Doorgaan naar hoofdcontent

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op (bedrijfs)evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.

 

Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving

Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.

 

Veelvoorkomende veiligheidsproblemen

Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten:

  • Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergrond is vaak afwezig, waardoor het risico op ernstig letsel toeneemt bij een val.
  • Verkeerde positionering: De ruimte rond en tussen opblaasbare structuren is vaak onvoldoende, wat kan leiden tot botsingen of valpartijen.
  • Gebrekkige verankering: Niet verankerde structuren kunnen verplaatsen of omvergeblazen worden, wat een groot veiligheidsrisico vormt.
  • Onveilige verbindingen: De verbindingen tussen modules kunnen ongeschikt zijn, wat leidt tot val- of beknellingsgevaar.
  • Toegankelijke blaasapparatuur: De blazer moet buiten bereik van kinderen geplaatst worden om gevaarlijke situaties te voorkomen.
  • Onveilige locatie: Opstellen naast druk verkeer of andere risicovolle omgevingen verhoogt het ongevalsrisico.
  • Nalatigheid in instructies: Het niet volgen van fabrieksinstructies kan tot gevaarlijke situaties leiden.

 

Actieplan van FOD Economie

Om de veiligheid te verhogen, zal de FOD Economie controles uitvoeren bij evenementen met opblaasbare structuren. Indien nodig, zullen zij ingrijpen om de activiteiten stop te zetten en zo de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.


Afbeelding: Een extract uit de folder “Pop-upevenementen met opblaasbare structuren: U bent verantwoordelijk!”.

 

Het is duidelijk dat organisatoren vaak niet volledig op de hoogte zijn van de risico's en regelgeving rond opblaasbare attracties. Bewustwording en opleiding zijn essentieel om de veiligheid bij evenementen te verbeteren.


Bronnen:

Prebes - Controles op veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren https://www.prebes.be/nieuws/2024/03/controles-veiligheid-springkastelen-andere-opblaasbare-structuren

B-ESA – Veiligheid van springkastelen en andere opblaasbare structuren https://www.b-esa.be/nl/nieuws/veiligheid-van-springkastelen-en-andere-opblaasbare-structuren

FOD Economie - Pop-upevenementen met opblaasbare structuren https://economie.fgov.be/nl/publicaties/pop-upevenementen-met

 



Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Beroepsrisico's voor kappers zwaar onderschat, blijkt uit nieuw Europees onderzoek

Onderzoeksproject richtte zich op implementatie van Europese kaderovereenkomst over gezondheid en veiligheid in kapperssector. Meer dan een op de drie kappers in Europa heeft eczeem en kappers worden dagelijks blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën die kunnen leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten. Een onderzoeksproject gericht op de gezondheid en veiligheid van kappers is afgerond. Het project richtte zich op de implementatie van de Europese kaderovereenkomst over beroepsgezondheid en veiligheid in de kapperssector. Kappers hebben veelvuldig contact met gevaarlijke chemicaliën, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt zoals huidschade, ademhalingsproblemen en kanker. Het onderzoek toonde aan dat meer dan een op de drie kappers in Europa eczeem heeft. Daarnaast worden kappers dagelijks blootgesteld aan een breed scala aan haarcosmetische producten en gevaarlijke kapselchemicaliën, wat kan leiden tot huid- en ademhalingsproblemen en ander...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...