Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden.


Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube.


De toenemende relevantie van psychosociale risico's

Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving sinds 2014, benadrukken de toegang tot interne procedures voor werknemers en de rol van interne actoren bij de preventie van deze risico's.

De nieuwe 277 pagina’s tellende collectie, die meer dan 500 uittreksels van gerechtelijke beslissingen bevat en verdeeld is over zes thema’s, biedt een uniek inzicht in de aanpak van psychosociale risico's binnen de Belgische arbeidscontext.

 

Toelichting op een studievoormiddag

Met de studievoormiddag op 19 maart 2024, georganiseerd door de FOD Werkgelegenheid in samenwerking met FOD BOSA, werd een platform geboden voor uitwisseling tussen experts uit de preventie- en juridische wereld. Tijdens deze voormiddag werden drie kernthema’s behandeld: de identificatie en aanpak van psychosociale risico’s op het werk, de bescherming tegen represailles, en de juridische procedures rond grensoverschrijdend gedrag. Experts deelden hun inzichten en ervaringen, wat een rijkere dialoog en synergie tussen de preventie- en juridische sectoren bevorderde. De presentaties kunnen gedownload worden via de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid, en de opnames van de tussenkomsten zijn beschikbaar op de Beswic-website.

 

Vooruitkijken

Deze verzameling is niet alleen een momentopname; het document zal regelmatig worden bijgewerkt om nieuwe ontwikkelingen en rechtspraak te weerspiegelen. Dit benadrukt de toewijding aan continue verbetering en actualisatie van benaderingen om psychosociale risico's op het werk aan te pakken. Het document is online beschikbaar op de webpagina van de FOD Werkgelegenheid, in het thema Psychosociale risico’s op het werk, onder het tabblad “Regelgeving”.

 

 

In samenvatting biedt deze inspanning niet alleen een gedetailleerd overzicht van relevante rechtszaken, maar ook een platform voor discussie en uitwisseling van beste praktijken. Voor preventieadviseurs en andere belanghebbenden is dit een zeer nuttige bron van informatie om strategieën te ontwikkelen en toe te passen voor een gezondere werkomgeving.


Bronnen:

FOD Werkgelegenheid - Nieuwe publicatie: Psychosociale risico's op het werk - Verzameling van de rechtspraak van de arbeidsgerechten sinds 2016

Populaire posts van deze blog

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels