Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamientjes, flatulentie en vergeetachtigheid

Ik zal nog maar eens de opmerkelijkste nieuwtjes van de laatste week opsommen... enfin alleszins datgene wat ík het opmerkelijkste vond.

Weet je nog dat ik een tijd geleden iedereen aanraadde om vitamientjes te slikken? Omdat een professor had gezegd dat dit allerlei akelige ouderdomskwaaltjes zoals Alzheimer, kanker, Parkinson en zo zou helpen voorkomen? Weet je nog? Wel, vergeet dat maar weer. Want nu heeft een ander onderzoek uitgewezen dat het slikken van die vitaminesupplementen meer kwaad dan goed kan doen. Het verbetert de levenskwaliteit niet, sommige vitamines zouden zelfs akelige kwaaltjes zoals kanker kunnen veroorzaken. Mensen met een vitaminetekort, dat is iets anders. Maar dat zou in onze maatschappij zo goed als niet voorkomen.

Een Amerikaanse school heeft een verbod ingesteld op opzettelijke flatulentie. Het dateert al van een aantal maanden geleden, maar ik ben het artikel hierover nu pas tegengekomen. De leerlingen van een bepaalde school hadden er namelijk zulk een populaire activiteit van gemaakt, dat het de leerkrachten behoorlijk op de zenuwen was gaan werken. Dus nu staan er straffen op het opzettelijk laten van winden. Ik vraag me wel af hoe ze de opzettelijke winden onderscheiden van de ónopzettelijke. Voert men een geluidsanalyse uit? "De hogere frequenties wijzen op een verhoogd aanspannen van de anale sluitspieren, leidend tot een 83,5% kans op intentioneel flatuleren." Of bestudeert men de gelaatsuitdrukking van de betrokken leerling? "U ziet duidelijk op de vertraagde beelden dat hij nét voor de gaslating... hiér... de supra-orbitaire spieren aanspant, wijzend op een flatus met voorbedachten rade." En bovendien kan de sterk gemotiveerde petomaan het systeem verslaan, door het nuttigen van bordenvol knolselder, ajuinen en bruine bonen. Wat leidt tot een significante toename van natuurlijk optredende darmgasproductie. Wat gaan ze beginnen tegen zulke biologische oorlogsvoering.

En recent onderzoek heeft uitgewezen dat mannen vergeetachtiger zijn dan vrouwen. Slecht nieuws voor de mannen zeker? Maar ik heb ook eens gelezen over een onderzoek omtrent vergeetachtigheid. Blijkt dat het vergeten wel degelijk een nuttige functie heeft. Er zijn namelijk een aantal mensen die zich quasi àlles herinneren. Wat deed je op 18 mei 1995? Een heel relaas volgt. Wat is de tekst van het liedje "Hey Jude"? De lyrics volgen terstond. Maar wat blijkt? Die mensen voelen zich verschrikkelijk. Want door die "information overload" zien ze door de bomen het bos niet meer. En dat is dus ook het doel van vergeten. De hersenen filteren de onbelangrijke informatie weg, en houden enkel de belangrijke elementen vast. Waardoor je een beeld krijgt van het groter geheel. Van wat écht belangrijk is. De mannelijke hersenen werken eigenlijk gewoonweg als bijzonder effectieve filters. We functioneren op een hóger niveau. Ahum.

O, en ik heb ook nog een boeiend artikel gelezen over een interessant onderwerp... zijnde... euhm... nee, ik weet het niet meer.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i