Doorgaan naar hoofdcontent

672 kwartieren

Er zijn een aantal werkmiddelen die ik gebruik om mijn doelstellingen in het oog te houden, én ook te behalen. Zo heb ik het begin dit jaar al gehad over mijn SMART jaardoelen. Wees concreet in wat je wilt bereiken, en volg het ook op.
Een belangrijke factor is het stellen van prioriteiten. Hier heb ik het kort over gehad in Stenen, knikkers en zand, een artikel dat onverwacht veel weerklank vond - ik dacht dat iedereen deze metafoor al kende.
Sinds een aantal weken gebruik ik een nieuw werkmiddel, dat mij helpt in het identificeren van tijdsvreters. Ik vind het dermate nuttig, dat ik het bij deze ook even wil delen.
 
 
Tijdsverloop is een zeer subjectief gegeven. De tijd vliegt wanneer men iets leuks doet; "mooie liedjes duren nooit lang" zegt men ook wel. En saaie meetings lijken eindeloos te duren. Maar, behalve als je in je dagdagelijkse leven regelmatig relativistische snelheden bereikt, zijn er steeds slechts 672 kwartieren in een week (okee, behalve bij het overschakelen naar het winteruur dan).
Je bent je er niet echt van bewust hoeveel tijd je echt besteedt aan verschillende taken, behalve wanneer je het bewust bijhoudt. Dus: verdeel de dag in 96 blokken van elk een kwartier lang, en noteer wat je in dat kwartier gedaan hebt. Hou het heel kort, want anders gaat het de helft van de tijd zijn "noteren wat ik in het voorbije kwartier gedaan heb".
Op deze manier ga je beseffen dat die vijf minuutjes dat je denkt dat je op Facebook geweest bent, er in werkelijkheid dertig waren, dat die sitcom van een klein half uur je inclusief reclameblokken je in feite zestig minuten van je tijd heeft gekost. Maar je gaat ook beseffen dat die taak die je al weken voor je uit aan het schuiven bent, je uiteindelijk slechts een uurtje tijd heeft gekost, dat je niet uren en uren bent bezig geweest met het opruimen van de keuken maar slechts één blok van 15 minuten, en dat je, wanneer je 15 minuten eerder vertrekt, een half uur minder lang onderweg bent naar het werk.
 
Je krijgt meer inzicht in je tijdverslinders, en je kunt beter inschatten hoeveel tijd je projecten in beslag zullen nemen. Probeer dit dus, je zult me er dankbaar voor zijn. Ik ga alleszins twee blokken in mijn overzicht invullen met "Schrijven blog".

Populaire posts van deze blog

Nieuwe publicatie: Verzameling van de rechtspraak over psychosociale risico's op het werk (2016-2023)

In een gezamenlijke inspanning hebben de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid en academici een uitgebreide verzameling samengesteld van rechtspraak gerelateerd aan psychosociale risico's op het werk. Dit document, dat de periode van 2016 tot 2023 beslaat, biedt inzicht in hoe rechtbanken omgaan met de gewijzigde wetgeving sinds 2014 over deze materie. Het is bedoeld om preventieadviseurs en anderen die met deze problematiek te maken hebben, direct naar relevante casussen en thema’s te leiden. Afbeelding: Studievoormiddag van de FOD Werkgelegenheid. Bron: Youtube. De toenemende relevantie van psychosociale risico's Met een historisch hoog aantal langdurig afwezige werknemers in België, onderstrepen psychosociale risico's op het werk – zoals stress, burn-out, en pesterijen – de noodzaak voor een effectieve aanpak en preventie. De wet van 4 augustus 1996, die werknemersbescherming biedt, en de significante wijzigingen in de wetgeving si

Controles op veiligheid van opblaasbare attracties

Opblaasbare attracties zoals springkastelen zijn een populaire aanvulling op ( bedrijfs )evenementen, maar recente incidenten en controles hebben veiligheidsproblemen aan het licht gebracht. Deze zorgen hebben geleid tot een aankondiging door de FOD Economie om toekomstige evenementen strenger te gaan controleren.   Veiligheidsrichtlijnen en regelgeving Aanbieders van opblaasbare structuren, zoals springkastelen en obstakelparcours, moeten de veiligheid van hun diensten garanderen. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan specifieke regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit betreffende de uitbating van speelterreinen en het Koninklijk Besluit voor de organisatie van actieve ontspanningsevenementen. Deze wetten stellen duidelijke eisen aan de veiligheid en het toezicht op deze attracties.   Veelvoorkomende veiligheidsproblemen Enkele van de meest zorgwekkende bevindingen door de FOD Economie omvatten: Onvoldoende schokdemping: Een geschikte schokdempende ondergr

Jicht en jus (d'orange)

Recent heb ik gelezen dat softdrinks een jichtopstoot kunnen veroorzaken! Drinken van twee gesuikerde softdrinks per dag zou de kans op een jichtopstoot met 85% doen stijgen. Het vruchtsuiker (fructose) is verantwoordelijk voor dit verhoogd risico, dieetdranken geven geen probleem. Ook andere producten die fructose bevatten (fruitsappen, appels en sinaasappels) geven een verhoogde kans op jicht!? Kijk, dat is dus nieuw voor mij. In alle overzichtslijstjes voor jichtlijders vind je net terug dat je fruit naar believen mag nuttigen. Snoepjes die fructose bevatten moet je dan weer vermijden. Ja, het wordt soms verwarrend. Jicht is een reumatische aandoening. Ze is al heel lang geleden beschreven.  De Griekse geneesheer Hippocrates had het er 25 eeuwen geleden al over. Men dacht wel altijd dat jicht een gevolg was van een overdaad aan alcohol en rijkelijke maaltijden. De jichtlijder kreeg alle schuld voor zijn ziekte in de schoenen geschoven. Maar het is een te hoog urinezuurgehal