Er zijn dus een aantal voor- en nadelen verbonden aan beide producten. Doorgaans is het gebruik van water en zeep nog de beste oplossing. Dit moet dan wel gekoppeld zijn aan een aantal bijkomende maatregelen:
- de beschikbaarheid van water en wegwerpdoekjes (dus geen gewone handdoeken)
- werkschema opstellen dat het regelmatig bijvullen van de voorraden verzekert
- ook regelmatig de vuilbakken opruimen
- oppervlakten (vloeren, wastafels) dagelijks ontsmetten (met javel bvb. – meer hierover in een volgende paragraaf)
- instructies over handhygiëne – geen handen geven, niezen in elleboog, gebruik van papieren zakdoeken zijn bijkomende adviezen; voor baliepersoneel is het niet geven van een hand nog de belangrijkste maatregel!
Aantal keren wassen van de handen: bij aankomst op het werk, vóór en na elke toiletgang, en voor elke maaltijd.
Indien geen water of wegwerpdoekjes voorzien kunnen worden, of het afval niet regelmatig verwijderd kan worden, moet met overschakelen naar een handgel op alcoholbasis. Betreft welk product, dat maakt niet zoveel uit. Elke ongeparfumeerde handlotion met antibacteriële werking voldoet.
Voor het desinfecteren van oppervlaktes kan ik verwijzen naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, onder http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/standaardmethoden/. Hier vindt men de standaardmethodes voor reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg. Dit kan dienen als leidraad. Voor kleine oppervlakken is het gebruik van alcohol 70% toegestaan (gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk verkrijgbaar). Voor grote oppervlakken wordt in deze standaardmethoden een chloorverbinding geadviseerd.
Dit komt neer op het volgende advies:
- Kleine oppervlakken (maximaal een oppervlakte van een ½ m²) met alcohol 70%
- Grote oppervlakken met chloorverbindingen (Na-hypochloriet, Na-dichloorisocyanuraat of tosylchlooramide).
Een mondmasker lijkt een zeer afdoende bescherming tegen besmetting met griep, maar is het eigenlijk niet. Langs de randen van het masker passeert lucht, en dus ook kleine in de lucht zwevende druppeltjes met het griepvirus. Bovendien raakt het masker na enkele uren verzadigd, waardoor de werking ervan nog verder vermindert. Een ganse dag dragen van zulke mondmaskers is ook nog eens bijzonder oncomfortabel. Gewone chirurgische maskertjes voldoen niet. P1 maskers houden wel de grove hoest- en speekseldruppeltjes voor het merendeel tegen, maar laten de kleine zwevende druppeltjes (waar ook griepvirussen in zitten) door. Als je dan toch gebruik gaat maken van maskers, wordt een P2-masker aangeraden. Welk soort P2-masker, maakt niet zoveel uit. De stofmaskers met ventiel zijn het meest comfortabel (ademarbeid). Deze mogen wel niet gebruikt worden door mensen die besmet zijn met het griepvirus, aangezien deze maskers ongehinderd laten uitademen (en zodoende het virus verspreiden). De maskers moeten om de vier uur vervangen worden. Op dit moment is het nog niet als noodzakelijk om zelf al een stock hiervan aan te leggen, behalve als hier een expliciete vraag naar is. Indien de huidige pandemie in zulke mate zou toenemen dat het wél aangewezen wordt om de maskers te dragen, zullen zulke maskers (en antivirale middelen) door het leger via de provincies naar de lokale zorgmeldpunten van de steden en gemeenten worden gebracht, en zullen van daar uit gratis beschikbaar zijn voor de bedrijven. In een brief van de Interministeriële Commissaris Influenza prof. Van Ranst staat vermeld dat deze maskers en geneesmiddelen al op paletten klaar staan.
De handen zijn hét doorgeefluik van griepvirus. Het is dus zeker nuttig van na te laten om handen te geven. Het virus verspreidt zich echter bijna even gemakkelijk (als niet gemakkelijker) via de lucht, in kleine zwevende speekseldruppeltjes die bij niezen, hoesten of zelfs gewoon bij “vochtig spreken” worden voortgebracht. Besmetting blijft dus zeker mogelijk, ondanks vermijden van direct contact met anderen. Bovenstaande maatregelen zullen in het beste geval enkel de verspreiding van de griep vertragen, ze kunnen het echter niet voorkomen.