Deze vraag heb ik nu al tig keren gekregen, zal ik mijn antwoord ook even op mijn blog delen.
Dus nog even ter verduidelijking, de vraag komt van
1 werkgevers die de werknemers willen laten terugkeren naar de werkvloer, en
2 organisaties die opleidingen aanbieden met fysieke aanwezigheid van de deelnemers,
en willen weten wie al dan niet gevaccineerd is.
Nu, op zich zou dat zeker mogelijk zijn, maar enkel als hier concrete richtlijnen van de overheid over zijn, of een wettelijk kader.
De werkgever kan het sowieso (nog) niet aan de werknemer vragen omdat 1 het een vrijwillig vaccin is, en de werkgever de nodige preventiemaatregelen moet treffen opdat ook niet-gevaccineerden het werk op een veilige manier kunnen uitvoeren, 2 een andere aanpak een vorm van discriminatie zou zijn, en 3 de privacy-wetgeving AVG (= GDPR) aangeeft dat het vragen van een dergelijk bewijs bijgevolg niet proportioneel is.
Dat ligt wel anders bij bv. het organiseren van evenementen of opleidingen. Voorwaarde is dan wel dat het vragen van zulk een bewijs gerechtvaardigd (proportioneel) is. Dat is alleszins duidelijk wanneer de overheid dat expliciet aangeeft, zoals wanneer ze zeggen dat het een voorwaarde is voor reizen van/naar het buitenland, of het Covid Safe Ticket voor (grote) evenementen buiten (vanaf 13/08) of binnen (vanaf 01/09).
Maar een duidelijk wettelijk kader hieromtrent is er eigenlijk momenteel nog niet, nog minder voor het organiseren van opleidingen, en dus is het antwoord op onderstaande vraag op dit moment: nee.
Want volgens de AVG wetgeving is de verwerking van gezondheidsgegevens (wat het geval is bij het voorleggen van een vaccinatiebewijs of negatieve test) in principe verboden, tenzij er een expliciete wettelijke bepaling bestaat die dit toestaat of de betrokkene een vrije uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven. En als je de toegang weigert voor personen die zich niet hebben laten vaccineren, is er ook geen sprake van een “vrije” toestemming omdat er negatieve gevolgen (met name de weigering van de toegang) verbonden worden aan de weigering van een toestemming.