Doorgaan naar hoofdcontent

COVID-19 - Hoe effectief is quarantaine?

Recent is er een nieuw Cochrane Review verschenen van het beschikbare bewijsmateriaal uit studies die aantonen hoe de quarantaine de verspreiding van COVID-19 beïnvloedt. Ondanks het beperkte bewijs vonden alle studies quarantaine belangrijk om het aantal besmette personen en het aantal sterfgevallen te verminderen.

Momenteel zijn er geen effectieve geneesmiddelen of vaccins beschikbaar om COVID-19 te behandelen of te voorkomen. Daarom zijn in een aantal landen beperkende volksgezondheidsmaatregelen zoals isolatie, fysieke afstand en quarantaine gebruikt om de overdracht van het SARS-CoV-2-virus te beperken. Isolatie verwijst naar het scheiden van mensen met symptomen van anderen, terwijl quarantaine de beperking is van mensen die geen symptomen hebben, maar die contact hebben gehad met mensen met een bevestigde of vermoede infectie. Quarantaine kan op vrijwillige basis worden toegepast of kan wettelijk worden afgedwongen door de autoriteiten, en kan worden toegepast op individueel, groeps- of gemeenschapsniveau.

Cochrane is een betrouwbaar internationaal netwerk van gezondheidsprofessionals dat de enorme hoeveelheid medische onderzoeksresultaten objectief evalueert en samenvat voor het nemen van gefundeerde beslissingen. De onderzoekers maakten gebruik van verkorte systematische reviewmethoden om de volgende vragen zo snel mogelijk op te lossen:

  • Is quarantaine van asymptomatische personen die in contact zijn geweest met een bevestigd of verdacht geval van COVID-19 effectief om de COVID-19-uitbraak te bestrijden?
  • Zijn er verschillen in de effectiviteit van quarantaine in verschillende settings?
  • Hoe effectief is quarantaine in combinatie met andere interventies zoals het isoleren van zieken, het sluiten van scholen of voorzien van antivirale middelen, bij het verminderen van de overdracht, de incidentie van ziekten en de dood?
  • Is quarantaine van personen die afkomstig zijn uit een land met een verklaarde COVID-19-uitbraak effectief in het beheersen van de COVID-19-uitbraak?

Hierbij hebben ze zich gebaseerd op 51 relevante studies. Tweeëndertig studies waren gericht op COVID-19, veertien op SARS, drie op SARS plus andere virussen, en twee op MERS.

De auteurs van deze Cochrane Review zijn om verschillende redenen onzeker over het gevonden bewijs. De waarnemingsstudies op COVID-19 bevatten geen vergelijkingsgroep zonder quarantaine. De 32 COVID-19 studies baseerden hun modellen op beperkte gegevens en maakten verschillende aannames over het virus (bijvoorbeeld hoe snel het zich zou verspreiden). De 19 andere studies onderzochten SARS en MERS, zodat ze slechts indirect bewijs leveren. 

Desalniettemin suggereert het bewijs dat de implementatie van quarantaine in een vroeg stadium van een pandemie en het combineren van quarantaine met andere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, zoals fysieke afstand, kan helpen de verspreiding van COVID-19 te vertragen. Hoe eerder toegepast, hoe effectiever en minder duur. Het is echter moeilijk te bepalen welke combinatie van maatregelen het beste is om het aantal gevallen en sterfgevallen te verminderen.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m