Doorgaan naar hoofdcontent

Hygiënische maatregelen bij Mexicaanse griep

Een maand verder en de mensheid is nog niet uitgeroeid door de Mexicaanse griep. Wie had dat ooit durven dromen? Ondertussen zijn er wel verschillende bedrijven die de huidige pandemie en de hieraan gekoppelde doemscenario's naar hun hand hebben kunnen zetten, en munt slaan uit de angst van de mensen. Een uitgebreid assortiment van handlotions en mondmaskers. Onmisbare producten die als enige uw werknemers kunnen beschermen tegen de Mexicaanse griep! En tegen een interessant prijsje.

Laat je niet vangen. Hier zet ik de mogelijke (arbeids)hygiënische maatregelen kort op een rijtje.

Zeep voldoet voor het ontsmetten van de handen, als er tenminste water en wegwerpdoekjes beschikbaar zijn. Een lotion op alcoholbasis heeft als voordeel dat je geen water of wegwerpdoekjes nodig hebt, en het ontsmet sneller (30 sec. tegenover 60 sec.) – dit laatste lijkt onbelangrijk, maar de meeste mensen wassen hun handen slechts gedurende een tiental seconden – ruimschoots onvoldoende dus bij gebruik met zeep. Alcogel geeft ook het gevoel bij de werknemers, dat het effectiever is. Het heeft dan weer het nadeel dat het de huid uitdroogt en dus bij mensen met gevoelige huid wat irritatie kan geven. Ook is het duurder.
Er zijn dus een aantal voor- en nadelen verbonden aan beide producten. Doorgaans is het gebruik van water en zeep nog de beste oplossing. Dit moet dan wel gekoppeld zijn aan een aantal bijkomende maatregelen:
  • de beschikbaarheid van water en wegwerpdoekjes (dus geen gewone handdoeken)
  • werkschema opstellen dat het regelmatig bijvullen van de voorraden verzekert
  • ook regelmatig de vuilbakken opruimen
  • oppervlakten (vloeren, wastafels) dagelijks ontsmetten (met javel bvb. – meer hierover in een volgende paragraaf)
  • instructies over handhygiëne – geen handen geven, niezen in elleboog, gebruik van papieren zakdoeken zijn bijkomende adviezen; voor baliepersoneel is het niet geven van een hand nog de belangrijkste maatregel!

Aantal keren wassen van de handen: bij aankomst op het werk, vóór en na elke toiletgang, en voor elke maaltijd.
Indien geen water of wegwerpdoekjes voorzien kunnen worden, of het afval niet regelmatig verwijderd kan worden, moet met overschakelen naar een handgel op alcoholbasis. Betreft welk product, dat maakt niet zoveel uit. Elke ongeparfumeerde handlotion met antibacteriële werking voldoet.

Voor het desinfecteren van oppervlaktes kan ik verwijzen naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, onder http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/standaardmethoden/. Hier vindt men de standaardmethodes voor reiniging, desinfectie en sterilisatie in de openbare gezondheidszorg. Dit kan dienen als leidraad. Voor kleine oppervlakken is het gebruik van alcohol 70% toegestaan (gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk verkrijgbaar). Voor grote oppervlakken wordt in deze standaardmethoden een chloorverbinding geadviseerd.
Dit komt neer op het volgende advies:

  • Kleine oppervlakken (maximaal een oppervlakte van een ½ m²) met alcohol 70%
  • Grote oppervlakken met chloorverbindingen (Na-hypochloriet, Na-dichloorisocyanuraat of tosylchlooramide).

Een mondmasker lijkt een zeer afdoende bescherming tegen besmetting met griep, maar is het eigenlijk niet. Langs de randen van het masker passeert lucht, en dus ook kleine in de lucht zwevende druppeltjes met het griepvirus. Bovendien raakt het masker na enkele uren verzadigd, waardoor de werking ervan nog verder vermindert. Een ganse dag dragen van zulke mondmaskers is ook nog eens bijzonder oncomfortabel. Gewone chirurgische maskertjes voldoen niet. P1 maskers houden wel de grove hoest- en speekseldruppeltjes voor het merendeel tegen, maar laten de kleine zwevende druppeltjes (waar ook griepvirussen in zitten) door. Als je dan toch gebruik gaat maken van maskers, wordt een P2-masker aangeraden. Welk soort P2-masker, maakt niet zoveel uit. De stofmaskers met ventiel zijn het meest comfortabel (ademarbeid). Deze mogen wel niet gebruikt worden door mensen die besmet zijn met het griepvirus, aangezien deze maskers ongehinderd laten uitademen (en zodoende het virus verspreiden). De maskers moeten om de vier uur vervangen worden. Op dit moment is het nog niet als noodzakelijk om zelf al een stock hiervan aan te leggen, behalve als hier een expliciete vraag naar is. Indien de huidige pandemie in zulke mate zou toenemen dat het wél aangewezen wordt om de maskers te dragen, zullen zulke maskers (en antivirale middelen) door het leger via de provincies naar de lokale zorgmeldpunten van de steden en gemeenten worden gebracht, en zullen van daar uit gratis beschikbaar zijn voor de bedrijven. In een brief van de Interministeriële Commissaris Influenza prof. Van Ranst staat vermeld dat deze maskers en geneesmiddelen al op paletten klaar staan.

De handen zijn hét doorgeefluik van griepvirus. Het is dus zeker nuttig van na te laten om handen te geven. Het virus verspreidt zich echter bijna even gemakkelijk (als niet gemakkelijker) via de lucht, in kleine zwevende speekseldruppeltjes die bij niezen, hoesten of zelfs gewoon bij “vochtig spreken” worden voortgebracht. Besmetting blijft dus zeker mogelijk, ondanks vermijden van direct contact met anderen. Bovenstaande maatregelen zullen in het beste geval enkel de verspreiding van de griep vertragen, ze kunnen het echter niet voorkomen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h