Doorgaan naar hoofdcontent

Arbeider overleden na val van zevende verdieping in Westwing Tower Roeselare

Een 50-jarige elektricien is overleden nadat hij donderdagochtend vanaf de zevende verdieping viel in de Westwing Tower.

 

 

Donderdag 13 oktober 2022 deed zich omstreeks 11 uur een zwaar werkongeval voor op het Westwing Park, waar men momenteel volop bezig is met de bouw van het grote kantorengebouw Westwing Tower. Een 50-jarige man uit Aalter, die de Roemeense nationaliteit heeft, was er aan de slag op de zevende verdieping. Hij is elektricien bij de onderneming De Cadt Energie uit Veurne en diende bekabeling te leggen waarvoor hij in de liftschacht moest zijn.

 

De man viel door een technische koker en belandde uiteindelijk helemaal beneden. De hulpdiensten snelden onmiddellijk ter plaatse. De man kreeg er de eerste zorgen en werd in kritieke toestand naar het vlakbij gelegen ziekenhuis AZ Delta overgebracht. Daar is de man overleden aan zijn verwondingen.

 

Vallen van hoogte is een vaak voorkomende oorzaak van (ernstige) arbeidsongevallen, zoals een recent rapport van de Nederlandse Inspectie SZW nog heeft aangetoond. Ongeveer 5% van de werkenden werkt op hoogte. Meestal gaat het om ladders, steigers of hoogwerkers. In iets meer dan de helft van de bedrijven waar wordt gewerkt op hoogte is er geen risicoanalyse of is werken op hoogte niet opgenomen als risico. In bedrijven met minder dan tien werknemers heeft bijna twee derde geen risicoanalyse, of staat werken op hoogte er niet in. Een grote meerderheid van de bedrijven neemt wel maatregelen om valgevaar te voorkomen. Het gaat hierbij meestal om organisatorische maatregelen zoals voorlichting en toezicht (71%). Bijna 60% neemt bronmaatregelen, zoals het vervangen van arbeidsmiddelen door een veiliger middel. Ruim 10% van de bedrijven neemt helemaal geen maatregelen om het risico te beheersen. Vaak gaat het daar om bedrijven in de sector handel.

 

Ongevallen op hoogte hebben meestal betrekking op vallen van een ladder, trapje of opstapje. Deze slachtoffers hebben vaak geen blijvend letsel. Slachtoffers die vallen van een dak, vloer of platform, lopen vaak ernstiger letsel op dan slachtoffers die van een ladder vallen. Vaak vallen zij van 2,5 meter of hoger. In een kwart van de bijna 100 ongevallen heeft dit geleid tot blijvend letsel bij het slachtoffer. Vaak verloor het slachtoffer de balans bij het uitvoeren van een activiteit, gleed uit of struikelde. Ook ontbrak regelmatig de (dak)randbeveiliging.

 

De preventieadviseur moet een risicoanalyse uitvoeren met het oog op het identificeren, het vaststellen, het nader bepalen en het evalueren van die risico's voor het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van werkzaamheden op hoogte. De werkgever heeft de verplichting de nodige materiële en organisatorische maatregelen te treffen. Wanneer men werkzaamheden op hoogte niet kan vermijden, moeten ze goed worden gepland en voorbereid. Deze werken moet men uitvoeren op een veilige manier, waarbij men gebruik maakt van de juiste uitrusting. Niet voldoen aan deze eisen voor een veilige uitvoering, kan aanleiding zijn tot onmiddellijke stillegging van de werken en tot boetes.

 

 

Hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren, is voorlopig onduidelijk. De dienst Toezicht Welzijn op het werk gaat ter plekke om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

 

 

Bron

KW Arbeider overleden na val van zevende verdieping in Westwing Tower Roeselare https://kw.be/nieuws/ongevallen/arbeidsongeval/arbeider-overleden-na-val-van-zes-verdiepingen-in-westwing-tower-roeselare/

 


Afbeelding (bron: https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w680/h0/4747833/b823316756z-1-20221013133559-000gk14031lf-1-0-jpg.jpg)



Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in België. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in België? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski