Doorgaan naar hoofdcontent

Hittegolf: welke rusttijden?

Een tekst die ik in 2009 heb opgesteld over werken bij warm weer wordt elk jaar rond deze periode gerecycleerd, zoals ook in de Actuascan van juni jongstleden. Voor alle wettelijke bepalingen, tips en tricks verwijs ik naar die tekst (het zijn 6 pagina’s).

Maar hier ga ik voor de huidige hittegolf heel kort (het is te warm voor een lange tekst) aangeven welke rusttijden je als werkgever concreet moet invoeren voor werk in de buitenlucht.
Wat je alleszins moet weten, is dat de wetgever niet de luchttemperatuur als richtlijn neemt, maar de gevoelswarmte. Hiervoor gebruiken ze de WBGT-index (wbgt = wet bulb globe temperature). Hierbij worden naast de temperatuur ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Hierdoor kan het zijn dat een temperatuur van 35°C zich weerspiegelt in een WBGT van 25. Er is hiervoor een conversietabel (die je in mijn uitgebreide tekst kunt terugvinden).
Als ik de huidige weersomstandigheden, en de verwachtingen voor de volgende dagen in beschouwing neem, dan gelden naast de temperatuur de volgende parameters voor werk buiten:
  • Straling: vol zonlicht
  • Luchtsnelheid: licht briesje
  • Vochtigheidsgraad: ca. 50%
Met deze parameters blijkt dat de temperatuur quasi volledig overeenkomt met de gevoelstemperatuur. Een temperatuur van 32°C komt dus overeen met een WBGT van 32.
Het KB Thermische omgevingsfactoren geeft aan dat je bij een hittegolf als werkgever twee dagen de tijd hebt om kunstmatige ventilatie te installeren. Is dit niet mogelijk en/of blijft de overmatige warmte na die periode voortduren, dan moet je overstappen op verplichte rusttijden. Afhankelijk van de zwaarte van het werk moet je vanaf een bepaalde WBGT elk uur een kwartier of een half uur pauze voorzien. Vanaf een WBGT van 30 moet je sowieso elk uur 30 minuten pauze voorzien, ongeacht de zwaarte van het werk.
Of concreet: Werk buiten? Dan om het half uur een half uur pauze!

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m