Doorgaan naar hoofdcontent

High in the sky

Ik ben weer laks in het bijhouden van mijn blog. Zal ik hier maar even een casus plaatsen waarover ik recent advies heb verstrekt.

Een werknemer volgt een opleiding tot dakdekker. Dit beroep houdt een aantal beroepsgebonden risico's in. Werken op hoogte. Heffen en tillen. Blootstelling aan UV-stralen (van de zon)... Maar in deze casus is vooral het werken op hoogte van belang. Want de werknemer in kwestie is onder behandeling met methadon. Dit is een opioïde analgeticum, met andere woorden een pijnstiller die op opium lijkt. De meest werkzame stof in opium is morfine, men zegt dan ook wel dat methadon een morfine-agonist is, een morfine-nabootser. Heroïne is ook een morfine-agonist.
Methadon is vooral bekend als afkickmiddel voor heroïneverslaafden. Het wordt ook nog gebruikt ter bestrijding van ernstige pijn waarbij (op korte termijn) geen behandeling van de veroorzaker van de pijn mogelijk is. Ik zal (zoals altijd) discreet blijven, en niet uitweiden over de reden waarom de werknemer een behandeling krijgt met methadon. Maar het is niet ter bestrijding van ernstige pijn. Heb je 'm? Heb je 'm? Maar meer zeg ik niet. Discreet.

Nu, de werknemer in kwestie verzekert de collega arbeidsgeneesheer dat hij geen alcohol nuttigt. Erewoord. Hij neemt geen andere medicatie. Heeft geen last van bijwerkingen. En het klinisch onderzoek is volledig normaal. Mijn collega heeft de bijsluiter van methadon bekeken, en hier staat vermeld: "rijd niet - gebruik geen gereedschap of bedien geen machines". De vraag naar mij is dan ook: kan ze de werknemer geschikt verklaren voor een opleiding tot dakdekker?
Nu, methadon behoort voor evaluatie van rijgeschiktheid (en ik vind dat het dan ook kan gebruikt worden als richtlijn voor werken op hoogte) tot categorie II.2. Dit betekent dat het product een matige invloed kan hebben op de rijvaardigheid. Indien de dosis methadon niet te snel is opgebouwd (en ik ga ervan uit dat dit onder een goede begeleiding is uitgevoerd), dan vallen de nevenwerkingen nog mee. De werknemer moet wel gewezen worden op de risico’s verbonden aan het gebruik van het geneesmiddel. De eerste dagen van de behandeling of tot op het ogenblik dat hij zich bewust is van de effecten zou hij ook niet op hoogte mogen werken. Hij is wellicht al langer onder behandeling, dus vertel ik de collega arts dat ik hem wel geschikt zou verklaren voor de opleiding.

Maar het blijft toch een riskante situatie. Wat als hij tijdens een zware dag onder de blakende zon zijn dorst gaat lessen met enkele frisse pintjes? Voor je het weet, zit-ie een voorstelling van Chim Chim Cheree op te voeren op de nok van het dak, en maakt hij als grande finale een duikvlucht naar de klinkers rondom het huis.
Om zichzelf in te dekken tegen o.m. de bijtende kritieken van Mary Poppins-fanaten, heb ik mijn collega dan ook aangeraden om de werknemer in kwestie een verklaring te laten ondertekenen. Hierin zou ik vermelden dat aan de werknemer de risico’s verbonden aan het gebruik van methadon zijn uitgelegd (i.e. euforie, sedatie, vertigo, vermindering van het concentratievermogen en de cognitieve prestaties, passiviteit), en het verbod op combinatie van methadon met andere moleculen zoals bvb. heroïne, medicatie zoals bvb. narcotische analgetica, en natuurlijk alcohol.


Dit doet me eigenlijk denken aan een grappig waargebeurd verhaal. Een man moest wat herstellingswerken uitvoeren aan zijn dak. Maar voor de veiligheid bond hij zichzelf met een stevig touw vast aan zijn veiligheidsharnas. Voor het andere einde van het touw vond hij niet onmiddellijk een stevig ankerpunt, dus bond hij het vast aan de trekhaak van de wagen, aan de andere kant van het huis. Zijn vrouw was echter niet op de hoogte van dit lumineuze idee, en ging een uurtje later winkelen, met de wagen. Het gevolg was dat de man, naarstig aan het timmeren op het dak, plotsklaps de lucht werd ingeschoten, langs de andere kant het dak afdonderde, en enkele kilometers achter de wagen werd meegesleurd. De vrouw merkte de extra ballast pas op toen ze parkeerde aan het grootwarenhuis. De man was natuurlijk morsdood. Mmh, het einde is wellicht minder grappig, nu ik het bekijk. Maar toch. Op en over het dak. Hilarisch.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal