Doorgaan naar hoofdcontent

Een alternatief onderwerp

De voorbije weken heb ik het enkel gehad over de recent verschenen Koninklijke Besluiten, en hun gevolgen voor de werkgevers, de werknemers en de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Een heel sexy onderwerp uiteraard, maar toch.

Hoog tijd dat ik het terug eens over iets compleet anders heb.



Maar waarover dan?

Met de recente erkenning van homeopathie in België, zou ik het uitgebreid kunnen hebben over de precieze werkingsmechanismen van deze populaire vorm van alternatieve geneeskunde. Twee op de drie Belgen gebruikt namelijk volgens een peiling uit 2013 homeopatische geneesmiddelen. Het werkelijke cijfer kan iets lager liggen, omdat men homeopathie nogal eens verwart met kruidengeneeskunde.
Een aftreksel van wilgenbast tegen hoofdpijn, een extract van Echinacea tegen verkoudheid; dat bijvoorbeeld zijn geen homeopathische medicijnen. 70% van de huidige geneesmiddelen zijn gebaseerd op plantaardige producten; ze zijn wel uitgezuiverd en precies gedoseerd.

En als ik het dan toch over alternatieve geneeswijzen heb, zou ik ook kunnen uitweiden over de eeuwenoude behandelingsvorm uit het oosten, acupunctuur. Het principe hiervan is dat bij een aandoening de levensenergie of chi uit evenwicht is. En door het plaatsen van naalden in het verloop van de 12 meridianen van het lichaam, wordt het evenwicht tussen yin en yang hersteld. Ik zou het kunnen hebben over de studies die hebben gekeken wat het effect is wanneer met opzet de meridianen worden vermeden, om te kijken hoe groot het placebo-effect is.

De recente polio-epidemie in Pakistan zou ook een onderwerp kunnen vormen van een blogartikel. Het vaccin is namelijk verplicht in België. Maar eerder deze week nog besloot een correctionele rechter dat een koppel dat het vaccin weigerde voor hun dochtertje, vrijuit gaat. Het vaccin bevat namelijk formaldehyde, en dat zou mogelijk kankerverwekkend zijn. Vaccins komen regelmatig in opspraak, zo wordt er ook gezegd dat er een verband bestaat tussen het BMR-vaccin (het vaccin tegen de bof, mazelen en rode hond), en autisme. Genoeg stof voor een reeks van blogartikels zelfs.


Maar ik heb een drukke job, die zo al veel van mijn tijd vergt. En de resterende vrije tijd wordt voor het grootste deel opgeslokt door mijn dochtertje van 2,5 jaar, mijn oogappel die het belangrijkste centrum van mijn leven uitmaakt.

Dus heb ik geen tijd om uitgebreid te verhalen over de werkingsprincipes, de talloze wetenschappelijke studies en de zorgvuldig onderzochte en geargumenteerde besluiten hieruit, en zal ik enkel zeer synthetisch de correcte antwoorden op bovenstaande beschouwingen geven.


1. Werkt homeopathie? 
Neen.
Het is puur een placebo-effect; dat is exhaustief en volledig aangetoond.

2. Werkt acupunctuur?
Neen.
Het is puur een placebo-effect; dat is exhaustief en volledig aangetoond.

3. Zijn vaccins schadelijk? Veroorzaakt formaldehyde in vaccins kanker? Is er een verband tussen vaccins en kanker?
Neen. Neen. Neen.
Als je een vaccin weigert voor je kind, dan speel je niet enkel met het welzijn van je eigen kind, maar ook dat van andere kinderen die het vaccin om medische redenen niet kunnen krijgen (zoals een onderontwikkeld immuunstelsel of HIV). Wanneer ontelbare medisch-wetenschappelijke studies en epidemiologische onderzoeken over de gehele wereld onomstotelijk hebben aangetoond dat vaccins niet schadelijk zijn, en de grootste medische sprong vooruit zijn in de menselijke geschiedenis, dan is een negatieve houding hiertegen geen toonbeeld van een onafhankelijke, kritische geest, maar wel van een arrogante, bekrompen betweter.


Ik overwoog nog even om deze argumenten te staven met hyperlinks naar de eigenlijke studies, maar werkelijk, what's the point? Ik vertel niets nieuws; de voorstanders van alternatieve geneeskunde (en by the way, "kwakzalverij" zou een betere benaming zijn) kan ik hier toch niet mee overtuigen. Het feit dat deze vormen van kwakzalverij en demagogie überhaupt nog bestaan, is een bewijs dat ze niet met wetenschappelijke argumenten te weerleggen zijn.

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels