Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe vermijd je dat je bril aandampt bij gebruik van een mondmasker?

En, heb je al een mondmasker moeten dragen? Of heb je het voor de leut al eens uitgeprobeerd, met het gratis mondmasker dat je in je brievenbus ontvangen hebt? Na een paar minuten is de fun er wel een beetje vanaf, vermoed ik. Toch iets meer moeite om te ademen, je ruikt voortdurend je eigen adem, en als je brildrager bent, dampt je bril wellicht aan.Ja, dat herinner ik me maar al te goed van mijn tijd als stagiair heelkunde. 

Man, wat hààtte ik die ondingen. Na een tijd beginnen ze ook te jeuken, en je mag niet even krabben aan je neus, want dan zijn je handschoenen niet meer steriel. En dan was er die keer dat ik snotverkouden was, maar toch moest blijven helpen in de operatiezaal. Je kunt je niet even afzonderen om te gaan snuiten, maar je neus blijft wel lopen, dus na een tijdje... maar ik dwaal af.

Je bril dampt dus aan, omdat het mondmasker (stoffen, chirurgisch of zelfgemaakt) niet volledig aansluit aan het gezicht. Gelukkig is hier een heel eenvoudig truukje voor.

Wassen van de bril met zeepwater lost dit (alleszins voor meerdere uren) op. Dus niet achteraf nog eens afspoelen met water; het is net de bedoeling dat er een heel klein laagje zeep op het glas van je bril achterblijft. Dit geeft een zeeplaagje dat de waterspanning verlaagt (surfactant effect) waardoor het niet in kleine druppeltjes verzamelt (en dus aandampt), maar zich in een doorzichtig laagje verspreidt.


"The face mask directs much of the exhaled air upwards where it gets into contact with the spectacle lenses. The misting occurs from the warm water vapour content condensing on the cooler surface of the lens, and forming tiny droplets that scatter the light and reduce the ability of the lens to transmit contrast. The droplets form because of the inherent surface tension between the water molecules. Washing the spectacles with soapy water leaves behind a thin surfactant film that reduces this surface tension and causes the water molecules to spread out evenly into a transparent layer. This ‘surfactant effect’ is widely utilised to prevent misting of surfaces in many everyday situations."


Er bestaan nog andere middeltjes, zoals een stukje tissue-papier op de achterkant van je masker plakken. Dit zuigt het vocht op. Maar dat is een heel gedoe, en werkt na een tijdje ook niet meer. 

En wat ook kan helpen, is een ander soort mondmasker. Als er een metalen clip ter hoogte van de neusbrug in zit, kun je het beter laten aansluiten aan je aangezicht. Maar tja, die optie heb je niet altijd.

Maar zeep, dat vind je altijd wel.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h