Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vermijd je dat je bril aandampt bij gebruik van een mondmasker?

En, heb je al een mondmasker moeten dragen? Of heb je het voor de leut al eens uitgeprobeerd, met het gratis mondmasker dat je in je brievenbus ontvangen hebt? Na een paar minuten is de fun er wel een beetje vanaf, vermoed ik. Toch iets meer moeite om te ademen, je ruikt voortdurend je eigen adem, en als je brildrager bent, dampt je bril wellicht aan.Ja, dat herinner ik me maar al te goed van mijn tijd als stagiair heelkunde. 

Man, wat hààtte ik die ondingen. Na een tijd beginnen ze ook te jeuken, en je mag niet even krabben aan je neus, want dan zijn je handschoenen niet meer steriel. En dan was er die keer dat ik snotverkouden was, maar toch moest blijven helpen in de operatiezaal. Je kunt je niet even afzonderen om te gaan snuiten, maar je neus blijft wel lopen, dus na een tijdje... maar ik dwaal af.

Je bril dampt dus aan, omdat het mondmasker (stoffen, chirurgisch of zelfgemaakt) niet volledig aansluit aan het gezicht. Gelukkig is hier een heel eenvoudig truukje voor.

Wassen van de bril met zeepwater lost dit (alleszins voor meerdere uren) op. Dus niet achteraf nog eens afspoelen met water; het is net de bedoeling dat er een heel klein laagje zeep op het glas van je bril achterblijft. Dit geeft een zeeplaagje dat de waterspanning verlaagt (surfactant effect) waardoor het niet in kleine druppeltjes verzamelt (en dus aandampt), maar zich in een doorzichtig laagje verspreidt.


"The face mask directs much of the exhaled air upwards where it gets into contact with the spectacle lenses. The misting occurs from the warm water vapour content condensing on the cooler surface of the lens, and forming tiny droplets that scatter the light and reduce the ability of the lens to transmit contrast. The droplets form because of the inherent surface tension between the water molecules. Washing the spectacles with soapy water leaves behind a thin surfactant film that reduces this surface tension and causes the water molecules to spread out evenly into a transparent layer. This ‘surfactant effect’ is widely utilised to prevent misting of surfaces in many everyday situations."


Er bestaan nog andere middeltjes, zoals een stukje tissue-papier op de achterkant van je masker plakken. Dit zuigt het vocht op. Maar dat is een heel gedoe, en werkt na een tijdje ook niet meer. 

En wat ook kan helpen, is een ander soort mondmasker. Als er een metalen clip ter hoogte van de neusbrug in zit, kun je het beter laten aansluiten aan je aangezicht. Maar tja, die optie heb je niet altijd.

Maar zeep, dat vind je altijd wel.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee