Doorgaan naar hoofdcontent

Groener gras

Anderhalf jaar covidpandemie heeft bij heel wat mensen wat losgemaakt. Het aantal werknemers dat hun baan opzegt, is ook in België sinds lange tijd niet zo hoog geweest.


Dit fenomeen is deels te wijten aan een toename van het aanbod op de arbeidsmarkt. In 2020 en zeker tijdens de eerste maanden van de pandemie waren er maar heel weinig banen beschikbaar, zodat veel werknemers hun plannen voor loopbaanverandering in de wacht zetten.

Maar dat is slechts het halve verhaal. Veel nieuwe mensen zijn nu om verschillende redenen actief op zoek naar verandering in hun leven.

Sommige mensen zijn door de pandemie bijvoorbeeld gaan beseffen dat het leven te kort is om tijd door te brengen in de verkeerde onderneming, met de verkeerde mensen of in een roeping waar ze niet langer in geloven. En dat is een goede zaak! Als de pandemie je nieuwe inzichten heeft gegeven, is dat een geschenk. En door hierop actie te nemen, kun je de rest van je leven een nieuwe wending geven.

Er is echter een minstens even grote groep werknemers die zich opgebrand voelt na een moeilijke periode met veel stress en een toegenomen werkdruk, en gewoon verandering wil. Ook in mijn kennissenkring hoor ik wel eens zeggen dat ze ander werk zouden willen doen dat meer voldoening geeft, meer mogelijkheden tot telewerk (of net niet), beter betaald wordt en een betere work-life balance geeft. Oh nou, tja dat wil ik ook wel!

Wil je veranderen omdat je het wat rustiger aan wil doen? Besef dan dat het starten van een nieuwe baan meestal een periode is van hoge stress, waarbij je extra inspanningen moet leveren om je in te werken en relaties met nieuwe collega's moet opbouwen. Het gras is bovendien groener aan de overkant. Recruitement is propaganda. Die droombaan met massa's ontwikkelmogelijkheden en flexibiliteit? Die blijkt uiteindelijk toch niet zo anders te zijn als je huidige job. Die B&B die je gaat uitbaten in de Provence? Dat is ook hard werken hoor.

En wil je veranderen gewoon "om iets anders te doen"? Wel, ik moet dan denken aan een scène uit de film Total Recall. De vakantieconsulent vraagt aan Arnold: "Wat is er precies hetzelfde aan elke vakantie die je ooit hebt gemaakt?" Het antwoord: "jezelf". Wat ik wil zeggen: als je je niet goed in je vel voelt, dan gaat een verandering van werk je geen soelaas bieden. Je gaat je in die nieuwe job even ellendig voelen. De verandering zal in zulke gevallen niet van buitenaf komen, maar moeten beginnen van binnen jezelf.

Dus ja, het leven is inderdaad te kort om je hele carrière te besteden aan iets wat je niet leuk vindt, of waarbij je moet werken met mensen die je niet vertrouwt of respecteert. In zulke gevallen zal verandering zeker gerechtvaardigd zijn. Maar neem geen impulsieve beslissingen. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, totdat we die kant van dichtbij bekijken.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i