Doorgaan naar hoofdcontent

Helend licht

Vandaag lees ik op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij dat het bedrijfje I-Health lichtgelovigen geneest met ledjes. Je kent ze wel, de led-lampjes, die door hun energiezuinige verbruik steeds populairder worden als vervanging van de gloei- en spaarlamp. Je vindt ze ook als stand by lampje in je tv of pc, of als verklikkerlampje in je afstandsbediening. Werkt hij wel? Yup, het lampje flikkert.
Wel, zulke lampjes worden nu ingezet als behandeling van allerlei aandoeningen. De oorzaak van aandoeningen ligt namelijk altijd op energetisch niveau, beweren de I-Healthers. En zodoende behandelen zij de oorzaak, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde die de gevolgen van een aandoening behandelen. Waar halen ze het toch? Het overgrote succes van de hedendaagse geneeskunde ligt er juist in dat ze zo succesvol de oorzaken van aandoeningen behandelen. Vaccins en antibiotica, om al onmiddellijk twee voorbeelden te geven.
Maar bon, licht heeft inderdaad verschillende bewezen positieve gezondheidseffecten.

Ultraviolet licht bevordert de kalkstofwisseling. Onder invloed van UVB-licht maakt het lichaam vitamine D3, onmisbaar voor gezonde botontwikkeling. Een chronisch tekort aan zonlicht leidt bij kinderen tot rachitis. Je herkent deze botaandoening vooral door de kromme benen; door het kalktekort buigen de botten in de benen onder de druk van het bovenlichaam. Tijdens de opkomende industrialisering in de 18e en 19e eeuw werden kinderen ingezet als goedkope arbeidskrachten. In plaats van buiten te spelen, brachten ze hun dagen door in donkere fabriekshallen. Ondervoeding en gebrek aan zonlicht leidden tot de nu quasi (maar niet volledig) verdwenen aandoening.
Ik vraag me af of rachitis nu geen nieuw leven wordt ingeblazen door de toenemende industrialisering in China... of zelfs in het Westen, door het succes van de Wii's en dergelijke. Dat laatste gevaar is wel eenvoudig te verhelpen. Plant het wiiënde kind neer in de buurt van een raam, en het probleem is opgelost.
Behandeling met ultraviolet licht heeft nog steeds geneeskundige toepassingen, bvb. bij de behandeling van de huidaandoening psoriasis.

Infrarood licht is ook bevordelijk voor het welzijn. De warmtestralen gericht op de huid geven een aangenaam ontspannend effect op de onderliggende weefsels. Het helpt de spieren ontspannen. Een kersenpitkussen (dat je in de microgolfoven kunt opwarmen), een gelkussen of een goeie ouwe warmwaterzak zijn wel even effectief.

En lichttherapie met zichtbaar licht, met felle lampen die het complete daglichtspectrum te zien geven zonder schadelijk ultraviolet, kan mensen met najaarsdepressies wat prettiger gestemd maken en kan zelfs behulpzaam zijn bij jetlags. Het slaap-waakritme van de mens wordt beïnvloed door de hoeveelheid licht. Opgelet, ik ga nu even ingewikkeld doen. De lichtprikkels die de ogen opvangen, worden via het netvlies doorgestuurd naar de suprachiasmatische nucleus in de hypothalamus. Deze stuurt die informatie dan weer door naar de pijnappelklier (epifyse). Hier wordt de vrijzetting van serotonine geïnhibeerd. Hierdoor wordt er minder melatonine aangemaakt. Of eenvoudiger: meer licht = minder melatonine, minder licht = meer melatonine.
Dus tegen de avond gaat de concentratie melatonine in het bloed toenemen, en bereidt het lichaam zich voor op het slapen.
Een kwakkelzomer en hieropvolgende donkere herfst kan door de constant verhoogde concentraties melatonine aanleiding geven tot winterdepressies. Opgelet, omgekeerd kan onze Westerse levensstijl met constante blootstelling aan kunstlicht en lagere melatonineconcentraties ook leiden tot een verstoord waak-slaapritme, wat mogelijk zou leiden tot een verhoogd risico op een aantal kankers. Vrouwen met zeer verlichte badkamers zouden een verhoogd risico hebben op borstkanker. (Dat komt ervan, als je de badkamer te lang bezet houdt.)

Met al de medische toepassingen van licht, kon het natuurlijk niet lang meer duren tot een of andere "alternatieve behandeling" de kop op zou steken.
Maar misschien mag ik niet zo kritisch zijn, en moet ik zelf mee op de kar springen bij deze nieuwste hype. Op de foto hierlangs zie je een blauw helend licht. Dit is door mij (en NASA) speciaal ontwikkeld om in combinatie met een geel helend licht elke aandoening met 100% effectiviteit te behandelen. De gewogen energiegolven gaan via je netvlies opgenomen worden in je energiebanen, en via de meridianen je chakra terug in evenwicht brengen. Je moet enkel op een afstand van precies 21,7 cm onafgebroken naar het blauw helend licht kijken, gedurende exact 38 minuten. Als je hiervan afwijkt, gaat het blauw helend licht minder effectief zijn, maar geen nood, je kunt deze behandeling zo vaak als je wilt herhalen. Gelieve na afloop van de blauwlichttherapie 145 Euro over te maken op mijn rekening. Na de overschrijving stuur ik je het complementair geel helend licht op, dat de behandeling volledig maakt.
Let wel, ik doe dit natuurlijk niet uit eigen gewin, maar om de mensheid te helpen...

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h