Doorgaan naar hoofdcontent

Pokémon Go!

Toen ik jong was (nou, jonger), kon ik uren doorbrengen met het doodschieten van Nazi's in Wolfenstein 3D ("Mein Leben!"), neerhakken van demonen uit de poorten van de hel in Doom, of platbombarderen van de monsterlijke Harkonnens in Dune 2. Maar dat was vroeger. Nu ben ik veel te gesofistic gefosisti druk bezet om spelletjes te spelen.

Maar toen ik hoorde dat Niantic Pokémon Go had uitgebracht, een augmented reality spel, was ik wel geïntrigeerd.


Het concept augmented reality heeft me namelijk al geboeid van toen ik het in 1991 de eerste keer ervoer op Flanders Technology International te Gent. Een klein schermpje in een bril die je opzette, projecteerde een beeld op je netvlies. Eigenlijk exact hetzelfde principe als de Google Glass, maar dan met een resolutie van 100 pixels, monochroom rood, en met een dikke kabel verbonden met een logge 386 pc. Ok, eigenlijk was ik toen behoorlijk ontgoocheld, en in de kwarteeuw sedertdien ben ik nog steeds aan het wachten op een échte augmented reality, zoals Arnold Schwarzenegger al in 1984 als Terminator kon ervaren. Maar dan wel liefst in full color.
En even dacht ik dat het zover was met de Google Glass. Maar dat bleek dan dus een onnozel side schermpje te zijn, en het hele concept is geflopt met een ernstig imagoprobleem ("glassholes") op de koop toe. Mijn huidige hoop heb ik gezet op de Microsoft Hololens, wat een échte augmented reality ervaring belooft.

Maar ik dwaal af.

Het spel is pas officieel sinds vandaag beschikbaar in België, maar was al relatief eenvoudig toch te downloaden sinds de release een dikke week geleden. Dus toen er allerhande artikelen verschenen over hoe het de jeugd aanzet tot bewegen, heb ik het ook maar even uitgetest. Puur uit professionele overwegingen, uiteraard.

En ja, het is echt wel leuk. Vooral in grote steden zoals Brussel is het aangenaam om te spelen, want die locaties zitten tjokvol Pokéstops (bezienswaardigheden die je kunt aanklikken wanneer je in de buurt ervan bent, en waaruit je ondermeer gratis Pokéballen en eieren kunt verzamelen) en Gyms (waar je de monsters die je tijdens je wandelingen hebt verzameld, kunt laten trainen). Het is niet dat ik het spel urenlang heb zitten spelen (niet echt), maar op korte tijd heb ik wel al een hoop pocketmonsters kunnen vangen, en ben ik een aantal ervaringslevels gestegen (niet dat ik wil opscheppen hoor, hum hum).

Is dit het dan nu, het spel dat de jeugd in beweging gaat brengen, en de wereld gaat veranderen?

Niet echt. Dat "moeten bewegen" is een voorwaarde die relatief gemakkelijk te omzeilen valt. Zo kun je een potje "incense" of een "lure module" gebruiken om de pocket monsters naar jou te lokken. En zo zag ik gisteravond op de Grote Markt in Tienen een groepje jongeren aan een Pokéstop zitten (de Heldensquare), druk swipend op hun smartphones de gelokte monsters te vangen. Heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn verzameling snel even uit te breiden. Don't you judge me! Meerdere spelers kunnen dezelfde pokémons vangen, het is dus niet dat ik ze onder de neuzen van die jonge snaken weg aan het snaaien was. Wat ik maar wil zeggen: veel beweging zag ik niet. Behalve dus de swipende vingers.

En dat is wellicht nog goed ook, want het ronddwalen op de openbare weg blijkt een behoorlijk veiligheidsprobleem op te leveren. Je moet namelijk constant je smartphonescherm in de gaten houden in plaats van je omgeving, en er zijn al tal van verslagen verschenen over pokémon-vangers die, naarstig kijkend naar hun scherm, van het voetpad aflopen; in twee gevallen zelfs van een klif.

We zijn er dus nog nét niet; de software is er maar de hardware moet nog volgen. Nog even wachten, en dan komt kun je échte volledig geïntegreerde augmented reality toepassingen uitproberen op een Microsoft Hololens of op een nieuw type Google Glass, en dan ga je nog eens wat zien!

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Benzeen en muconzuur

Beste bloglezers, ik ga het eens hebben over benzeen. Benzeen gaat al een tijdje mee in onze Westerse maatschappij. Het werd in de helft van de 19e eeuw al op industriële schaal geproduceerd. Benzeen heeft een platte ringstructuur, met elektronen die vrij kunnen bewegen in “wolken” boven en onder de ring. Hierdoor is het een heel stabiel molecule, en heel nuttig bij allerhande industriële toepassingen. Er zijn een hele reeks moleculen met gelijkaardige atoomringen, en die worden allemaal aromatische verbindingen genoemd. Ik ben er nu wel snel over heen gegaan, maar destijds hebben hele slimme mensen er een heel lange tijd over gedaan om deze ringstructuur te achterhalen. Friedrich August Kekulé zou uiteindelijk de structuur van benzeen ontdekt hebben naar aanleiding van een droom over een slang die in zijn eigen staart beet. Dromen zijn dus niet altijd bedrog. Om terug te komen op benzeen: helaas is het naast nuttig ook tamelijk ongezond. Benzeen heeft bij acute blootstellin