Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vermijd je dat je bril aandampt bij gebruik van een mondmasker?

En, heb je al een mondmasker moeten dragen? Of heb je het voor de leut al eens uitgeprobeerd, met het gratis mondmasker dat je in je brievenbus ontvangen hebt? Na een paar minuten is de fun er wel een beetje vanaf, vermoed ik. Toch iets meer moeite om te ademen, je ruikt voortdurend je eigen adem, en als je brildrager bent, dampt je bril wellicht aan.Ja, dat herinner ik me maar al te goed van mijn tijd als stagiair heelkunde. 

Man, wat hààtte ik die ondingen. Na een tijd beginnen ze ook te jeuken, en je mag niet even krabben aan je neus, want dan zijn je handschoenen niet meer steriel. En dan was er die keer dat ik snotverkouden was, maar toch moest blijven helpen in de operatiezaal. Je kunt je niet even afzonderen om te gaan snuiten, maar je neus blijft wel lopen, dus na een tijdje... maar ik dwaal af.

Je bril dampt dus aan, omdat het mondmasker (stoffen, chirurgisch of zelfgemaakt) niet volledig aansluit aan het gezicht. Gelukkig is hier een heel eenvoudig truukje voor.

Wassen van de bril met zeepwater lost dit (alleszins voor meerdere uren) op. Dus niet achteraf nog eens afspoelen met water; het is net de bedoeling dat er een heel klein laagje zeep op het glas van je bril achterblijft. Dit geeft een zeeplaagje dat de waterspanning verlaagt (surfactant effect) waardoor het niet in kleine druppeltjes verzamelt (en dus aandampt), maar zich in een doorzichtig laagje verspreidt.


"The face mask directs much of the exhaled air upwards where it gets into contact with the spectacle lenses. The misting occurs from the warm water vapour content condensing on the cooler surface of the lens, and forming tiny droplets that scatter the light and reduce the ability of the lens to transmit contrast. The droplets form because of the inherent surface tension between the water molecules. Washing the spectacles with soapy water leaves behind a thin surfactant film that reduces this surface tension and causes the water molecules to spread out evenly into a transparent layer. This ‘surfactant effect’ is widely utilised to prevent misting of surfaces in many everyday situations."


Er bestaan nog andere middeltjes, zoals een stukje tissue-papier op de achterkant van je masker plakken. Dit zuigt het vocht op. Maar dat is een heel gedoe, en werkt na een tijdje ook niet meer. 

En wat ook kan helpen, is een ander soort mondmasker. Als er een metalen clip ter hoogte van de neusbrug in zit, kun je het beter laten aansluiten aan je aangezicht. Maar tja, die optie heb je niet altijd.

Maar zeep, dat vind je altijd wel.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Goed nieuws en slecht nieuws

Wat wil je het eerste horen? "Okee, ik heb goed nieuws en slecht nieuws." Je hebt deze zin ongetwijfeld zelf al eens gebruikt. Ik zelf ook; als arts, als ouder en als manager. En waarschijnlijk heb je dezelfde neiging als ik: je begint liefst met het goede nieuws. "Okee, even de resultaten overlopen. Laat ons beginnen met het positieve..." (vriendelijke glimlach) "Ja, algemeen beschouwd waren je jaarresultaten heel goed. Zoals je kunt zien in deze grafiek, scoor je duidelijk boven het gemiddelde, op alle gemeten parameters. Maar -" "Wat zijn parameters, papa?" Tja, mijn jongste dochter is nog maar net vier, ik moet regelmatig dergelijke woorden uitleggen.  Maar plaats jezelf eens in de positie van een student die de uitslag van haar testscores gaat krijgen, of een patiënt die van zijn dokter de resultaten van een bloedanalyse te horen zal krijgen. Denk er echt over na. Wat wil je het eerste horen, het goede nieuws of het slechte ni