Doorgaan naar hoofdcontent

Le fric, c'est chic

Vorig jaar heb ik een aantal blogartikels besteed aan het KB Tarificatie voor de externe diensten. Dat is op 23 mei 2014 verschenen, en gaat op 1 januari 2016 in voege.

Momenteel rommelt het behoorlijk, en wordt er achter de schermen nogal aan de formule gesleuteld. Over de details kan en mag ik nog niets zeggen, maar ik wil wel al meegeven dat de discussie niet over de inhoud gaat, maar over de kosten. Of zoals onze zuiderburen het noemen, le fric.

Dat is op zich ook wel te begrijpen. Met het nieuwe KB blijft de globale pot wel hetzelfde, maar is er een herverdeling van de forfaitaire minimumbijdragen. Voor de kleinere bedrijven wordt het hierdoor globaal gezien goedkoper, maar voor de grotere bedrijven doorgaans duurder. En die bedrijven waarvoor het duurder wordt, zijn niet tevreden.

Het gaat dan ook over behoorlijk grote bedragen. De 87 of 55 Euro die de grotere ondernemingen per werknemer aan preventie zullen moeten besteden, zouden een grote impact hebben op het concurrentievermogen. Onderstaande grafiek geeft het procentueel aandeel van de kost van de externe dienst ten opzichte van de gemiddelde loonkost weer.


Okee, op het eerste zicht lijkt dit misschien niet zoveel, maar wacht totdat ik de as op een andere schaal weergeef.


Dat geeft al een heel ander beeld, nietwaar!

Maar goed dus dat over preventie duchtig onderhandeld wordt...

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...