Een tekst die ik in 2009 heb opgesteld over werken bij warm weer wordt elk jaar rond deze periode gerecycleerd, zoals ook in de Actuascan van juni jongstleden. Voor alle wettelijke bepalingen, tips en tricks verwijs ik naar die tekst (het zijn 6 pagina’s).
Maar hier ga ik voor de huidige hittegolf heel kort (het is te warm voor een lange tekst) aangeven welke rusttijden je als werkgever concreet moet invoeren voor werk in de buitenlucht.
Wat je alleszins moet weten, is dat de wetgever niet de luchttemperatuur als richtlijn neemt, maar de gevoelswarmte. Hiervoor gebruiken ze de WBGT-index (wbgt = wet bulb globe temperature). Hierbij worden naast de temperatuur ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Hierdoor kan het zijn dat een temperatuur van 35°C zich weerspiegelt in een WBGT van 25. Er is hiervoor een conversietabel (die je in mijn uitgebreide tekst kunt terugvinden).
Als ik de huidige weersomstandigheden, en de verwachtingen voor de volgende dagen in beschouwing neem, dan gelden naast de temperatuur de volgende parameters voor werk buiten:
- Straling: vol zonlicht
- Luchtsnelheid: licht briesje
- Vochtigheidsgraad: ca. 50%
Met deze parameters blijkt dat de temperatuur quasi volledig overeenkomt met de gevoelstemperatuur. Een temperatuur van 32°C komt dus overeen met een WBGT van 32.
Het KB Thermische omgevingsfactoren geeft aan dat je bij een hittegolf als werkgever twee dagen de tijd hebt om kunstmatige ventilatie te installeren. Is dit niet mogelijk en/of blijft de overmatige warmte na die periode voortduren, dan moet je overstappen op verplichte rusttijden. Afhankelijk van de zwaarte van het werk moet je vanaf een bepaalde WBGT elk uur een kwartier of een half uur pauze voorzien. Vanaf een WBGT van 30 moet je sowieso elk uur 30 minuten pauze voorzien, ongeacht de zwaarte van het werk.
Of concreet: Werk buiten? Dan om het half uur een half uur pauze!