Doorgaan naar hoofdcontent

Stenen, knikkers en zand

Een professor toont aan zijn studenten een grote, lege bokaal. Zorgvuldig vult hij deze met grote stenen en vraagt vervolgens of er nog iets bij kan.

“Nee,” zeggen de nietsvermoedende studenten. Waarop de professor een zak met knikkers bovenhaalt, en die tussen de stenen laat rollen. Hij schudt de bokaal nog eens goed, tot er echt geen knikker meer bij past.

“Is het nu vol?” vraagt hij. Een aantal studenten hebben het nu wel door, en roepen luidkeels “Nee!”

De professor knikt bevestigend, en haalt een beker met zand boven, wat hij tussen de stenen en de knikkers laat glijden, tot het aan de nok gevuld is.
 
In een variant van het verhaal wordt dit ritueel nog aangevuld met een glas bier, dat zelfs bij een volledig gevulde bokaal nog steeds hierin geledigd kan worden.
 
 
Wat is nu de moraal van het verhaal?
 
 
De stenen zijn metaforen voor je belangrijke projecten. De knikkers zijn kleinere taken, die ook nog hun belang hebben, en het zand is de dagelijkse ruis à la Facebook, tv en soortgelijk tijdverdrijf.
 
Als je de bokaal eerst vult met het zand, zal je nooit de knikkers en de stenen in de bokaal krijgen. Zo ook met je taken en projecten. Dus bij het bepalen van je planning, moet je eerst tijd voorzien voor je belangrijkste prioriteiten. Hierbij moet je ook aan de lange termijn denken. Dit houdt dus ook in: tijd voor je gezin. Tijd voor sporten. Tijd voor het volgen van een cursus, waardoor je verder kan komen in het leven. Als je niet op voorhand al je planning vrijhoudt voor de belangrijke, maar niet altijd even dringende dingen in het leven, zal er altijd wel iets dringends of "leuks" tussenkomen, waardoor je nooit toekomt aan wat écht belangrijk is.
 
Als je daarentegen consistent je leven rond de belangrijke dingen inplant, dan vind je wel altijd nog voldoende gaatjes voor de knikkers en het zand in je leven.
 
 
Oh, en het glas bier? Wel, zelfs al is je bokaal al tot aan de nok gevuld met je belangrijke projecten, je dagdagelijkse taken en je ontspannend tijdverdrijf: je kunt altijd wel even tijd vinden om een pintje te gaan drinken met een goede vriend.

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski