Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe schrijf je een artikel


Vorig jaar heb ik meer dan 100 artikelen geschreven, zowel korte als lange. In onderstaand blogartikel geef ik eens concreet wat en hoe ik dat precies doe. Misschien kan ik zo vakgenoten inspireren om ook eens wat te pennen?Organisatie

Voorzie structureel tijd. Minstens één op de twee zondagen ga ik in de voormiddag naar een aparte kamer waar ik drie uur ongestoord besteed aan schrijven. Ik maak dan een reeks blogartikels voor de komende weken, ofwel zijn het opdrachten voor vakbladen.
Zulk een aparte ruimte is echt wel nodig. Ik heb het ook geprobeerd aan mijn bureau in de living, maar het duurt toch even voordat je echt in de flow bent, en wanneer mijn meisjes om de vijf minuten vragen om een nieuwe kleurplaat op te zoeken en af te drukken "een pauw én een konijn, nee niet twee afbeeldingen papa, een pauwkonijn!", dan geraak je niet echt verder. Nu, er zijn ook korte stukjes zoals "De Wet van Parkinson" die ik 's ochtends op het werk snel kan pennen, of zelfs tijdens een wandeling zoals "Probeer eens iets nieuws", maar voor meer gespecialiseerde onderwerpen gaat dat niet.

Inhoud en structuur

Ofwel heb ik een onderwerp dat ik interessant vind, ofwel heb ik een concrete schrijfopdracht van bijvoorbeeld Kluwer of Prevent.
Dan begint het opzoekwerk. Ik maak dankbaar gebruik van Google. Als je hier goed gebruik van weet te maken, met de correcte filters en zoekwoorden, dan kun je snel relevante informatie terugvinden. Zelfs pauwkonijnen. Die gegevens zet ik in Onenote.

In mijn schrijfkamer heb ik een magneetbord. Hierop plaats ik een mindmap, voor de algemene structuur van het artikel. Hier bepaal ik al in grote lijnen wat de inhoud van het artikel gaat zijn, zodat de opbouw ervan coherent is. Waar ga ik het over hebben, en in welke opbouw? Hieronder vind je een voorbeeld van een dergelijke mindmap, een artikel over airco en hoesten in opdracht van Kluwer.

Vaak gebruik ik een opbouw van vijf paragrafen.
Ik begin met een inleiding. Hier leg ik uit waar ik het over ga hebben in het artikel.
In het middenstuk beschrijf ik dan in drie (of meer) stukken het eigenlijke onderwerp, met een argumentatie en/of voorbeelden.
En ik sluit af met een conclusie. Hier vat ik de belangrijkste bevindingen nog eens samen, en geef ik mijn finaal advies.

Afwerking

Wanneer ik alles neergepend heb, doorloop ik de tekst nog eens. Een aantal formuleringen pas ik aan, ik herschrijf hier en daar wat, corrigeer wat typfouten.
Nu pas bepaal ik de finale titel. Ik heb bij aanvang al een werktitel, maar op basis van mijn uitgewerkte tekst kies ik wat het beste bij de inhoud past.
En voor blogartikelen kies ik nog een afbeelding. Deze plaats ik in de tekst doorgaans na de inleiding.

Conclusie

Zo heb je wat meer inzicht over hoe je een artikel kunt schrijven, alleszins de manier waarop het voor mij werkt. Afhankelijk van de complexiteit en lengte van het artikel besteed ik er 11,5 minuten tot vier uur aan.
Belangrijkste aandachtspunten zijn dat je voldoende tijd voorziet en een concrete structuur uitwerkt.
Probeer het ook maar eens, en je zult zien dat het nog reuze meevalt. Veel succes!

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal