Doorgaan naar hoofdcontent

Rokende printers

Verleden vrijdag is in Het Laatste Nieuws een artikel verschenen, waarin staat dat printers even schadelijk zijn als sigaretten. Uit een Australisch onderzoek zou blijken dat kantoorprinters evenveel fijne stofdeeltjes uitstoten als een sigaret. Nieuws heet van de naald!

Nou ja, heet van de naald... Ik heb het in augustus van vorig jaar al gehad over dat onderzoek, in ben je belaserd. En in tussentijd heb ik eens de moeite gedaan om het artikel zelf door te nemen. En wat blijkt: die uitspraak "even schadelijk als een sigaret" moet toch met een flinke korrel zout genomen worden.
Ze hebben in dat onderzoek dus 62 laserprinters bestudeerd. Ongeveer 60% stootte géén ultrafijn stof uit. En van de 40% die dat wél deed, was er maar 27% waarbij dat niveau relatief hoog lag. Van alle 62 laserprinters, was de hoogste waarde 1,6 x 1011 deeltjes per minuut, wat in de buurt ligt van het roken van een sigaret (hierbij wordt 1,91 x 1011 deeltjes per minuut uitgestoten). Die hoogste meting lag ook een stuk hoger dan de tweede in de rij, zijnde 0,9 x 1011 deeltjes per minuut, en de derde was wederom een stuk lager.
Veel hing ook af van het type printer, de leeftijd van de printcartridge, en natuurlijk (vooral) hoeveel er mee geprint werd.
En dan waren er nog omgevingsfactoren, die veel verschil uitmaakten tussen de metingen. De concentratie van fijn stof in de buitenomgeving bvb., of hoeveel mensen er langs de printers liepen, met windverplaatsing tot gevolg.

Om te besluiten: beweren dat laserprinters even schadelijk zijn als sigaretten, is een onjuiste, misleidende uitspraak.

Populaire posts van deze blog

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Bescherming voor Brusselse huishoudhulpen: Wat er verandert

Het Brussels Parlement heeft recentelijk besloten de rechten en arbeidsomstandigheden van huishoudhulpen te versterken. Dit artikel beschrijft de kernpunten van deze ordonnantie en hoe deze de huishoudhulpen in Brussel beïnvloedt. Groeiende behoefte aan bescherming Brussel telt op dit moment 28.137 huishoudhulpen, waarvan 21.393 Brusselaars zijn. 95 procent van hen is vrouw, veelal van buitenlandse afkomst en met een lage opleiding. Zij verzorgen dagelijks de huishoudelijke taken van 116.162 gebruikers. Met zo'n omvangrijke groep is het duidelijk dat hun bescherming en welzijn van het grootste belang zijn, zo stelt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) via zijn ordonnantie.   Opleiding en begeleiding Een kenmerk van de nieuwe regelgeving is de focus op opleiding. Elke nieuwe werknemer in de sector moet een initiële opleiding van 9 uur ondergaan, gevolgd door een jaarlijkse verplichte opleiding van 16 uur. Ter ondersteuning hiervan zullen bedrijven hun werkn

Organic Dust Toxic Syndrome (ODTS)

De term Organic Dust Toxic Syndrome werd voor het eerst in 1985 gebruikt. De aandoening, die is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen, geeft doorgaans geen blijvende schade.   ODTS? Toxische inhalatiekoorts veroorzaakt door een plotse blootstelling aan hoge dosissen organisch stof werd al in de jaren 70 in de medische literatuur beschreven. Op een symposium in 1985 werd voor het eerst de term Organic Dust Toxic Syndrome (oftewel Toxisch Organisch Stof Syndroom) geopperd. De aandoening is gekenmerkt door griepachtige verschijnselen met soms ook klachten van de longen die één tot vijf dagen aanhouden, en geeft doorgaans geen blijvende schade. Oorzaak ODTS kan optreden in allerlei werksituaties en beroepen met blootstelling aan organisch stof (zie kader). ODTS wordt veroorzaakt door een plotse en hoge blootstelling aan stof van organische oorsprong dat grote hoeveelheden bacteriën en/of schimmels bevat. De bacteriën bevatten endotoxinen, en de schimmels mycotoxinen (mee