Doorgaan naar hoofdcontent

Bestuurder bulldozer verwondt twee werknemers in Verviers

In een bedrijvenpark in Verviers is woensdag 14 september een ernstig arbeidsongeval gebeurd. De bestuurder van een bulldozer reed er tijdens een manoeuvre twee mannen aan. Een van hen werd aan het hoofd geraakt, de andere werd overreden en raakte ernstig gewond.

 

 

Het arbeidsongeval gebeurde op de site voor het bedrijf Enerwood, dat een biomassafabriek exploiteert in Dison. De bestuurder van een bulldozer was houtsnippers aan het leveren. Tijdens het uitvoeren van een manoeuvre raakte hij twee bezorgers die werken voor een bedrijf in Zulte, Oost-Vlaanderen. Een van hen werd aan het hoofd geraakt, de andere werd overreden en raakte ernstig gewond. Beide mannen werden naar het ziekenhuis gebracht. De man die aan het hoofd werd geraakt, kon het ziekenhuis verlaten en naar huis terugkeren. De toestand van zijn collega is nog steeds kritiek.

 

Na het incident besloot het bedrijf Enerwood zijn activiteiten op de site deels op te schorten. De arbeidsinspectie stuurde een deskundige ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval vast te stellen en na te gaan of er overtredingen hebben plaatsgevonden.

 

Dit soort ongevallen komen het meest voor in de sectoren bouw, transport, logistiek en afvalophaling. Bij het grootste deel (43% ) van de incidenten zijn vrachtwagens van meer dan 3,5 ton verantwoordelijk. Daarnaast veroorzaken machines zoals bulldozers en heftrucks (24%) en vuilniswagens (9%) de ongevallen.

 

Het voorkomen van botsingen op werkplaatsen start met enkele organisatorische maatregelen:

  • Voorzie een strikte scheiding tussen de doorstroming van voertuigenverkeer en voetgangersverkeer.
    • Al vanaf de ontwerpfase van de werken kan er een plan worden opgesteld dat het verkeer regelt en kruisingen tussen voetgangers en voertuigen zo veel mogelijk beperkt.
    • Markeringen en fysieke barrières zijn hierbij nuttige hulpmiddelen.
  • Informeer alle werknemers op de werkplaats over de veiligheidsvoorschriften.
  • Geef duidelijk de snelheidslimieten aan op de bedrijfssites en controleer of deze gerespecteerd worden. Benadruk daarnaast het belang van een rijstijl aangepast aan de situatie, bv. xtra vertragen en voldoende afstand tegenover andere voertuigen in bochten, op hellingen en in de nabijheid van voetgangers.

 

Vervolgens kunnen technische maatregelen, zoals het optimaliseren van de zichtbaarheid in het voertuig, de veiligheid aanzienlijk verhogen:

  • Bij aankoop van nieuwe toestellen is het aangewezen te kiezen voor machines met een zo groot mogelijk glasoppervlak.
  • Om dode hoeken te vermijden, kan men gebruikmaken van een digitale camera of extra spiegels.
  • Voorzie de machines van sensoren voor het detecteren van personen en voorwerpen. Een goede afstelling van deze sensoren is essentieel, want te gevoelige systemen kunnen leiden tot vals alarm en bijgevolg tot een verlaagde alertheid bij echt gevaar.
  • Zorg waar nodig voor verlichting en kledij met een verhoogde zichtbaarheid.

 

Tot slot is er ook de menselijke factor:

  • Voorzie voor elke werknemer de nodige opleidingen over interne mobiliteit en het besturen van voertuigen. Zorg voor de nodige begeleiding en opvolging bij nieuwe werknemers en contractors.
  • Sensibiliseer zowel chauffeurs als voetgangers over de dode hoeken bij vrachtwagens. De dode hoeken worden vaak kleiner ingeschat dat ze werkelijk zijn.
  • Werknemers met een veiligheidsfunctie moeten ook voorafgaandelijk en om de twee jaar een periodiek gezondheidstoezicht krijgen bij de arbeidsarts.

 

 

Elk jaar vallen er slachtoffers bij ernstige en soms zelfs fatale botsingen met machines of voertuigen. Doorgaans vinden de aanrijdingen plaats tijdens manoeuvres zoals achteruitrijden. Preventiemaatregelen in combinatie met enkele organisatorische en technische maatregelen kunnen de kans op zulke ongevallen aanzienlijk verkleinen.

 

Bron

Un chauffeur de bulldozer écrase un homme dans le zoning des Plénesses https://www.dhnet.be/regions/liege/verviers/2022/09/15/un-chauffeur-de-bulldozer-ecrase-un-homme-dans-le-zoning-des-plenesses-NGVP7CTEWBGODPEY233MWE5VVU/

Het Nieuwsblad Bulldozer overrijdt man bij arbeidsongeval in Verviers https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220915_95338077

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels