Doorgaan naar hoofdcontent

7 argumenten voor én tegen de 7 minute workout

Toen ik begin dit jaar mijn jaardoelstellingen opmaakte, was één ervan om 200 maal de 7 minute workout te doen. Ik was een dusdanig grote fan van het concept, dat ik de Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout App benoemde tot een “app van de maand”. Full disclosure: toen het artikel verscheen, was ik er al mee gestopt. Ik leg hieronder uit waarom.
 

Okee, eerst vier redenen waarom ik (nog steeds) fan ben van het concept.
 
1 Het is snel
Een van de meest genoemde argumenten om niet de fitnesszaal te bezoeken, is het gebrek aan tijd. En wie heeft na een drukke werkdag nog de energie om die extra verplaatsing te maken? Geen excuus meer, want zoals de naam van de app al aangeeft, duurt de workout slechts zeven minuten. Ietsje meer, als je ook de warming-up en cooling-down sessies doet; nog steeds heel snel.
 
2 Het is eenvoudig
Om een degelijke workout van alle spiergroepen te doen, heb je al tien verschillende toestellen nodig. Kost handenvol geld, en waar vind je de plaats? Nee hoor! Al wat je nodig hebt, zijn een stoel en een vrije wand tegen de muur.
Via de Smart Workout kun je een inschatting maken van je huidige fitnessniveau, en op basis hiervan kiezen tussen 22 verschillende trainingsmodules. Eenmaal dat de training start, doorloopt het systeem een reeks oefeningen die elk een ander lichaamsdeel trainen. Een commentaarstem geeft instructies over de correcte uitvoering van de oefening, en een video toont hiernaast ook het correcte ritme, en de resterende tijd. Aan de hand van je feedback over de oefening (positief of negatief) kan de app de inhoud van je training aanpassen.
 
3 Het is gratis
De Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout app, zowel beschikbaar voor de iPhone als voor een Android toestel, is een gratis app die je verschillende trainingsmodules aanbiedt. Volwaardige alternatieven zijn de 7 Minute Workout van Wahoo Fitness, The 7 Minute Workout van UOVO en Freeletics.
Okee, je moet wel investeren in een smartphone, moest je behoren tot de extreme minderheid die dit nog niet heeft…
 
4 Het is effectief
Misschien had ik dit zelfs als eerste punt moeten zetten, want niet onbelangrijk: het heeft ook wel degelijk nut. Medisch-wetenschappelijk onderzoek1, 2  heeft aangetoond dat ook kortdurende, hoog-intensieve training zonder gebruik van gesofisticeerde apparatuur een significant positief effect heeft op je conditie en algemene gezondheid.
Idealiter doe je drie sessies op een dag, en dit drie maal per week. Maar drie maal per week één sessie is ook al heel wat. Je kunt het ook gaandeweg opbouwen. En je kunt ook een gewoonte in te bouwen door het bijvoorbeeld elke ochtend in te plannen. Na een aantal maanden maakt het gewoon deel uit van je ochtendroutine.
 
 
Maar ook drie redenen waarom het voor mij niet gewerkt heeft.
 
1 Het is zwaar
Ja, het duurt maar zeven minuten, en het is een afwisseling van oefeningen die niet allemaal even moeilijk zijn, maar het is eerlijk gezegd toch behoorlijk afzien. Het is dus niet echt iets waar je naar uitkijkt. Probeer jezelf maar telkens weer te motiveren om het tóch te doen; niet evident. Zeker als je overweegt om “all-in” te gaan, dan moet je drie maal per week drié van dergelijke sessies uitzweten. The horror.
Je moet het uiteraard wel langzaamaan opbouwen. En naarmate je conditie verbetert, wordt het blijkbaar minder erg.
 
2 Het is saai
Het is steeds weer dezelfde boring shit. Jumping jacks! Wall sit! Plank! Ok ja, je kunt kiezen uit andere modules, maar dat zijn toch steeds variaties op hetzelfde thema.
Wat dan weer wél handig is: op den duur weet je wat er gaat komen, en kun je halverwege al beginnen uit te kijken naar het einde. Beloon jezelf! Misschien best niet met een Snickers of een ijsje; alhoewel: het doel van deze oefening is niet om gewicht te verliezen, maar om je conditie op te bouwen… desalniettemin, kies toch maar eerder voor een mental treat; een taak die je van je todolijstje kunt afchecken bijvoorbeeld.
 
3 Je ziet er gek uit, wanneer je het doet
Je moet de mogelijkheid hebben tot wat privacy. Dat was trouwens ook de reden dat ik ermee gestopt ben. Thuis kan ik het moeilijk doen, want als de kinderen op zijn, willen ze paardje rijden zodra ik begin met de push-ups. Dus maakte ik er werk van zodra ik op kantoor was, of tijdens de middagpauze. Twee maal heb ik het voorgehad dat iemand mijn bureau binnenstormde, terwijl ik met de tong uit de bek aan het high kneeën was; pretty damn akward, ik kan het je verzekeren.
 
Okee, eigenlijk zijn het allemaal excuses, en zou ik gewoon tien minuten vroeger mijn bed uit moeten rollen.

En dat ben ik dan ook van plan.
 
Vanaf volgend jaar.
 
 
Bronnen
1. ACSM'S Health & Fitness Journal. May/June 2013 - Volume 17 - Issue 3 - p 8–13. High-intensity circuit training using body weight: Maximum Results With Minimal Investment. Klika B, Jordan C.
2. J Sports Med Phys Fitness. 2015 May 5. The effect of high-intensity circuit training on physical fitness. Schmidt W, Anderson K, et al.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i