Doorgaan naar hoofdcontent

De koehandel

Ik wil vermijden dat mijn blog te sarcastisch van toon wordt, zoals in mijn vorig artikel al het geval was. Maar wanneer je met lede ogen moet toekijken hoe de financiering van preventie gebruikt wordt als pasmunt voor de brugpensioenen, dan doet je dat toch wel wat. Zeker wanneer de totaalimpact op de totale loonkost toch al zo klein is, en wanneer goed onderbouwde studies telkens aantonen dat preventie op lange termijn duidelijk kostenbesparend werkt.


Kijk, ik ben een van de eersten om te zeggen dat de preventiediensten nood hebben aan vernieuwing. Al haast 20 jaar zien we het aantal arbeidsgeneesheren slinken, waardoor de dienstverlening steeds verder achterwege blijft.

Daarom zag ik nog wel een elegantie in het nieuwe KB van 2014. Hierin zag ik een evolutie weg van het hersendodende bandwerk met tal van gezonde werknemers die weer voor een jaar geschikt voor de dienst werden gesteld, en meer naar gerichte en nuttige onderzoeken op basis van effectieve risico's.

Het Fonds voor de Beroepsziekten heeft onlangs met hun onderzoek naar neuskankers in de houtsector nog aangetoond dat je met screenings op basis van eenvoudige vragenlijsten een zinvolle eerstelijns identificatie kunt doen.

Ik zie voor de arbeidsgeneesheer van de toekomst dan ook een taak weggelegd in de begeleiding van zieke werknemers naar een succesvolle re-integratie, en in de preventie van burn-out en andere psychosociale aandoeningen ten gevolge van werkstress. Dit werd in de recente wetgeving ook effectief beschreven als ambitieuze nieuwe doelstellingen voor de externe preventiediensten in België.

Maar er wordt momenteel enkel op de korte termijn gekeken, naar de "fast buck". Nu de details toch al aan de personeelsleden van de verschillende externe diensten zijn uitgelegd, kan ik het hier ook wel meegeven.

In plaats van twee komen er vijf tarieven, met als hoofddoel een vermindering van 10% van de totale bijdragen. De bijdragen van de werknemers worden opgedeeld afhankelijk van hoe lang ze aanwezig zijn op een jaar. Als de nieuwe berekening minder zal kosten, gaat het op 1 januari 2016 al in voege; kost het meer, dan pas twee jaar daarna.

Met al dit knotwerk houdt men geen rekening met de toch precaire financiële balansen van de externe diensten, en de gevolgen voor de tewerkstelling van hun werknemers. Enfin, met een omzet die plots met 20% kan gaan zakken, zullen de diensten ook 20% minder dienstverlening kunnen geven. En dan kan men klagen dat we ons werk niet doen, met de vraag wat dan eigenlijk nog de meerwaarde is van een externe dienst. Dus waarom schaffen we de hele reutemeteut niet helemaal af?

Misschien - hopelijk - zal het allemaal zo'n vaart wel niet lopen. Maar ik vind het wel een gevaarlijk pad, dat men nu gekozen heeft om te bewandelen.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Chloorgas

In de Jordaanse havenstad Aqaba zijn zeker twaalf mensen omgekomen en 250 anderen gewond geraakt bij een ongeval met een container met chloorgas. Het giftige gas kwam vrij toen de container tijdens het transport viel. Het ongeval vond plaats op 27 juni 2022. Een container met 25 ton chloorgas moest per schip naar Djibouti in de Hoorn van Afrika gebracht worden. Maar toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. Bij het ongeval kwamen minstens twaalf mensen om het leven. Nog eens 250 anderen raakten gewond. De gewonden werden overgebracht naar twee openbare ziekenhuizen, een privéziekenhuis en een veldhospitaal. Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Door afkoeling of door drukverhoging wordt het een heldere, amberkleurige vloeistof. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel i