Doorgaan naar hoofdcontent

Stenen, knikkers en zand

Een professor toont aan zijn studenten een grote, lege bokaal. Zorgvuldig vult hij deze met grote stenen en vraagt vervolgens of er nog iets bij kan.

“Nee,” zeggen de nietsvermoedende studenten. Waarop de professor een zak met knikkers bovenhaalt, en die tussen de stenen laat rollen. Hij schudt de bokaal nog eens goed, tot er echt geen knikker meer bij past.

“Is het nu vol?” vraagt hij. Een aantal studenten hebben het nu wel door, en roepen luidkeels “Nee!”

De professor knikt bevestigend, en haalt een beker met zand boven, wat hij tussen de stenen en de knikkers laat glijden, tot het aan de nok gevuld is.
 
In een variant van het verhaal wordt dit ritueel nog aangevuld met een glas bier, dat zelfs bij een volledig gevulde bokaal nog steeds hierin geledigd kan worden.
 
 
Wat is nu de moraal van het verhaal?
 
 
De stenen zijn metaforen voor je belangrijke projecten. De knikkers zijn kleinere taken, die ook nog hun belang hebben, en het zand is de dagelijkse ruis à la Facebook, tv en soortgelijk tijdverdrijf.
 
Als je de bokaal eerst vult met het zand, zal je nooit de knikkers en de stenen in de bokaal krijgen. Zo ook met je taken en projecten. Dus bij het bepalen van je planning, moet je eerst tijd voorzien voor je belangrijkste prioriteiten. Hierbij moet je ook aan de lange termijn denken. Dit houdt dus ook in: tijd voor je gezin. Tijd voor sporten. Tijd voor het volgen van een cursus, waardoor je verder kan komen in het leven. Als je niet op voorhand al je planning vrijhoudt voor de belangrijke, maar niet altijd even dringende dingen in het leven, zal er altijd wel iets dringends of "leuks" tussenkomen, waardoor je nooit toekomt aan wat écht belangrijk is.
 
Als je daarentegen consistent je leven rond de belangrijke dingen inplant, dan vind je wel altijd nog voldoende gaatjes voor de knikkers en het zand in je leven.
 
 
Oh, en het glas bier? Wel, zelfs al is je bokaal al tot aan de nok gevuld met je belangrijke projecten, je dagdagelijkse taken en je ontspannend tijdverdrijf: je kunt altijd wel even tijd vinden om een pintje te gaan drinken met een goede vriend.

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m