Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe schrijf je een artikel


Vorig jaar heb ik meer dan 100 artikelen geschreven, zowel korte als lange. In onderstaand blogartikel geef ik eens concreet wat en hoe ik dat precies doe. Misschien kan ik zo vakgenoten inspireren om ook eens wat te pennen?Organisatie

Voorzie structureel tijd. Minstens één op de twee zondagen ga ik in de voormiddag naar een aparte kamer waar ik drie uur ongestoord besteed aan schrijven. Ik maak dan een reeks blogartikels voor de komende weken, ofwel zijn het opdrachten voor vakbladen.
Zulk een aparte ruimte is echt wel nodig. Ik heb het ook geprobeerd aan mijn bureau in de living, maar het duurt toch even voordat je echt in de flow bent, en wanneer mijn meisjes om de vijf minuten vragen om een nieuwe kleurplaat op te zoeken en af te drukken "een pauw én een konijn, nee niet twee afbeeldingen papa, een pauwkonijn!", dan geraak je niet echt verder. Nu, er zijn ook korte stukjes zoals "De Wet van Parkinson" die ik 's ochtends op het werk snel kan pennen, of zelfs tijdens een wandeling zoals "Probeer eens iets nieuws", maar voor meer gespecialiseerde onderwerpen gaat dat niet.

Inhoud en structuur

Ofwel heb ik een onderwerp dat ik interessant vind, ofwel heb ik een concrete schrijfopdracht van bijvoorbeeld Kluwer of Prevent.
Dan begint het opzoekwerk. Ik maak dankbaar gebruik van Google. Als je hier goed gebruik van weet te maken, met de correcte filters en zoekwoorden, dan kun je snel relevante informatie terugvinden. Zelfs pauwkonijnen. Die gegevens zet ik in Onenote.

In mijn schrijfkamer heb ik een magneetbord. Hierop plaats ik een mindmap, voor de algemene structuur van het artikel. Hier bepaal ik al in grote lijnen wat de inhoud van het artikel gaat zijn, zodat de opbouw ervan coherent is. Waar ga ik het over hebben, en in welke opbouw? Hieronder vind je een voorbeeld van een dergelijke mindmap, een artikel over airco en hoesten in opdracht van Kluwer.

Vaak gebruik ik een opbouw van vijf paragrafen.
Ik begin met een inleiding. Hier leg ik uit waar ik het over ga hebben in het artikel.
In het middenstuk beschrijf ik dan in drie (of meer) stukken het eigenlijke onderwerp, met een argumentatie en/of voorbeelden.
En ik sluit af met een conclusie. Hier vat ik de belangrijkste bevindingen nog eens samen, en geef ik mijn finaal advies.

Afwerking

Wanneer ik alles neergepend heb, doorloop ik de tekst nog eens. Een aantal formuleringen pas ik aan, ik herschrijf hier en daar wat, corrigeer wat typfouten.
Nu pas bepaal ik de finale titel. Ik heb bij aanvang al een werktitel, maar op basis van mijn uitgewerkte tekst kies ik wat het beste bij de inhoud past.
En voor blogartikelen kies ik nog een afbeelding. Deze plaats ik in de tekst doorgaans na de inleiding.

Conclusie

Zo heb je wat meer inzicht over hoe je een artikel kunt schrijven, alleszins de manier waarop het voor mij werkt. Afhankelijk van de complexiteit en lengte van het artikel besteed ik er 11,5 minuten tot vier uur aan.
Belangrijkste aandachtspunten zijn dat je voldoende tijd voorziet en een concrete structuur uitwerkt.
Probeer het ook maar eens, en je zult zien dat het nog reuze meevalt. Veel succes!

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h