Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vaak moet je de waterfilter vervangen?

Om de zes maanden.

Okee, misschien moet ik toch iets verder uitweiden.
Recent heb ik voor een van onze klanten hierover advies gegeven. Het water aan de ingang van de koffiemachines bleek voor een aantal metalen de normen voor drinkbaar water te overschrijden. Stoffen zoals nikkel, magnesium en ijzer kunnen eigenlijk geen kwaad. Verhoogde waarden gaan in het slechtste geval een raar smaakje geven, of een vreemd kleurtje. Enkel het lood dat werd teruggevonden, zou een mogelijk gezondheidsprobleem geven. Niet dat iedereen plots bij bosjes zou neervallen, maar bij zwangere vrouwen zou het een licht negatief effect kunnen hebben op het IQ van hun ongeboren kinderen. Die kunnen dan later wel nog bepaalde jobs aan, zoals managementfuncties of een politiek mandaat, maar het beperkt hun beroepsmogelijkheden toch enigszins.
Nu, gelukkig houden de waterfilters alle metalen tegen, en is het water waarmee de koffie uiteindelijk wordt gemaakt, van uitstekende kwaliteit.

Maar wat als de filter verzadigt raakt? Een uitstekende vraag, waar ik dus het antwoord op gezocht en gevonden heb.



De gebruikte filters zijn van het type met actieve kool. Dit is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden.
De werking van actieve kool berust op een zeer groot oppervlak door een fijne microstructuur met een groot aantal zeer fijne poriën. Commercieel verkrijgbare actieve-koolsoorten hebben een inwendig oppervlak van 500 tot 2000 m²/g.
De waterfilters met actieve kool filteren zware metaalionen zoals lood en koper, vertroebelingen, organische verontreinigingen en andere stoffen zoals chloorresten, die smaak, geur en uiterlijk van het drinkwater kunnen beïnvloeden.

Eigenlijk zijn waterfilters in de meeste gevallen volstrekt onnodig. Kraantjeswater moet aan veel strengere kwaliteitsnormen voldoen dan flessenwater, en het is enkel in oudere gebouwen met metalen buizen waar een inwendige corrosie (dus roesten van de buizen aan de binnenkant) kan leiden tot overschrijdingen van de norm - zoals in bovenstaand voorbeeld het geval is. 

De filters hebben volgens de productfiche een gemiddelde capaciteit van 10.000 liter. Deze capaciteit is getest bij gebruik van drinkbaar water met een gemiddelde hardheid. Bij dit type filters heeft de waterhardheid niet veel tot geen effect op de levensduur. Ook de onzuiverheden, gezien de grootteorde van luttele microgrammen, gaan de capaciteit niet significant negatief beïnvloeden.

Op basis van het aantal verbruikte bekers, kon ik een inschatting maken van het jaarlijks debiet door de waterfilters van de koffiemachines. Ik ga niet in details gaan van de berekeningen die ik heb gebruikt voor de inschatting (ga er maar van uit dat ik zoveel mogelijke moeilijke woorden heb gebruikt om aan te geven dat ik er veel moeite in heb gestoken), maar ik kwam uit op een inschatting van ca. 12.000 tot uiterlijk 18.000 liter. Ergo: jaarlijks vervangen is niet voldoende; éénmaal vervangen om de zes maanden wel.

Maar wat ben jij hier nu mee, vraag je je misschien af. Jij hebt een gewone koelkast, geen industriële koffiemachine waar bijna 20.000 liter doorheen gaat op een jaar. Je gebruikt dit gefilterde water enkel in het begin van het jaar, wanneer je nog vol met goede voornemens zit, en in de zomer, wanneer het heel erg warm wordt. Dus waarom zou je niet gewoon je filter een aantal jaren laten zitten? 

Wel, als je een relatief laag debiet hebt doorheen je waterfilter, dan kan het na verloop van tijd - meer dan zes maanden, maar minder dan een jaar - een broeihaard worden van bacteriën. Doorgaans onschadelijk, maar toch ook niet echt bevorderlijk voor de feestvreugde.

Je komt er dus niet onderuit: of je het nu veel of weinig gebruikt, best vervang je de waterfilter om de zes maanden.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels