Doorgaan naar hoofdcontent

Preventieprogramma lage rugpijn

Een vraag van een bedrijf, over de praktische toepassingen van een nieuw KB over lage rugpijn... direct ook maar op mijn blog.

---
De persoon met lage rugpijn moet zich via de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer kandidaat stellen voor het preventieprogramma.
Hij moet ten minste 4 weken tot maximum 3 maanden arbeidsongeschikt zijn ten gevolge van:
- hetzij mechanische lage rugpijn met of zonder worteluitstraling;
- hetzij een chirurgische ingreep in het gebied van de lendenwervelkolom; in dat geval beginnen de termijnen van 4 weken en van 3 maanden te lopen vanaf de datum van de ingreep.

Wanneer de duur van de ongeschiktheid de 4 weken niet bereikt, kan de persoon die sedert ten minste een week arbeidsongeschikt is zich kandidaat stellen, wanneer de duur van de relevante arbeidsongeschiktheden in het voorafgaande jaar in totaal minstens 4 weken bedraagt.

Het preventieprogramma omvat
a) een revalidatiebehandeling
b) indien nodig een ergonomisch advies dat omvat:
- een ergonomische studie van de arbeidspost van de betrokkene en/of
- een individuele vorming van de betrokkene op de arbeidsplaats door een ergonoom

Het Fonds voor de Beroepsziekten neemt ten laste:
- de kosten van de revalidatiebehandeling
- de kosten van de raadpleging, voorafgaand aan de behandeling, bij de geneesheer-specialist van het revalidatiecentrum
- de vergoeding voor de verplaatsingen tussen de verblijfplaats van de betrokkene en het revalidatiecentrum

Om gebruik te maken van het preventieprogramma, moet betrokkene zijn aanvraag indienen door middel van het gepaste formulier dat het FBZ ter beschikking stelt aan de betrokken personen. Dit formulier moet gedateerd en ondertekend worden door de aanvrager en door de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer. Binnen de maand van de ontvangst van de aanvraag door de werknemer stuurt het FBZ zijn gemotiveerde beslissing aan betrokkene en aan de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer.

De werkgever die, op vraag van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of op vraag van het Comité voor preventie en bescherming op het werk, de preventieadviseur-ergonoom of een ergonoom van het revalidatiecentrum belast met een ergonomisch advies, ontvangt van het FBZ een forfaitair bedrag van 350 euro om de aantoonbare kostprijs van het ergonomisch advies geheel of gedeeltelijk te compenseren. Deze tegemoetkoming moet gevraagd worden binnen de 6 maanden na de beslissing van het FBZ. De aanvraag moet vergezeld zijn van de factuur van het ergonomisch advies en van een gemotiveerd verslag. Binnen de maand van ontvangst van de aanvraag stuurt het FBZ zijn gemotiveerde beslissing aan de werkgever.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal