Doorgaan naar hoofdcontent

Helend licht

Vandaag lees ik op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij dat het bedrijfje I-Health lichtgelovigen geneest met ledjes. Je kent ze wel, de led-lampjes, die door hun energiezuinige verbruik steeds populairder worden als vervanging van de gloei- en spaarlamp. Je vindt ze ook als stand by lampje in je tv of pc, of als verklikkerlampje in je afstandsbediening. Werkt hij wel? Yup, het lampje flikkert.
Wel, zulke lampjes worden nu ingezet als behandeling van allerlei aandoeningen. De oorzaak van aandoeningen ligt namelijk altijd op energetisch niveau, beweren de I-Healthers. En zodoende behandelen zij de oorzaak, in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde die de gevolgen van een aandoening behandelen. Waar halen ze het toch? Het overgrote succes van de hedendaagse geneeskunde ligt er juist in dat ze zo succesvol de oorzaken van aandoeningen behandelen. Vaccins en antibiotica, om al onmiddellijk twee voorbeelden te geven.
Maar bon, licht heeft inderdaad verschillende bewezen positieve gezondheidseffecten.

Ultraviolet licht bevordert de kalkstofwisseling. Onder invloed van UVB-licht maakt het lichaam vitamine D3, onmisbaar voor gezonde botontwikkeling. Een chronisch tekort aan zonlicht leidt bij kinderen tot rachitis. Je herkent deze botaandoening vooral door de kromme benen; door het kalktekort buigen de botten in de benen onder de druk van het bovenlichaam. Tijdens de opkomende industrialisering in de 18e en 19e eeuw werden kinderen ingezet als goedkope arbeidskrachten. In plaats van buiten te spelen, brachten ze hun dagen door in donkere fabriekshallen. Ondervoeding en gebrek aan zonlicht leidden tot de nu quasi (maar niet volledig) verdwenen aandoening.
Ik vraag me af of rachitis nu geen nieuw leven wordt ingeblazen door de toenemende industrialisering in China... of zelfs in het Westen, door het succes van de Wii's en dergelijke. Dat laatste gevaar is wel eenvoudig te verhelpen. Plant het wiiënde kind neer in de buurt van een raam, en het probleem is opgelost.
Behandeling met ultraviolet licht heeft nog steeds geneeskundige toepassingen, bvb. bij de behandeling van de huidaandoening psoriasis.

Infrarood licht is ook bevordelijk voor het welzijn. De warmtestralen gericht op de huid geven een aangenaam ontspannend effect op de onderliggende weefsels. Het helpt de spieren ontspannen. Een kersenpitkussen (dat je in de microgolfoven kunt opwarmen), een gelkussen of een goeie ouwe warmwaterzak zijn wel even effectief.

En lichttherapie met zichtbaar licht, met felle lampen die het complete daglichtspectrum te zien geven zonder schadelijk ultraviolet, kan mensen met najaarsdepressies wat prettiger gestemd maken en kan zelfs behulpzaam zijn bij jetlags. Het slaap-waakritme van de mens wordt beïnvloed door de hoeveelheid licht. Opgelet, ik ga nu even ingewikkeld doen. De lichtprikkels die de ogen opvangen, worden via het netvlies doorgestuurd naar de suprachiasmatische nucleus in de hypothalamus. Deze stuurt die informatie dan weer door naar de pijnappelklier (epifyse). Hier wordt de vrijzetting van serotonine geïnhibeerd. Hierdoor wordt er minder melatonine aangemaakt. Of eenvoudiger: meer licht = minder melatonine, minder licht = meer melatonine.
Dus tegen de avond gaat de concentratie melatonine in het bloed toenemen, en bereidt het lichaam zich voor op het slapen.
Een kwakkelzomer en hieropvolgende donkere herfst kan door de constant verhoogde concentraties melatonine aanleiding geven tot winterdepressies. Opgelet, omgekeerd kan onze Westerse levensstijl met constante blootstelling aan kunstlicht en lagere melatonineconcentraties ook leiden tot een verstoord waak-slaapritme, wat mogelijk zou leiden tot een verhoogd risico op een aantal kankers. Vrouwen met zeer verlichte badkamers zouden een verhoogd risico hebben op borstkanker. (Dat komt ervan, als je de badkamer te lang bezet houdt.)

Met al de medische toepassingen van licht, kon het natuurlijk niet lang meer duren tot een of andere "alternatieve behandeling" de kop op zou steken.
Maar misschien mag ik niet zo kritisch zijn, en moet ik zelf mee op de kar springen bij deze nieuwste hype. Op de foto hierlangs zie je een blauw helend licht. Dit is door mij (en NASA) speciaal ontwikkeld om in combinatie met een geel helend licht elke aandoening met 100% effectiviteit te behandelen. De gewogen energiegolven gaan via je netvlies opgenomen worden in je energiebanen, en via de meridianen je chakra terug in evenwicht brengen. Je moet enkel op een afstand van precies 21,7 cm onafgebroken naar het blauw helend licht kijken, gedurende exact 38 minuten. Als je hiervan afwijkt, gaat het blauw helend licht minder effectief zijn, maar geen nood, je kunt deze behandeling zo vaak als je wilt herhalen. Gelieve na afloop van de blauwlichttherapie 145 Euro over te maken op mijn rekening. Na de overschrijving stuur ik je het complementair geel helend licht op, dat de behandeling volledig maakt.
Let wel, ik doe dit natuurlijk niet uit eigen gewin, maar om de mensheid te helpen...

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Boeken top 10 2024

Dit jaar heb ik opnieuw de mijlpaal bereikt van 100 gelezen boeken. 37 ervan heb ik een score van 5  op 5 gegeven. Uit deze lijst heb ik 10 favorieten geselecteerd die elk op hun eigen manier uitzonderlijk zijn. Hier is mijn top 10, in chronologische volgorde. Siddhartha Mukherjee – The Song of the Cell Een fascinerende reis door de geschiedenis van celbiologie. Mukherjee onderzoekt hoe cellen het fundament vormen van zowel leven als geneeskunde, en hoe ontdekkingen in celonderzoek onze kijk op gezondheid en ziekte blijvend hebben veranderd. Wetenschappelijk en toch toegankelijk geschreven. Jessie Singer – There Are No Accidents Singer onthult de systemische oorzaken achter wat vaak "ongelukken" worden genoemd. De meeste “ongelukken” zijn voorspelbaar en te voorkomen. Singer toont hoe deze term machthebbers beschermt, kwetsbaren in gevaar brengt, onderzoek ontmoedigt, schuld verschuift, slachtoffers blameert, woede dempt en zelfs begrip voor daders wekt. Boeiend en confronter...

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels...