Doorgaan naar hoofdcontent

Rokende printers

Verleden vrijdag is in Het Laatste Nieuws een artikel verschenen, waarin staat dat printers even schadelijk zijn als sigaretten. Uit een Australisch onderzoek zou blijken dat kantoorprinters evenveel fijne stofdeeltjes uitstoten als een sigaret. Nieuws heet van de naald!

Nou ja, heet van de naald... Ik heb het in augustus van vorig jaar al gehad over dat onderzoek, in ben je belaserd. En in tussentijd heb ik eens de moeite gedaan om het artikel zelf door te nemen. En wat blijkt: die uitspraak "even schadelijk als een sigaret" moet toch met een flinke korrel zout genomen worden.
Ze hebben in dat onderzoek dus 62 laserprinters bestudeerd. Ongeveer 60% stootte géén ultrafijn stof uit. En van de 40% die dat wél deed, was er maar 27% waarbij dat niveau relatief hoog lag. Van alle 62 laserprinters, was de hoogste waarde 1,6 x 1011 deeltjes per minuut, wat in de buurt ligt van het roken van een sigaret (hierbij wordt 1,91 x 1011 deeltjes per minuut uitgestoten). Die hoogste meting lag ook een stuk hoger dan de tweede in de rij, zijnde 0,9 x 1011 deeltjes per minuut, en de derde was wederom een stuk lager.
Veel hing ook af van het type printer, de leeftijd van de printcartridge, en natuurlijk (vooral) hoeveel er mee geprint werd.
En dan waren er nog omgevingsfactoren, die veel verschil uitmaakten tussen de metingen. De concentratie van fijn stof in de buitenomgeving bvb., of hoeveel mensen er langs de printers liepen, met windverplaatsing tot gevolg.

Om te besluiten: beweren dat laserprinters even schadelijk zijn als sigaretten, is een onjuiste, misleidende uitspraak.

Populaire posts van deze blog

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Fedris gaat elk afgewezen ernstig arbeidsongeval controleren

In 2021 werd 14,8% van de arbeidsongevallen afgewezen door verzekeraars, een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen twintig jaar. Dit aantal bleef in 2022 stijgen naar 15,5%, wat neerkomt op 23.400 geweigerde dossiers. Maar liefst 1 op de 5 ernstige arbeidsongevallen wordt onterecht geweigerd, zo blijkt uit controles van Fedris. Het overheidsorgaan zal vanaf nu alle geweigerde ernstige ongevallen onderzoeken. Procedure na een arbeidsongeval Wanneer iemand een arbeidsongeval heeft, dient deze een beroep te doen op de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever. Deze verzekeraar besluit dan of het ongeval erkend wordt als een arbeidsongeval. Een arbeidsongeval omvat elke plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens het werk of op de weg van en naar het werk, waarbij er sprake moet zijn van fysieke of mentale schade. Toenemende afwijzingen en de rol van Fedris Uit gegevens blijkt dat in 2021 een recordaantal van 21.808 arbeidsongevallen, oftewel 14,8% van alle aangiftes, d

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal