Doorgaan naar hoofdcontent

Wat moet je doen nu de coronacijfers weer stijgen?

 Even tussendoor, gezien ik de laatste dagen al meerdere gelijkaardige vragen hierover gekregen heb.

Vraag

De coronacijfers zijn terug aan het stijgen. Wij merken het bij ons ook en willen onze werknemers adviseren om extra waakzaam te zijn. Zou de generieke gids mogelijk al terug geactiveerd worden?


Antwoord

De coronacijfers zijn inderdaad terug aan het stijgen. Het beschermend effect van de coronavaccins neemt na 2-3 maanden af; waarna men wel nog beschermd is tegen ernstige ziekte, maar men wel opnieuw besmet kan worden en besmettelijk kan zijn, zeker bij het optreden van nieuwe (sub)varianten. 

Dat laatste is nu het geval: de BA.5 omikron subvariant heeft sinds kort de overhand gekregen in België, en is de belangrijkste motor van de nieuwe stijging van het aantal nieuwe covid-gevallen.


Bron: weekrapport Sciensano


Naar alle verwachting zal in de volgende weken de stijging zich verder zetten en zullen meer mensen covid krijgen, weliswaar meestal zonder heel erge symptomen: ruim 80% van de bevolking heeft minstens één vaccin gekregen, dan nog voornamelijk die in de hoge risicocategorieën. Desalniettemin zal het aantal hospitalisaties ook wel weer stijgen; de eerste aanzet daarvan zien we al.

De generieke gids kan op zich op elk moment gereactiveerd worden in die ondernemingen waar er een verhoogd risico is; dit zou gebaseerd zijn op een risicoanalyse door de interne preventiedienst in overleg met de arbeidsarts. Het blijft een afwegen pro en contra omdat er momenteel weinig draagkracht voor is.

Ik zou er wel al op voorbereiden dat het aangewezen kan zijn om op korte termijn een aantal maatregelen te heropstarten; de “eenvoudigste” zal zijn om het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten. Sowieso zal bij dergelijke en eventuele andere maatregelen het sociaal overleg een belangrijke factor zijn.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin