Doorgaan naar hoofdcontent

Bof is back

Bof is een heel besmettelijke ziekte. De laatste jaren hoorde je er niet zo veel meer van, dankzij de hoge vaccinatiegraad bij ons. In 2012 is er echter een opflakkering geweest in het Gentse, en opnieuw dit voorjaar. Vandaag heb ik van twee collega's in Limburg twee onafhankelijke casussen doorgekregen; toeval of een nieuwe epidemie, ditmaal in het oosten van ons land?

Ik erger me er wel aan, dat dit nu nog steeds kan gebeuren. In een ideale wereld volgen de mensen de wetenschappelijke richtlijnen, en worden dergelijke vervelende virussen definitief de kop ingedrukt. Bijna alle kinderen kunnen  worden ingeĆ«nt, en de kleine groep zwakke kindjes worden beschermd door de kudde-immuniteit. Dat betekent dat deze minderheid niet beschermd is, maar omdat (bijna) iedereen rondom hen dat wel is, raken zij niet besmet. Voor bof ligt de drempel hiervoor rond de 80%: wanneer minstens vier op de vijf mensen gevaccineerd zijn, heeft de infectieziekte geen kans om uit te breiden tot een epidemie. Maar door een toenemend aantal religieuze nutcases en homeopathiedomkoppen (there, I said it) die "niet geloven" in vaccinatie, is de aandoening bezig aan een opmars.


Ok. Wat is nu mijn advies bij een melding van bof op het werk?

Personeelsleden die (mogelijk) zwanger zijn of met een zwangerschapswens: contact opnemen met hun behandelend arts, ter bepaling van hun beschermingsgraad (immuniteit). Indien bescherming niet zeker is, wordt de zwangere best van de werkplek verwijderd tot men zeker is dat het gevaar voor bof geweken is (incubatieperiode maximaal 25 dagen).
Zulk een verwijdering tijdens zwangerschap valt onder het KB Moederschapsbescherming. Ze worden van de werkplek met het risico verwijderd, bij voorkeur door overplaatsing naar andere werkpost. Als dat niet mogelijk is, leidt het tot een tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst = profylactisch verlof, dus verschillend van ziekteverlof.

Niet-zwangere personeelsleden: complicaties zijn zeldzaam, er zijn geen verdere acties nodig. Bij ongerustheid kunnen ze evenwel contact opnemen met hun behandelend arts, ter bepaling van hun beschermingsgraad (immuniteit) en eventuele vaccinatie.
Wel okee, technisch gezien krijgen Ć©Ć©n op de vier volwassen mannen met de bof een teelbalontsteking, en dit kan leiden tot steriliteit. Maar dat gebeurt zelden. En okee, inenting beschermt niet volledig tegen de bof, dus zelfs na vaccinatie met twee vaccins kun je de bof alsnog krijgen, maar dat is ook zeldzaam.

Ah, ook nog dit: de tijdelijke meldingsplicht voor bof bij Toezicht Volksgezondheid die werd ingesteld op 16 juni 2012, is sinds 1 november 2013 terug opgeheven.

Populaire posts van deze blog

Apenpokken - stand van zaken

Apenpokken zijn wereldwijd in opmars, ook in Belgiƫ. Wat is het, hoe wordt het overgedragen, wat zijn de preventiemaatregelen en wat is de huidige stand van zaken in Belgiƫ? Sinds de laatste keer dat ik erover schreef begin juli, is de situatie wat gewijzigd. Onderstaand artikel geeft een overzicht. Wat zijn Apenpokken Monkeypox of Apenpokken (MPX) wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV), dat behoort tot de familie van de orthopoxvirussen (waartoe ook het pokkenvirus behoort). Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar deze gebieden. Sinds begin mei 2022 verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend. Hoe raakt men besmet Om besmet te geraken door het apenpokkenvirus moet men nauw contact hebben met een besmettelijke of ziek persoon. Dit kan optre

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski