Doorgaan naar hoofdcontent

Een eenvoudig, effectief dieet dat je ook kunt volhouden

Onlangs heb ik een sessie gegeven voor 45-plussers (link). Het was een heel geëngageerd publiek, en ik ben op basis van hun vragen over een aantal onderwerpen wat verder gaan uitweiden. Zo waren ze bijzonder geïnteresseerd in tips om hun gewicht onder controle te houden. Ze hadden allemaal wel een of ander dieet gevolgd, met wisselend succes.
 
En natuurlijk, élk dieet werkt, maar weinige hou je vol. Als je een dieet volgt waarbij je enkel pompelmoezen mag eten, maar dan wel zoveel als je wilt, dan zal je spectaculair afvallen. Maar gezond is het niet, en na een week komen de pompelmoezen je oren uit.

Een goed dieet bestaat uit een regime dat evenwichtig is (dus ook geen ongezonde diëten à la Montignac, waarbij je koolhydraten quasi uit je maaltijden gaat schrappen), en dat je lange termijn blijft volhouden. Zoals het Weight Watchers dieet. Ik zit hier verdorie weer gratis reclame voor te maken!
 
In de groepsessie heb ik uitgeweid over hoe men dat principe in concreto heel eenvoudig kan toepassen. Wat een enthousiaste reacties! Dus maak ik er bij deze ook even een blogartikel over.
 
 

Hoe punten tellen?

Voor alle duidelijkheid: de principes en berekeningen die ik hieronder weergeef, zijn niet die van Weight Watchers. Ze zijn wel gebaseerd op het idee van "punten tellen", en gaan nog steeds uit van wetenschappelijk gefundeerde principes.
 
De berekeningen van WW houden naast de calorieën ook rekening met o.a. vezels en goede vetten en flexpoints en whatnot. En een WW-dieet werkt uiteraard ook omdat je regelmatig bij elkaar komt en elkaar aanmoedigt.

Maar heel belangrijk is de bewustmaking van wat je eet, en hoeveel calorieën elke hap en snack bevat.
 
Je komt al een heel eind met de volgende twee basisprincipes:
  1. 50 kcal is 1 punt
  2. 0 punten voor groenten en fruit
 
Easy peasy, right? Hoe ga je daar nu van afvallen? Wel, verrassend genoeg, wel degelijk. Want je wordt hierdoor aangemoedigd om veel groenten en fruit te eten, want die "kosten" toch niets. Snacks daarentegen ga je in een heel ander licht bekijken. Eventjes een doosje smarties. Wat, 5 punten? Een zak chips dan. 15 punten?! Een friet van de frituur zónder mayonaise of viandel 19 punten, are you KIDDING me?! Nope.
 

Hoeveel punten mag je hebben?

Hoeveel punten mag je op een dag oppeuzelen? Dat hangt af van een aantal factoren, die ik hieronder weergeef. Je moet de verschillende resultaten bij elkaar optellen, en dan kom je aan je persoonlijke puntentotaal.
 
Als je je hieraan houdt, dan blijft je gewicht stabiel. Wil je afvallen, dan moet je gemiddeld twee punten minder eten.
 
 
1. Het geslacht
Ben je een man? Dan mag je alvast van start gaan met 15 punten! Ben je vrouw? Dan krijg je slechts 7 punten toebedeeld. Wat hoor ik, protest? (van mijn vrouw alleszins) Bekijk het zo: blijkbaar zijn vrouwelijke lichamen veel energie-efficiënter, want zij kunnen functioneren met 400 kcal per dag minder. Wie is dan het zwakke geslacht? Schrale troost, I know. Deal with it.
 
2. De leeftijd
Hoe ouder je wordt, hoe trager je metabolisme. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom mensen met ouder worden, sneller overgewicht krijgen. Je blijft evenveel eten als je gewoon bent, maar je lichaam heeft minder nodig, dus zet het steeds meer om in vet als reserve.
Concreet, ben je tussen 18-20 jaar: 5 punten. 21-35 jaar: 4 punten. 36-50 jaar: 3 punten. 51-65 jaar: 2 punten. ouder dan 65 jaar: 1 punt.
 
3. Het gewicht
Hoe hoger je startgewicht, hoe hoger je punten. Al die extra kilo’s moet je ook constant meezeulen. En al dat extra weefsel verbruikt ook energie. Zelfs dat bierbuikje.
Dus, weeg je minder dan 70 kg? Dan mag je 5 punten bijtellen aan je totaal. 70-79 kilo: 7 punten. 80-109 kilo: 9 punten. 110-119 kilo: 11 punten. 120 kilo of meer: 13 punten.
 
4. Je lengte
Voor Game of Thrones fans: Tyrion Lannister zal minder calorieën nodig hebben dan Hodor. Maar gezien het verschil in benodigde calorieën al voor een groot deel is opgevangen door het gewicht (Hodor weegt ook iets meer dan Tyrion), gaat deze factor niet veel verschil in punten geven.
Concreet, ben je minder dan 160 cm lang? Dan krijg je 1 punt; vanaf 160 cm: 2 punten.
 
5. Dagelijkse activiteit
Last but not least, uiteraard hangt je calorieverbruik ook af van je activiteiten overdag. Je beroepsactiviteit heeft een belangrijke impact op hoeveel je nodig hebt. Een helpdeskmedewerker verbruikt minder fysieke energie dan een dokwerker.
Heb je voornamelijk zittend werk? Geen geluk voor jou, joe: zero points. Heb je voornamelijk staand werk, met af en toe zitten? Vooruit dan, 2 punten. Moet je voornamelijk rondlopen, en kun je af en toe staan? Ok! 4 punten voor jou. En tot slot, heb je lichamelijk zware arbeid? 6 punten voor jou, Arnold!
 
 
Tel alle factoren op, en je komt aan je puntentotaal. Om een voorbeeld te geven: Emma Watson (Hermione Granger) zal slechts 20 punten per dag mogen vergaren (7+4+5+2+2), maar Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid) krijgt een “budget” van maar liefst 33 punten (15+1+13+2+2).
 
 
Dus, als je wilt afvallen: minus twee punten. Je gaat er niet heel snel van afvallen, maar dat is ook niet de bedoeling; dat is heel ongezond. Nee, je gaat op een stabiel ritme stelselmatig evolueren naar een gezond gewicht.
 

Bonusronde

Activiteit mag (en moet eigenlijk) beloond worden. Dus bij deze voor de gemotiveerden een extra parameter!
 
6. Extra activiteit
Trek 4 punten af van je totaal (ja, je leest het juist). Maar per 1.500 stappen die je zet, mag je dan weer een punt bijtellen. Dus doe je op een bepaalde dag 6.000 stappen, dan zit je op break-even. Doe je 12.000 stappen, dan mag je 4 extra punten tellen! Let wel op, want dit betekent ook dat je de broeksriem extra zal moeten aanspannen als je besluit om die dag een coach potato te zijn.
 

Om af te ronden

Vergeet niet de algemene principes van een gezonde voedingsgewoontes, zoals uitgebreid beschreven in het uitstekende "In Defense of Food: An Eater's Manifesto" van Michael Pollan:
- Eet voedsel.
- Niet te veel.
- Voornamelijk planten.
 
Of, iets uitgebreider: Eet voedsel (liefst datgene dat je grootmoeder ook zou herkennen als voedsel, dus niet teveel bewerkte voeding met onuitspreekbare ingrediënten), eet met mate (overdaad schaadt), en eet zoveel mogelijk groenten. Fruit is ook gezond, maar bevat veel suikers, dus niet al te veel.
 
Oh, en zoals ik al in een eerder blogartikel heb gezegd:
Superfoods bestaan niet
- Let op voor het “What the hell” effect
- Je mag nog rood vlees eten, maar beperk toch charcuterie

Populaire posts van deze blog

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd risico, en begin

Calciumhydroxide in water

Kalkwater of kalkmelk is een oplossing van calciumhydroxide (Ca(OH) 2 ) in water. Calciumhydroxide is weinig oplosbaar in water. “0,17 gram per 100 ml water”. Bron: Chemiekaarten 19 e editie 2004. “Licht oplosbaar in water van 20°C : 1,65 g/l” Bron: Carmeuse.nl In water valt Ca(OH) 2 uiteen in Ca 2+ - en OH - -ionen. Hierdoor ontstaat een basische oplossing. De pH van een oplossing van 0,01% is 11,3. “pH: 11.3 (0.01% at 25 deg C); 12.5 to 12.7 (saturated solution (0.18 g/100 mL) at 25 deg C)” Bron: Intox.org Bij een gesatureerde oplossing (= maximum oplosbare hoeveelheid) bedraagt de pH 12,4 tot 12,8. “pH (saturated solution): 12.4” Bron: Sultanchemists.com “pH: 12,5-12,8 bij een concentratie van 1.070 mg/l” Bron: Carmeuse.nl Bij een langere blootstelling aan calciumhydroxide zullen de huidletsels meer uitgesproken zijn. Dit staat ook als dusdanig vermeld op veiligheidsfiches over calciumhydroxide. “Calcium hydroxide penetrates the ski

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels