Doorgaan naar hoofdcontent

Beroepsziekten Nederland in cijfers

Het rapport “Beroepsziekten in Cijfers 2022” van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is verschenen. Covid was in 2021 de belangrijkste beroepsziekte, stress/burn-out en MSA blijven ook belangrijk.

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreert en signaleert beroepsziekten via het nationale melding- en registratiesysteem en meerdere specifieke peilstations. Het 69 pagina’s tellend rapport “Beroepsziekten in Cijfers 2022” is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en is verschenen op 28 juni 2022. Het rapport geeft een overzicht van het aantal geregistreerde beroepsziekten, de aard ervan en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.

De meest gemelde beroepsziekten in 2021 zijn met 1.866 meldingen infectieziekten en luchtwegaandoeningen als gevolg van covid-19 (41% van het totaal). Het gaat naar schatting om 88 meldingen per 100.000 werknemers. De covid-19 meldingen kwamen vooral uit de gezondheidszorg, ambulancediensten, onderwijs, brandweer, detailhandel en weg- en personenvervoer.

Ook overspanning en burn-out (26%) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (17%) komen veel voor. De cijfers zijn het hoogst in de branches water- en afvalbeheer, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, industrie, energievoorziening, en informatie en communicatie.

Bij 91% van de werknemers met een gemelde beroepsziekte uit de nationale registratie is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid, vaak met een lange verzuimduur. Bij 4% van deze werknemers gaat het om blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg van een beroepsziekte.

In totaal hebben 750 bedrijfsartsen 4.520 beroepsziekten gemeld aan de Nationale Registratie. De meeste beroepsziekten werden vastgesteld tijdens de verzuimbegeleiding en het arbeidsgezondheidskundig spreekuur. Werkenden met een vastgestelde beroepsziekte kregen vooral preventieve adviezen op het gebied van behandeling of therapie, organisatie of gedrag. Bij een beperkt deel van de meldingen is werkplekonderzoek uitgevoerd.

De statistieken van Fedris, de Belgische overheidsinstantie, zijn nog niet verschenen. Uit het verslag met de cijfers van 2020 kwamen wel al soortgelijke cijfers.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal