Het rapport “Beroepsziekten in Cijfers 2022” van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is verschenen. Covid was in 2021 de belangrijkste beroepsziekte, stress/burn-out en MSA blijven ook belangrijk.
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreert en signaleert beroepsziekten via het nationale melding- en registratiesysteem en meerdere specifieke peilstations. Het 69 pagina’s tellend rapport “Beroepsziekten in Cijfers 2022” is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en is verschenen op 28 juni 2022. Het rapport geeft een overzicht van het aantal geregistreerde beroepsziekten, de aard ervan en de verdeling binnen sectoren en beroepen in Nederland. Daarnaast beschrijft het wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot beroepsziekten.
De meest gemelde beroepsziekten in 2021 zijn met 1.866 meldingen infectieziekten en luchtwegaandoeningen als gevolg van covid-19 (41% van het totaal). Het gaat naar schatting om 88 meldingen per 100.000 werknemers. De covid-19 meldingen kwamen vooral uit de gezondheidszorg, ambulancediensten, onderwijs, brandweer, detailhandel en weg- en personenvervoer.
Ook overspanning en burn-out (26%) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (17%) komen veel voor. De cijfers zijn het hoogst in de branches water- en afvalbeheer, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, industrie, energievoorziening, en informatie en communicatie.
Bij 91% van de werknemers met een gemelde beroepsziekte uit de nationale registratie is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid, vaak met een lange verzuimduur. Bij 4% van deze werknemers gaat het om blijvende arbeidsongeschiktheid als gevolg van een beroepsziekte.
In totaal hebben 750 bedrijfsartsen 4.520 beroepsziekten gemeld aan de Nationale Registratie. De meeste beroepsziekten werden vastgesteld tijdens de verzuimbegeleiding en het arbeidsgezondheidskundig spreekuur. Werkenden met een vastgestelde beroepsziekte kregen vooral preventieve adviezen op het gebied van behandeling of therapie, organisatie of gedrag. Bij een beperkt deel van de meldingen is werkplekonderzoek uitgevoerd.
De statistieken van Fedris, de Belgische overheidsinstantie, zijn nog niet verschenen. Uit het verslag met de cijfers van 2020 kwamen wel al soortgelijke cijfers.