Doorgaan naar hoofdcontent

Een voedingraadsel

Stel je voor dat je één jaar op een onbewoond eiland moet doorbrengen, en je mag naast water nog één voedingsmiddel kiezen. Wat denk je dat het beste zou zijn voor je gezondheid? (Je moet niet kijken naar wat je het liefst eet).
  • Maïs
  • Luzernescheuten
  • Hotdogs
  • Spinazie
  • Perziken
  • Bananen
  • Melkchocolade
Denk maar eens goed hierover na voor je verder leest. Wat denk je dat het beste is? Neem voor de zekerheid misschien ook nog een tweede keuze.
Heb je het? Okee, lees dan maar verder.

En, heb je de bananen gekozen? Woohoo, gefeliciteerd! Je zit er compleet naast, maar ach, je hebt tenminste gezelschap. Paul Rozin, professor psychologie aan de universiteit van Pennsylvania, stelde deze vraag aan 386 proefpersonen, om in te schatten in hoeverre mensen nutritionele informatie simplificeren.
42% koos de bananen. 27% ging voor spinazie, 12% verkoos maïs, 7% zag zichzelf een jaar lang luzernescheuten herkauwen (luzernescheuten?! Ik had hier nog niet eens van gehoord), 5% had liever perziken, 4% zou 365 dagen aan een stuk hotdogs eten en 3% liet zich verleiden door melkchocolade.
Maar het zijn net deze twee laatste voedingsmiddelen die daadwerkelijk genoeg calorieën en alle voedingsstoffen zouden leveren om een jaar te kunnen overleven.
Mensen denken categoriek, zwart-wit: “hotdogs en melkchocolade zijn ongezond”. “Bananen en spinazie zijn gezond”. En in een uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet ga je inderdaad best zoveel mogelijk gaan voor fruit en groenten. Maar je mag zeker niet vergeten dat we àlle voedingsstoffen nodig hebben; zowel koolhydraten, vetten als eiwitten.
En bovenstaande twee dierlijke producten (zijnde het vlees in de hotdogs en de melk in de melkchocolade) zorgen voor eiwitten en vet, twee noodzakelijke voedingsstoffen die in het andere voedsel onvoldoende aanwezig zijn. Tussen deze twee is de hotdog de winnaar, want deze bevat alle benodigde voedingsstoffen, voldoende eiwitten en een meer optimale aminozuurbalans.
Dus voilà. Niet waarschijnlijk dat je ooit voor deze keuze gesteld gaat worden, maar nu heb je alleszins een leuk onderwerp voor op een feestje.

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurg...