Doorgaan naar hoofdcontent

672 kwartieren

Er zijn een aantal werkmiddelen die ik gebruik om mijn doelstellingen in het oog te houden, én ook te behalen. Zo heb ik het begin dit jaar al gehad over mijn SMART jaardoelen. Wees concreet in wat je wilt bereiken, en volg het ook op.
Een belangrijke factor is het stellen van prioriteiten. Hier heb ik het kort over gehad in Stenen, knikkers en zand, een artikel dat onverwacht veel weerklank vond - ik dacht dat iedereen deze metafoor al kende.
Sinds een aantal weken gebruik ik een nieuw werkmiddel, dat mij helpt in het identificeren van tijdsvreters. Ik vind het dermate nuttig, dat ik het bij deze ook even wil delen.
 
 
Tijdsverloop is een zeer subjectief gegeven. De tijd vliegt wanneer men iets leuks doet; "mooie liedjes duren nooit lang" zegt men ook wel. En saaie meetings lijken eindeloos te duren. Maar, behalve als je in je dagdagelijkse leven regelmatig relativistische snelheden bereikt, zijn er steeds slechts 672 kwartieren in een week (okee, behalve bij het overschakelen naar het winteruur dan).
Je bent je er niet echt van bewust hoeveel tijd je echt besteedt aan verschillende taken, behalve wanneer je het bewust bijhoudt. Dus: verdeel de dag in 96 blokken van elk een kwartier lang, en noteer wat je in dat kwartier gedaan hebt. Hou het heel kort, want anders gaat het de helft van de tijd zijn "noteren wat ik in het voorbije kwartier gedaan heb".
Op deze manier ga je beseffen dat die vijf minuutjes dat je denkt dat je op Facebook geweest bent, er in werkelijkheid dertig waren, dat die sitcom van een klein half uur je inclusief reclameblokken je in feite zestig minuten van je tijd heeft gekost. Maar je gaat ook beseffen dat die taak die je al weken voor je uit aan het schuiven bent, je uiteindelijk slechts een uurtje tijd heeft gekost, dat je niet uren en uren bent bezig geweest met het opruimen van de keuken maar slechts één blok van 15 minuten, en dat je, wanneer je 15 minuten eerder vertrekt, een half uur minder lang onderweg bent naar het werk.
 
Je krijgt meer inzicht in je tijdverslinders, en je kunt beter inschatten hoeveel tijd je projecten in beslag zullen nemen. Probeer dit dus, je zult me er dankbaar voor zijn. Ik ga alleszins twee blokken in mijn overzicht invullen met "Schrijven blog".

Populaire posts van deze blog

Nieuwe artikels

Ik ben nog aan het overwegen hoe ik mijn publicaties op lange termijn ga aanpakken—of ik verder werk aan mijn blog, artikels zowel op LinkedIn als hier blijf delen, een onderscheid maak op basis van onderwerp, of een andere richting insla. Voorlopig kan je al mijn nieuwe artikels terugvinden op mijn LinkedInpagina via deze link: https://www.linkedin.com/in/edelhartkempeneers/recent-activity/articles/ .

Bereken je kans op een hartinfarct

Met behulp van een aantal parameters kun je de statistische kans inschatten of je binnen de tien jaar zal overlijden aan een hart- of vaatziekte.     De SCORE-tabel is niet nieuw. Het is een internationaal erkend werkmiddel dat op basis van het geslacht, de leeftijd, de systolische bloeddruk, het rookgedrag en de verhouding van totaal cholesterol op HDL-cholesterol in één overzichtelijk geheel de kans weergeeft dat je sterft aan een hartinfarct of een beroerte. De getallen worden onderverdeeld in drie categorieën: Groen: Laag risico, minder dan 5% kans om binnen de tien jaar de wormen te voeren Oranje: Matig risico, 5 à 9% kans om binnen de tien jaar de pijp aan Maarten te geven Rood: Hoog risico, 10% of meer kans om binnen de tien jaar aan de verkeerde kant van het gras te gaan liggen Het is en blijft uiteraard slechts een ruwe inschatting. Als je suikerziekte hebt, moet je al niet beginnen met de tabel. Ga dan maar uit van een ernstig verhoogd ris...

Werken bij warm weer

Een tijdje geleden heb ik een tekst opgesteld over werken bij warm weer, en op deze zwoele zomerdag is het wellicht hét moment om deze ook eens op mijn blog te plaatsen. Als je daar geen boodschap aan hebt, en liever weet hoe je de werkgever overhaalt om een korte werkbroek voor je aan te schaffen, verwijs ik naar een eerder blogartikel " kort van stof ". Weet je, de wetgeving over werken bij warm weer wordt chronisch geplaagd door een misverstand over de gebruikte begrippen. Het zit zo. De normen worden berekend op basis van de WBGT-index. WBGT staat voor "Wet Bulb Globe Temperature". Deze index drukt de gevoelswarmte uit. Met een vochtige globethermometer worden vier parameters bepaald. Naast de temperatuur worden ook de straling, luchtsnelheid en vochtigheidsgraad gemeten. Want een droge hitte met veel wind bvb. geeft veel minder hinder dan een drukkende, vochtige hitte met windstilte. De wetgeving zegt bvb. dat je bij een WBGT-index van 31,5 en zwaar werk (v...