Doorgaan naar hoofdcontent

672 kwartieren

Er zijn een aantal werkmiddelen die ik gebruik om mijn doelstellingen in het oog te houden, én ook te behalen. Zo heb ik het begin dit jaar al gehad over mijn SMART jaardoelen. Wees concreet in wat je wilt bereiken, en volg het ook op.
Een belangrijke factor is het stellen van prioriteiten. Hier heb ik het kort over gehad in Stenen, knikkers en zand, een artikel dat onverwacht veel weerklank vond - ik dacht dat iedereen deze metafoor al kende.
Sinds een aantal weken gebruik ik een nieuw werkmiddel, dat mij helpt in het identificeren van tijdsvreters. Ik vind het dermate nuttig, dat ik het bij deze ook even wil delen.
 
 
Tijdsverloop is een zeer subjectief gegeven. De tijd vliegt wanneer men iets leuks doet; "mooie liedjes duren nooit lang" zegt men ook wel. En saaie meetings lijken eindeloos te duren. Maar, behalve als je in je dagdagelijkse leven regelmatig relativistische snelheden bereikt, zijn er steeds slechts 672 kwartieren in een week (okee, behalve bij het overschakelen naar het winteruur dan).
Je bent je er niet echt van bewust hoeveel tijd je echt besteedt aan verschillende taken, behalve wanneer je het bewust bijhoudt. Dus: verdeel de dag in 96 blokken van elk een kwartier lang, en noteer wat je in dat kwartier gedaan hebt. Hou het heel kort, want anders gaat het de helft van de tijd zijn "noteren wat ik in het voorbije kwartier gedaan heb".
Op deze manier ga je beseffen dat die vijf minuutjes dat je denkt dat je op Facebook geweest bent, er in werkelijkheid dertig waren, dat die sitcom van een klein half uur je inclusief reclameblokken je in feite zestig minuten van je tijd heeft gekost. Maar je gaat ook beseffen dat die taak die je al weken voor je uit aan het schuiven bent, je uiteindelijk slechts een uurtje tijd heeft gekost, dat je niet uren en uren bent bezig geweest met het opruimen van de keuken maar slechts één blok van 15 minuten, en dat je, wanneer je 15 minuten eerder vertrekt, een half uur minder lang onderweg bent naar het werk.
 
Je krijgt meer inzicht in je tijdverslinders, en je kunt beter inschatten hoeveel tijd je projecten in beslag zullen nemen. Probeer dit dus, je zult me er dankbaar voor zijn. Ik ga alleszins twee blokken in mijn overzicht invullen met "Schrijven blog".

Populaire posts van deze blog

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Moderne lotusvoeten

Vandaag verscheen een artikel op VRT NWS , dat schoenen met hoge hakken (voorlopig) lijken te hebben afgedaan. Nu kan ik eindelijk een tekst die ik al sinds begin 2020 als "draft" heb staan, publiceren! Wanneer we lezen over de praktijk van het voetinbinden in het oude China, gruwelen we van zulke barbaarse martelpraktijken. Hoe heeft een schoonheidsideaal ooit in zulke mate kunnen ontsporen? Nochtans bezondigen wij ons aan gelijkaardige praktijken, alleen is het moeilijker om zulke dingen objectief te beoordelen, wanneer je zelf in die cultuur verweven zit. Voetinbinden Ik ga dit cultureel gegeven toch even kaderen. De praktijk van voetinbinden heeft zich in China ontwikkeld tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Het hield in dat men bij jonge meisjes de voeten omzwachtelde. De vier kleine tenen werden naar binnen geplooid en braken uiteindelijk vanzelf. De grote teen bleef recht. Het resultaat was een "lotusvoetje". Dit gold als een teken van wels