Doorgaan naar hoofdcontent

COVID-19 en obesitas

Een overzicht van COVID-19-onderzoeken onthult een verontrustend verband met overgewicht. Mensen met obesitas hebben bijna de helft meer kans om te overlijden aan COVID-19 dan wie een gezond gewicht heeft. Ook is een vaccin mogelijk minder effectief bij heel zware mensen.


Onderzoekers  van de universiteit van North Carolina onderzochten de beschikbare gepubliceerde literatuur over personen die met het SARS-CoV-2-virus virus waren geïnfecteerd. Ze hebben ontdekt dat mensen met obesitas (een BMI hoger dan 30) bij besmetting met het virus een sterk verhoogd risico lopen op ziekenhuisopname (113%), meer kans om te worden opgenomen op de intensive care (74%), en een hoger risico op overlijden (48%). Deze verbanden zijn sterker dan eerder ingeschat.

Obesitas wordt al in verband gebracht met tal van onderliggende risicofactoren voor COVID-19, waaronder hoge bloeddruk, hartaandoeningen, suikerziekte en chronische nier- en leveraandoeningen.

Metabole veranderingen veroorzaakt door obesitas, zoals insulineresistentie en chronische ontstekingsmechanismen, maken het moeilijk voor mensen met overgewicht om bepaalde infecties te bestrijden. Dit fenomeen is bijvoorbeeld zichtbaar bij griep en hepatitis.

Uit onderzoek is ook gebleken dat het griepvaccin minder effectief is bij volwassenen met obesitas. Hetzelfde kan gelden voor een toekomstig SARS-CoV-2-vaccin.


Uit de Belgische Gezondheidsenquête van 2018 komt naar voor dat ongeveer 20% van de Belgen obesitas heeft. De lock-down omwille van de coronapandemie heeft geleid tot een aantal omstandigheden die het moeilijker maken voor mensen om een ​​gezond gewicht te bereiken of te behouden.

Thuiswerken, het beperken van sociale contacten en het verminderen van dagelijkse activiteiten, allemaal in een poging om de verspreiding van het virus te verminderen, betekent dat we minder dan ooit in beweging zijn.

De mogelijkheid om toegang te krijgen tot gezond voedsel is voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in het gedrang gekomen. We gaan minder vaak naar de supermarkt, wat betekent dat er vraag is naar sterk bewerkt junkfood en suikerhoudende dranken die goedkoper zijn en langer houdbaar blijven.


Gezien de aanzienlijke bedreiging die COVID-19 vormt voor personen met obesitas, kan een gezond voedingsbeleid een ondersteunende en belangrijke rol spelen bij het verminderen van de mortaliteit en morbiditeit van COVID-19.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i