond hij niet onmiddellijk een stevig ankerpunt, dus bond hij het vast aan de trekhaak van de wagen, aan de andere kant van het huis. Zijn vrouw was echter niet op de hoogte van dit lumineuze idee, en ging een uurtje later winkelen, met de wagen. Het gevolg was dat de man, naarstig aan het timmeren op het dak, plotsklaps de lucht werd ingeschoten, langs de andere kant het dak afdonderde, en enkele kilometers achter de wagen werd meegesleurd. De vrouw merkte de extra ballast pas op toen ze parkeerde aan het grootwarenhuis. De man was natuurlijk morsdood. Mmh, het einde is wellicht minder grappig, nu ik het bekijk. Maar toch. Op en over het dak. Hilarisch.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee