Nieuwe cijfers uit de Werkbaarheidsmonitor van de SERV tonen aan dat jonge werknemers steeds vaker kampen met werkstressklachten en burn-outsymptomen. Dit vraagt om een gerichte aanpak, waarbij werkgevers een belangrijke rol kunnen spelen.
Jonge werknemers en werkdruk
De Werkbaarheidsmonitor, een grootschalig onderzoek dat om de vier jaar de arbeidskwaliteit in Vlaanderen in kaart brengt, stelt dat meer dan een derde (35,9%) van de werknemers tussen 18 en 35 jaar werkstressklachten heeft. Bij 13% is er zelfs sprake van burn-outsymptomen. Waar jonge werknemers vroeger beter scoorden dan oudere collega’s, is dat verschil verdwenen.
Evolutie 2004-2023 aandeel werknemers met werkstressklachten naar leeftijd. Bron: Rapport SERV, p. 18.
Voor elke leeftijdsgroep ligt het aandeel met hoge werkdruk hoger in 2023 dan bij de nulmeting.
Belang van begeleiding en mentale zorg
Naast werkstress is motivatie een aandachtspunt. Bijna één op de vijf jongeren ervaart motivatieproblemen.
Evolutie 2004-2023 aandeel werknemers met motivatieproblemen naar leeftijd. Bron: Rapport SERV, p. 21.
Toch tonen de cijfers ook positieve trends: jonge werknemers rapporteren betere leermogelijkheden dan oudere collega's, wat hun professionele ontwikkeling ten goede komt.
De SERV pleit voor laagdrempelige toegang tot mentale gezondheidszorg en loopbaanbegeleiding, ook voor starters. Jong SERV benadrukt dat loopbaancheques, die momenteel pas na zeven jaar werkervaring beschikbaar zijn, al vanaf de start van een carrière moeten worden aangeboden.
Rol van werkgevers
Werkgevers kunnen bijdragen door:
- Het bespreekbaar maken van werkstress: tijdig signaleren en medewerkers ondersteunen bij het vinden van een balans.
- Training en begeleiding: jonge werknemers ondersteunen in het ontwikkelen van hun competenties.
- Mentale gezondheid bevorderen: samenwerken met HR en externe zorgprofessionals om adequate hulp te bieden.
Focus op specifieke risicogroepen
De monitor toont ook dat bepaalde groepen jonge werknemers een verhoogd risico op burn-out hebben. Zo ervaren jonge vrouwen vaker burn-outsymptomen (15,6%) dan jonge mannen (8,8%). Ook jonge medewerkers in de zorg- en onderwijssector hebben bovengemiddeld vaak last van burn-outsymptomen, met respectievelijk 18,0% en 16,6%. Daarnaast lopen werknemers met een arbeidshandicap het hoogste risico (25,9%). Voor deze groepen kan gerichte ondersteuning nuttig zijn, zoals mentale coaching en aangepaste werkomstandigheden.
Werkgevers kunnen een actieve rol spelen in het duurzaam inzetbaar houden van jonge werknemers. Door hun behoeften te begrijpen en in te spelen op hun welzijn, kunnen zij bijdragen aan een gezondere werkvloer voor de volgende generatie.
Bron: SERV - Ook voor jonge werknemers zijn mentaal welzijn en loopbaanbegeleiding belangrijk