Doorgaan naar hoofdcontent

Een voedingraadsel

Stel je voor dat je één jaar op een onbewoond eiland moet doorbrengen, en je mag naast water nog één voedingsmiddel kiezen. Wat denk je dat het beste zou zijn voor je gezondheid? (Je moet niet kijken naar wat je het liefst eet).
  • Maïs
  • Luzernescheuten
  • Hotdogs
  • Spinazie
  • Perziken
  • Bananen
  • Melkchocolade
Denk maar eens goed hierover na voor je verder leest. Wat denk je dat het beste is? Neem voor de zekerheid misschien ook nog een tweede keuze.
Heb je het? Okee, lees dan maar verder.

En, heb je de bananen gekozen? Woohoo, gefeliciteerd! Je zit er compleet naast, maar ach, je hebt tenminste gezelschap. Paul Rozin, professor psychologie aan de universiteit van Pennsylvania, stelde deze vraag aan 386 proefpersonen, om in te schatten in hoeverre mensen nutritionele informatie simplificeren.
42% koos de bananen. 27% ging voor spinazie, 12% verkoos maïs, 7% zag zichzelf een jaar lang luzernescheuten herkauwen (luzernescheuten?! Ik had hier nog niet eens van gehoord), 5% had liever perziken, 4% zou 365 dagen aan een stuk hotdogs eten en 3% liet zich verleiden door melkchocolade.
Maar het zijn net deze twee laatste voedingsmiddelen die daadwerkelijk genoeg calorieën en alle voedingsstoffen zouden leveren om een jaar te kunnen overleven.
Mensen denken categoriek, zwart-wit: “hotdogs en melkchocolade zijn ongezond”. “Bananen en spinazie zijn gezond”. En in een uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet ga je inderdaad best zoveel mogelijk gaan voor fruit en groenten. Maar je mag zeker niet vergeten dat we àlle voedingsstoffen nodig hebben; zowel koolhydraten, vetten als eiwitten.
En bovenstaande twee dierlijke producten (zijnde het vlees in de hotdogs en de melk in de melkchocolade) zorgen voor eiwitten en vet, twee noodzakelijke voedingsstoffen die in het andere voedsel onvoldoende aanwezig zijn. Tussen deze twee is de hotdog de winnaar, want deze bevat alle benodigde voedingsstoffen, voldoende eiwitten en een meer optimale aminozuurbalans.
Dus voilà. Niet waarschijnlijk dat je ooit voor deze keuze gesteld gaat worden, maar nu heb je alleszins een leuk onderwerp voor op een feestje.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels