Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vaak moet je de waterfilter vervangen?

Om de zes maanden.

Okee, misschien moet ik toch iets verder uitweiden.
Recent heb ik voor een van onze klanten hierover advies gegeven. Het water aan de ingang van de koffiemachines bleek voor een aantal metalen de normen voor drinkbaar water te overschrijden. Stoffen zoals nikkel, magnesium en ijzer kunnen eigenlijk geen kwaad. Verhoogde waarden gaan in het slechtste geval een raar smaakje geven, of een vreemd kleurtje. Enkel het lood dat werd teruggevonden, zou een mogelijk gezondheidsprobleem geven. Niet dat iedereen plots bij bosjes zou neervallen, maar bij zwangere vrouwen zou het een licht negatief effect kunnen hebben op het IQ van hun ongeboren kinderen. Die kunnen dan later wel nog bepaalde jobs aan, zoals managementfuncties of een politiek mandaat, maar het beperkt hun beroepsmogelijkheden toch enigszins.
Nu, gelukkig houden de waterfilters alle metalen tegen, en is het water waarmee de koffie uiteindelijk wordt gemaakt, van uitstekende kwaliteit.

Maar wat als de filter verzadigt raakt? Een uitstekende vraag, waar ik dus het antwoord op gezocht en gevonden heb.



De gebruikte filters zijn van het type met actieve kool. Dit is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden.
De werking van actieve kool berust op een zeer groot oppervlak door een fijne microstructuur met een groot aantal zeer fijne poriën. Commercieel verkrijgbare actieve-koolsoorten hebben een inwendig oppervlak van 500 tot 2000 m²/g.
De waterfilters met actieve kool filteren zware metaalionen zoals lood en koper, vertroebelingen, organische verontreinigingen en andere stoffen zoals chloorresten, die smaak, geur en uiterlijk van het drinkwater kunnen beïnvloeden.

Eigenlijk zijn waterfilters in de meeste gevallen volstrekt onnodig. Kraantjeswater moet aan veel strengere kwaliteitsnormen voldoen dan flessenwater, en het is enkel in oudere gebouwen met metalen buizen waar een inwendige corrosie (dus roesten van de buizen aan de binnenkant) kan leiden tot overschrijdingen van de norm - zoals in bovenstaand voorbeeld het geval is. 

De filters hebben volgens de productfiche een gemiddelde capaciteit van 10.000 liter. Deze capaciteit is getest bij gebruik van drinkbaar water met een gemiddelde hardheid. Bij dit type filters heeft de waterhardheid niet veel tot geen effect op de levensduur. Ook de onzuiverheden, gezien de grootteorde van luttele microgrammen, gaan de capaciteit niet significant negatief beïnvloeden.

Op basis van het aantal verbruikte bekers, kon ik een inschatting maken van het jaarlijks debiet door de waterfilters van de koffiemachines. Ik ga niet in details gaan van de berekeningen die ik heb gebruikt voor de inschatting (ga er maar van uit dat ik zoveel mogelijke moeilijke woorden heb gebruikt om aan te geven dat ik er veel moeite in heb gestoken), maar ik kwam uit op een inschatting van ca. 12.000 tot uiterlijk 18.000 liter. Ergo: jaarlijks vervangen is niet voldoende; éénmaal vervangen om de zes maanden wel.

Maar wat ben jij hier nu mee, vraag je je misschien af. Jij hebt een gewone koelkast, geen industriële koffiemachine waar bijna 20.000 liter doorheen gaat op een jaar. Je gebruikt dit gefilterde water enkel in het begin van het jaar, wanneer je nog vol met goede voornemens zit, en in de zomer, wanneer het heel erg warm wordt. Dus waarom zou je niet gewoon je filter een aantal jaren laten zitten? 

Wel, als je een relatief laag debiet hebt doorheen je waterfilter, dan kan het na verloop van tijd - meer dan zes maanden, maar minder dan een jaar - een broeihaard worden van bacteriën. Doorgaans onschadelijk, maar toch ook niet echt bevorderlijk voor de feestvreugde.

Je komt er dus niet onderuit: of je het nu veel of weinig gebruikt, best vervang je de waterfilter om de zes maanden.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h