Doorgaan naar hoofdcontent

672 kwartieren

Er zijn een aantal werkmiddelen die ik gebruik om mijn doelstellingen in het oog te houden, én ook te behalen. Zo heb ik het begin dit jaar al gehad over mijn SMART jaardoelen. Wees concreet in wat je wilt bereiken, en volg het ook op.
Een belangrijke factor is het stellen van prioriteiten. Hier heb ik het kort over gehad in Stenen, knikkers en zand, een artikel dat onverwacht veel weerklank vond - ik dacht dat iedereen deze metafoor al kende.
Sinds een aantal weken gebruik ik een nieuw werkmiddel, dat mij helpt in het identificeren van tijdsvreters. Ik vind het dermate nuttig, dat ik het bij deze ook even wil delen.
 
 
Tijdsverloop is een zeer subjectief gegeven. De tijd vliegt wanneer men iets leuks doet; "mooie liedjes duren nooit lang" zegt men ook wel. En saaie meetings lijken eindeloos te duren. Maar, behalve als je in je dagdagelijkse leven regelmatig relativistische snelheden bereikt, zijn er steeds slechts 672 kwartieren in een week (okee, behalve bij het overschakelen naar het winteruur dan).
Je bent je er niet echt van bewust hoeveel tijd je echt besteedt aan verschillende taken, behalve wanneer je het bewust bijhoudt. Dus: verdeel de dag in 96 blokken van elk een kwartier lang, en noteer wat je in dat kwartier gedaan hebt. Hou het heel kort, want anders gaat het de helft van de tijd zijn "noteren wat ik in het voorbije kwartier gedaan heb".
Op deze manier ga je beseffen dat die vijf minuutjes dat je denkt dat je op Facebook geweest bent, er in werkelijkheid dertig waren, dat die sitcom van een klein half uur je inclusief reclameblokken je in feite zestig minuten van je tijd heeft gekost. Maar je gaat ook beseffen dat die taak die je al weken voor je uit aan het schuiven bent, je uiteindelijk slechts een uurtje tijd heeft gekost, dat je niet uren en uren bent bezig geweest met het opruimen van de keuken maar slechts één blok van 15 minuten, en dat je, wanneer je 15 minuten eerder vertrekt, een half uur minder lang onderweg bent naar het werk.
 
Je krijgt meer inzicht in je tijdverslinders, en je kunt beter inschatten hoeveel tijd je projecten in beslag zullen nemen. Probeer dit dus, je zult me er dankbaar voor zijn. Ik ga alleszins twee blokken in mijn overzicht invullen met "Schrijven blog".

Populaire posts van deze blog

Cyanide

En nog eens een strikt arbeidsgeneeskundig blogartikel. Een van de aan mij toegewezen bedrijven heeft informatie gevraagd over cyanides. Redelijk gespecialiseerde informatie wellicht, maar relevant voor bedrijven die met blauwzuur werken. En om collega's arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs het opzoekwerk te besparen, maak ik de tekst ook maar publiek. --- CYANIDE 1. Fysische en chemische eigenschappen HCN Heerlijk verfrissend... eh, ruik ik amandelen? HCN is een kleurloze vloeistof of kleurloos gas met de karakteristieke geur van bittere amandelen. HCN gas en vloeistof zijn mengbaar met water en oplosbaar in ethanol en ether. Het kook- en smeltpunt van HCN zijn respectievelijk 25,70°C en -13,24°C. HCN wordt gebruikt als ontsmettings- of desinfectiemiddel, of in chemische syntheses. NaCN en KCN De zouten NaCN en KCN zijn witte, kristallijne vaste stoffen met een lichte amandelgeur. Het smeltpunt van NaCN is 560°C en van KCN 620-635°C. KCN is goed oplosbaar i

Is maté oké?

Maté is een infusie van yerba maté bladeren in heet water. Het lijkt nog het meeste op thee, en wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook in plaats hiervan en in plaats van koffie gedronken. Eeuwenoud symbool van gezondheid en vriendschap, is deze drank er hét sociale bindmiddel. Maté is ook in de lage landen verkrijgbaar, in kruidenwinkels maar ook in grootwarenhuizen. En het heeft een afzetmarkt. Niet alleen bij inwijkelingen uit Zuid-Amerika. Maté wordt, naast groene thee, namelijk ook aanbevolen als hulpmiddel bij afvallen. Op een relatief bekende website staat maté geklasseerd onder "planten zonder risico", "... U kunt ook rechtstreeks thee van maté of groene thee nemen: gemakkelijk te vinden en veelvuldig gebruikt ..." Tal van dieetwebsites raden ook maté aan, omwille van tal van redenen: naast bijkomend gewichtsverlies, heeft het een beschermend effect op het hart. Het doet de slechte cholesterol dalen en beschermt tegen beschadigingen van het DNA. Het h

Artificiële intelligentie op het werk: voorbeeld van een nuttige toepassing voor de preventieadviseurs

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ontwikkelingen op het gebied van technologie, wetgeving en economie. Het is wel waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden. Ook zal de nieuwe campagne van EU-OSHA voor 2023-2025 focussen op nieuwe digitale technologieën op het werk. Ik heb daar in de zomer van 2022 al een aantal artikelen aan besteed, en naar aanleiding hiervan heeft Ruben Baes van Amelior me gevraagd om er een workshop over te geven aan preventieadviseurs, wat ik met veel plezier ook heb gedaan. Het is echt een boeiend onderwerp, en mensen beseffen nog niet hoeveel ze nu al in contact komen met AI op het werk. Die suggesties die Outlook geeft om te antwoorden op een m