Doorgaan naar hoofdcontent

Bestuurder bulldozer verwondt twee werknemers in Verviers

In een bedrijvenpark in Verviers is woensdag 14 september een ernstig arbeidsongeval gebeurd. De bestuurder van een bulldozer reed er tijdens een manoeuvre twee mannen aan. Een van hen werd aan het hoofd geraakt, de andere werd overreden en raakte ernstig gewond.

 

 

Het arbeidsongeval gebeurde op de site voor het bedrijf Enerwood, dat een biomassafabriek exploiteert in Dison. De bestuurder van een bulldozer was houtsnippers aan het leveren. Tijdens het uitvoeren van een manoeuvre raakte hij twee bezorgers die werken voor een bedrijf in Zulte, Oost-Vlaanderen. Een van hen werd aan het hoofd geraakt, de andere werd overreden en raakte ernstig gewond. Beide mannen werden naar het ziekenhuis gebracht. De man die aan het hoofd werd geraakt, kon het ziekenhuis verlaten en naar huis terugkeren. De toestand van zijn collega is nog steeds kritiek.

 

Na het incident besloot het bedrijf Enerwood zijn activiteiten op de site deels op te schorten. De arbeidsinspectie stuurde een deskundige ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval vast te stellen en na te gaan of er overtredingen hebben plaatsgevonden.

 

Dit soort ongevallen komen het meest voor in de sectoren bouw, transport, logistiek en afvalophaling. Bij het grootste deel (43% ) van de incidenten zijn vrachtwagens van meer dan 3,5 ton verantwoordelijk. Daarnaast veroorzaken machines zoals bulldozers en heftrucks (24%) en vuilniswagens (9%) de ongevallen.

 

Het voorkomen van botsingen op werkplaatsen start met enkele organisatorische maatregelen:

 • Voorzie een strikte scheiding tussen de doorstroming van voertuigenverkeer en voetgangersverkeer.
  • Al vanaf de ontwerpfase van de werken kan er een plan worden opgesteld dat het verkeer regelt en kruisingen tussen voetgangers en voertuigen zo veel mogelijk beperkt.
  • Markeringen en fysieke barrières zijn hierbij nuttige hulpmiddelen.
 • Informeer alle werknemers op de werkplaats over de veiligheidsvoorschriften.
 • Geef duidelijk de snelheidslimieten aan op de bedrijfssites en controleer of deze gerespecteerd worden. Benadruk daarnaast het belang van een rijstijl aangepast aan de situatie, bv. xtra vertragen en voldoende afstand tegenover andere voertuigen in bochten, op hellingen en in de nabijheid van voetgangers.

 

Vervolgens kunnen technische maatregelen, zoals het optimaliseren van de zichtbaarheid in het voertuig, de veiligheid aanzienlijk verhogen:

 • Bij aankoop van nieuwe toestellen is het aangewezen te kiezen voor machines met een zo groot mogelijk glasoppervlak.
 • Om dode hoeken te vermijden, kan men gebruikmaken van een digitale camera of extra spiegels.
 • Voorzie de machines van sensoren voor het detecteren van personen en voorwerpen. Een goede afstelling van deze sensoren is essentieel, want te gevoelige systemen kunnen leiden tot vals alarm en bijgevolg tot een verlaagde alertheid bij echt gevaar.
 • Zorg waar nodig voor verlichting en kledij met een verhoogde zichtbaarheid.

 

Tot slot is er ook de menselijke factor:

 • Voorzie voor elke werknemer de nodige opleidingen over interne mobiliteit en het besturen van voertuigen. Zorg voor de nodige begeleiding en opvolging bij nieuwe werknemers en contractors.
 • Sensibiliseer zowel chauffeurs als voetgangers over de dode hoeken bij vrachtwagens. De dode hoeken worden vaak kleiner ingeschat dat ze werkelijk zijn.
 • Werknemers met een veiligheidsfunctie moeten ook voorafgaandelijk en om de twee jaar een periodiek gezondheidstoezicht krijgen bij de arbeidsarts.

 

 

Elk jaar vallen er slachtoffers bij ernstige en soms zelfs fatale botsingen met machines of voertuigen. Doorgaans vinden de aanrijdingen plaats tijdens manoeuvres zoals achteruitrijden. Preventiemaatregelen in combinatie met enkele organisatorische en technische maatregelen kunnen de kans op zulke ongevallen aanzienlijk verkleinen.

 

Bron

Un chauffeur de bulldozer écrase un homme dans le zoning des Plénesses https://www.dhnet.be/regions/liege/verviers/2022/09/15/un-chauffeur-de-bulldozer-ecrase-un-homme-dans-le-zoning-des-plenesses-NGVP7CTEWBGODPEY233MWE5VVU/

Het Nieuwsblad Bulldozer overrijdt man bij arbeidsongeval in Verviers https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220915_95338077

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski