Doorgaan naar hoofdcontent

Toename in sterfgevallen: Analyse van Belgische trends in 2022

Een stijging van 5,5% in het aantal sterfgevallen werd opgetekend in België in 2022 in vergelijking met het gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021. De stijging was statistisch significant in zowel Vlaanderen als Wallonië en vooral onder vrouwen en personen ouder dan 85 jaar. Deze trends waren het sterkst in april, gedurende de zomer, en in december.


Stijging van Overlijdens: Een Vergelijking

Statbel registreerde in 2022 in totaal 116.380 overlijdens in België, een stijging van 3,6% ten opzichte van 2021. Deze stijging is echter nog markanter (5,5%) als men de cijfers vergelijkt met het vierjarig gemiddelde van 2017, 2018, 2019 en 2021. Het jaar 2020 is buiten beschouwing gelaten vanwege de uitzonderlijke impact van de coronapandemie op de sterftecijfers. Het effect van de bevolkingsstructuur op deze stijging moet nog onderzocht worden.


Regionale Trends: Vlaanderen en Wallonië

Een nadere blik op de regionale verschillen toont aan dat Vlaanderen en Wallonië de hoogste toenames kenden in sterfgevallen in 2022, met stijgingen van respectievelijk 6,8% en 4,6% in vergelijking met het vierjarig gemiddelde. Brussel, daarentegen, had vrijwel hetzelfde aantal overlijdens als het voorgaande gemiddelde. De verschillen in bevolkingsstructuur tussen de regio's kunnen mogelijk bijdragen aan deze variaties, aangezien Vlaanderen de grootste populatie 65-plussers had op 1 januari 2022.


 

Afbeelding: Evolutie van het aantal overlijdens in België en de gewesten van 2017 tot 2022. Bron: Statbel.


Demografische Details: Vrouwen en Ouderen

Verder is een hogere stijging in overlijdens opgetekend bij vrouwen (6,5%) in 2022, vergeleken met het vierjarig gemiddelde, terwijl het aantal overlijdens bij mannen met 4,5% steeg. In vergelijking met 2021 is er een sterke toename van overlijdens bij vrouwen, terwijl het aantal overlijdens bij mannen vrijwel gelijk blijft. De grootste stijging is waargenomen bij personen ouder dan 85, met een toename van 9,6% in 2022 in vergelijking met het vierjarig gemiddelde. Er zijn ook stijgingen genoteerd in de leeftijdsgroepen 75-84 jaar en 65-74 jaar.


Maandelijkse Sterftecijfers: April, Zomer en December

Een maandelijkse analyse van sterftecijfers toont aan dat de maanden april, de zomermaanden (vooral augustus) en december hogere sterftecijfers kenden dan gebruikelijk. De precieze redenen voor deze pieken zijn veelvuldig en worden nog onderzocht.

De aprilpiek van 15,2% kan te wijten zijn aan een licht verhoogd aantal overlijdens door zowel COVID-19 als de griep. Ook tijdens de zomermaanden was er een toename in overlijdens met de hoogste piek in augustus. De buitengewoon warme zomer en variabele luchtkwaliteit kunnen hier een rol in hebben gespeeld. December liet eveneens een stijging in sterfgevallen zien, wellicht te wijten aan de samenspel van verschillende factoren waaronder griep, het RSV-virus en lagere luchtkwaliteit.


 


Afbeelding: Evolutie van het aantal overlijdens per maand van 2017 tot 2022. Bron: Statbel.


In de historische context sinds 1841 bevindt 2022 zich op de 165e plaats qua bruto sterftecijfer met 10,0 per duizend, beter dan het coronajaar 2020 (147e plaats, 11,0 per duizend), maar minder goed dan 2021 (172e plaats, 9,7 per duizend). De meeste jaren met een lager sterftecijfer dan 2021 hebben zich allemaal voorgedaan in deze eeuw. Deze cijfers benadrukken het belang van verdere analyse en preventieve maatregelen om de trend van stijgende sterftecijfers te bestrijden.


Bron: Statbel - Overlijdens met 5,5% gestegen in 2022

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...

Leef naar je waarden: Goede voornemens die werken

Het nieuwe jaar is begonnen, en zoals velen van jullie stel ik ook elk jaar een aantal concrete doelstellingen op. Denk hierbij aan uitdagingen zoals 100 boeken lezen, 1000 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben, of 250 artikels schrijven. Deze doelen zijn geen harde verplichtingen, maar dienen eerder als leidraad om te leven naar mijn kernwaarden. Kernwaarden als kompas Kernwaarden zijn de principes en overtuigingen die voor jou het belangrijkst zijn in het leven. Ze vormen de basis van wie je bent, wat je belangrijk vindt, en hoe je je keuzes maakt. Denk aan waarden zoals zorgzaamheid, eerlijkheid, groei, vrijheid, creativiteit of gezondheid. Door hieraan concrete doelen te stellen, zorg ik ervoor dat deze waarden niet vaag blijven, maar een plek krijgen in mijn dagelijkse leven. Het opschrijven van 1000 dingen waar ik dankbaar voor ben, houdt me bewust van de kleine en grote momenten die het leven waardevol maken. Het lezen van 100 boeken helpt me groeien en houdt mijn nieuwsg...