Doorgaan naar hoofdcontent

De koehandel

Ik wil vermijden dat mijn blog te sarcastisch van toon wordt, zoals in mijn vorig artikel al het geval was. Maar wanneer je met lede ogen moet toekijken hoe de financiering van preventie gebruikt wordt als pasmunt voor de brugpensioenen, dan doet je dat toch wel wat. Zeker wanneer de totaalimpact op de totale loonkost toch al zo klein is, en wanneer goed onderbouwde studies telkens aantonen dat preventie op lange termijn duidelijk kostenbesparend werkt.


Kijk, ik ben een van de eersten om te zeggen dat de preventiediensten nood hebben aan vernieuwing. Al haast 20 jaar zien we het aantal arbeidsgeneesheren slinken, waardoor de dienstverlening steeds verder achterwege blijft.

Daarom zag ik nog wel een elegantie in het nieuwe KB van 2014. Hierin zag ik een evolutie weg van het hersendodende bandwerk met tal van gezonde werknemers die weer voor een jaar geschikt voor de dienst werden gesteld, en meer naar gerichte en nuttige onderzoeken op basis van effectieve risico's.

Het Fonds voor de Beroepsziekten heeft onlangs met hun onderzoek naar neuskankers in de houtsector nog aangetoond dat je met screenings op basis van eenvoudige vragenlijsten een zinvolle eerstelijns identificatie kunt doen.

Ik zie voor de arbeidsgeneesheer van de toekomst dan ook een taak weggelegd in de begeleiding van zieke werknemers naar een succesvolle re-integratie, en in de preventie van burn-out en andere psychosociale aandoeningen ten gevolge van werkstress. Dit werd in de recente wetgeving ook effectief beschreven als ambitieuze nieuwe doelstellingen voor de externe preventiediensten in België.

Maar er wordt momenteel enkel op de korte termijn gekeken, naar de "fast buck". Nu de details toch al aan de personeelsleden van de verschillende externe diensten zijn uitgelegd, kan ik het hier ook wel meegeven.

In plaats van twee komen er vijf tarieven, met als hoofddoel een vermindering van 10% van de totale bijdragen. De bijdragen van de werknemers worden opgedeeld afhankelijk van hoe lang ze aanwezig zijn op een jaar. Als de nieuwe berekening minder zal kosten, gaat het op 1 januari 2016 al in voege; kost het meer, dan pas twee jaar daarna.

Met al dit knotwerk houdt men geen rekening met de toch precaire financiële balansen van de externe diensten, en de gevolgen voor de tewerkstelling van hun werknemers. Enfin, met een omzet die plots met 20% kan gaan zakken, zullen de diensten ook 20% minder dienstverlening kunnen geven. En dan kan men klagen dat we ons werk niet doen, met de vraag wat dan eigenlijk nog de meerwaarde is van een externe dienst. Dus waarom schaffen we de hele reutemeteut niet helemaal af?

Misschien - hopelijk - zal het allemaal zo'n vaart wel niet lopen. Maar ik vind het wel een gevaarlijk pad, dat men nu gekozen heeft om te bewandelen.

Populaire posts van deze blog

Mis geen twee keer

Weet je nog dat ik een paar jaar geleden blogde over mijn doelstellingen? Nou, ik heb een kleine bekentenis te doen. Ik was een beetje uitgepraat over mijn doelen en ik had er ook een tijdje moeite mee. Na een acute periode van covid (na twee dagen was ik weer aan het werk) heb ik verrassend lang moeite gehad om mijn dagelijkse tienduizend stappen te halen. Ik was gewoon uitgeput, mijn conditie was plotsklaps verslechterd. Het duurde even voordat ik weer in vorm was. Uiteindelijk haalde ik mijn doelstelling van gemiddeld 10.000 stappen per dag net niet in 2022 💀. Aanvankelijk was dat dus omdat ik gewoonweg niet meer kon (ik zal het maar niet hebben over het aantal ibuprofens dat ik maandenlang heb genomen om de dag door te komen), maar na vier maanden of zo was dat wel verbeterd. En vanaf dan waren het eerder mijn nieuwe gewoontes waardoor ik er niet meer aan toe kwam om de extra effort te doen. Het nieuwe jaar heb ik ook niet goed ingezet; de eerste week was er één dag waarop ik de t

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h