Doorgaan naar hoofdcontent

7 argumenten voor én tegen de 7 minute workout

Toen ik begin dit jaar mijn jaardoelstellingen opmaakte, was één ervan om 200 maal de 7 minute workout te doen. Ik was een dusdanig grote fan van het concept, dat ik de Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout App benoemde tot een “app van de maand”. Full disclosure: toen het artikel verscheen, was ik er al mee gestopt. Ik leg hieronder uit waarom.
 

Okee, eerst vier redenen waarom ik (nog steeds) fan ben van het concept.
 
1 Het is snel
Een van de meest genoemde argumenten om niet de fitnesszaal te bezoeken, is het gebrek aan tijd. En wie heeft na een drukke werkdag nog de energie om die extra verplaatsing te maken? Geen excuus meer, want zoals de naam van de app al aangeeft, duurt de workout slechts zeven minuten. Ietsje meer, als je ook de warming-up en cooling-down sessies doet; nog steeds heel snel.
 
2 Het is eenvoudig
Om een degelijke workout van alle spiergroepen te doen, heb je al tien verschillende toestellen nodig. Kost handenvol geld, en waar vind je de plaats? Nee hoor! Al wat je nodig hebt, zijn een stoel en een vrije wand tegen de muur.
Via de Smart Workout kun je een inschatting maken van je huidige fitnessniveau, en op basis hiervan kiezen tussen 22 verschillende trainingsmodules. Eenmaal dat de training start, doorloopt het systeem een reeks oefeningen die elk een ander lichaamsdeel trainen. Een commentaarstem geeft instructies over de correcte uitvoering van de oefening, en een video toont hiernaast ook het correcte ritme, en de resterende tijd. Aan de hand van je feedback over de oefening (positief of negatief) kan de app de inhoud van je training aanpassen.
 
3 Het is gratis
De Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout app, zowel beschikbaar voor de iPhone als voor een Android toestel, is een gratis app die je verschillende trainingsmodules aanbiedt. Volwaardige alternatieven zijn de 7 Minute Workout van Wahoo Fitness, The 7 Minute Workout van UOVO en Freeletics.
Okee, je moet wel investeren in een smartphone, moest je behoren tot de extreme minderheid die dit nog niet heeft…
 
4 Het is effectief
Misschien had ik dit zelfs als eerste punt moeten zetten, want niet onbelangrijk: het heeft ook wel degelijk nut. Medisch-wetenschappelijk onderzoek1, 2  heeft aangetoond dat ook kortdurende, hoog-intensieve training zonder gebruik van gesofisticeerde apparatuur een significant positief effect heeft op je conditie en algemene gezondheid.
Idealiter doe je drie sessies op een dag, en dit drie maal per week. Maar drie maal per week één sessie is ook al heel wat. Je kunt het ook gaandeweg opbouwen. En je kunt ook een gewoonte in te bouwen door het bijvoorbeeld elke ochtend in te plannen. Na een aantal maanden maakt het gewoon deel uit van je ochtendroutine.
 
 
Maar ook drie redenen waarom het voor mij niet gewerkt heeft.
 
1 Het is zwaar
Ja, het duurt maar zeven minuten, en het is een afwisseling van oefeningen die niet allemaal even moeilijk zijn, maar het is eerlijk gezegd toch behoorlijk afzien. Het is dus niet echt iets waar je naar uitkijkt. Probeer jezelf maar telkens weer te motiveren om het tóch te doen; niet evident. Zeker als je overweegt om “all-in” te gaan, dan moet je drie maal per week drié van dergelijke sessies uitzweten. The horror.
Je moet het uiteraard wel langzaamaan opbouwen. En naarmate je conditie verbetert, wordt het blijkbaar minder erg.
 
2 Het is saai
Het is steeds weer dezelfde boring shit. Jumping jacks! Wall sit! Plank! Ok ja, je kunt kiezen uit andere modules, maar dat zijn toch steeds variaties op hetzelfde thema.
Wat dan weer wél handig is: op den duur weet je wat er gaat komen, en kun je halverwege al beginnen uit te kijken naar het einde. Beloon jezelf! Misschien best niet met een Snickers of een ijsje; alhoewel: het doel van deze oefening is niet om gewicht te verliezen, maar om je conditie op te bouwen… desalniettemin, kies toch maar eerder voor een mental treat; een taak die je van je todolijstje kunt afchecken bijvoorbeeld.
 
3 Je ziet er gek uit, wanneer je het doet
Je moet de mogelijkheid hebben tot wat privacy. Dat was trouwens ook de reden dat ik ermee gestopt ben. Thuis kan ik het moeilijk doen, want als de kinderen op zijn, willen ze paardje rijden zodra ik begin met de push-ups. Dus maakte ik er werk van zodra ik op kantoor was, of tijdens de middagpauze. Twee maal heb ik het voorgehad dat iemand mijn bureau binnenstormde, terwijl ik met de tong uit de bek aan het high kneeën was; pretty damn akward, ik kan het je verzekeren.
 
Okee, eigenlijk zijn het allemaal excuses, en zou ik gewoon tien minuten vroeger mijn bed uit moeten rollen.

En dat ben ik dan ook van plan.
 
Vanaf volgend jaar.
 
 
Bronnen
1. ACSM'S Health & Fitness Journal. May/June 2013 - Volume 17 - Issue 3 - p 8–13. High-intensity circuit training using body weight: Maximum Results With Minimal Investment. Klika B, Jordan C.
2. J Sports Med Phys Fitness. 2015 May 5. The effect of high-intensity circuit training on physical fitness. Schmidt W, Anderson K, et al.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m